Bi radi novo talno oblogo položili kar na staro? Lahko, a ne vedno.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poglejmo torej, kdaj oziroma v katerih primerih dotrajane talne obloge ni treba odstraniti, ampak lahko novo položimo kar na njo.
Oglej si celoten članek

Marsikdo se prenove interierja loti temeljito, od spodaj navzgor. Najprej torej nova talna obloga ali sanacija stare, če jo je mogoče izvesti, šele potem pridejo na vrsto stene in novo pohištvo. 

Ne nazadnje je to logično zaporedje, kajti ko enkrat v prostoru že stoji novo pohištvo, so naše možnosti glede »osvežitve« videza obstoječe obloge zelo omejene. 

Laminat na keramiko, parket in druge trdne talne obloge

Na splošno velja, da lahko na obstoječo talno oblogo, ki je zaradi izolacije, višine ali kakšnega drugega razloga ne želimo odstraniti, novo položimo, če je obstoječa še vedno kompaktna in ne odstopa od podlage. Če odstopa ali nastajajo mehurčki, pa jo je treba najprej utrditi.

Laminat, denimo, lahko položimo na vsako dovolj trdno, ravno, čisto in suho podlago, pa naj so to keramične ploščice, parket ali katera druga trdna talna obloga, pravijo v Alpodu. Seveda pa je treba pod laminatom namestiti ustrezno folijo ali peno za zvočno izolacijo, ki jo položimo v isti smeri kot pozneje laminatne deske. 

Foto: Profimedia talne obloge

Proizvajalci priporočajo tudi uporabo tesnilne mase, na zelo obremenjenih in pohodnih mestih pa je laminat priporočljivo zlepiti po spojih. Ob polaganju je treba ob stenah pustiti dovolj dilatacije (12 do 15 mm), saj se laminat krči in razteza. 

Laminata ne polagamo na obstoječo tekstilno oblogo, denimo na tapison, še zlasti, če se tega želimo znebiti zaradi zdravstvenih razlogov, kot so alergije na pršice. S preplastitvjo tapisona bomo pršice za nekaj časa »zaprli«, znebili se jih pa ne bomo. Bolje, da ga odstranimo, s tem se ne bomo le znebili pršic, ampak tudi pridobili prostor za izolacijske plošče pod laminatom.

Foto: Profimedia talne obloge

Prav tako laminata ni priporočljivo polagati na topli pod. Bolje ga je odstraniti, na estrih položiti peno za laminat, ki bo izravnala manjše neravnine in hkrati služila za zvočno izolacijo oziroma za dušenje udarnega zvoka.

Nov laminat pa gre na starega le pogojno – odvisno od tega, v kakšnem stanju je stara laminatna obloga. Če je bila že v osnovi dovolj ravno položena, brez večjih odprtih stikov in se ni veliko upogibala, lahko nanjo položimo nov laminat, drugače pa ne. 

Pri tem je dobro upoštevati nasvet, da je deske najbolje polagati v smeri glavnega vira svetlobe v prostoru – tako dosežemo najboljši videz talne obloge, spoji pa bodo najmanj vidni, pravijo v Alpodu.  

Na stari parket tudi vinil ali trislojni gotovi parket 

Star klasičen parket, ki ga ne želimo odstraniti, je treba najprej zbrusiti in utrditi z raznimi primerji ali smolami. Če je površina neravna, nanesemo izravnalno maso in počakamo, da se utrdi. Tako pripravljena podlaga je primerna za polaganje nove obloge: laminata, vinila s spajanjem na klik, gotovega dvoslojnega parketa na klik, lahko tudi trislojnega, če končna višina ne bo ovira. 

Foto: Profimedia talne obloge

Če se odločimo za polaganje vinila z lepljenjem, ne da bi prej odpravili manjše ali večje nepravilnosti na starem parketu, kot so reže in neravnine, je dobro vedeti, da se bodo te »preslikale« na vinil, pravijo v Kemoplastu, zato je morda bolje izbrati sistem na klik.

Na keramične ploščice topli pod iz PVC ali vinil

Imate v kuhinji ali kopalnici keramične ploščice, pa vas moti neprijeten hlad, ki veje iz njih? Prekrijete jih lahko s toplim podom iz PVC, vendar v Kemoplastu svetujejo, da površino s ploščicami prekritih tal najprej izravnate z izravnalno maso, v nasprotnem primeru se bo obris ploščic sčasoma »preslikal« na topli pod. 

Veliko boljša rešitev je vinil s polaganjem na klik – če so fuge ožje od štirih milimetrov, se lahko položi neposredno na keramične ploščice, brez predhodne izravnave tal. Je pa treba paziti, da spoj med ploščami ne pride točno nad fugo – v tem primeru se namreč lahko zaradi ponavljajoče se obremenitve zlomi pero v utoru in spoj razpade. Če so fuge širše, bo treba podlago izravnati ali pa na ploščice najprej položiti podlogo za vinil, ki zmanjša neravnine in opaznost fug.

Foto: Profimedia talne obloge

Laminat in vinil ne gresta skupaj

Vinilne talne obloge so čedalje bolj priljubljene, a če se poigravate z mislijo, da bi z njimi prekrili obstoječo laminatno talno oblogo, ne bo šlo. Laminat in vinil namreč ne gresta skupaj, pravijo v Kemoplastu. Razlogov je več. Prvi je ta, da je laminat občutljiv na nihanje relativne zračne vlage v prostoru, zato se krči in razteza. Enako velja za plošče iz vinila, ki so poleg tega občutljive še na nihanje temperature. Na površini, »sestavljeni« iz dveh materialov s takšnimi lastnostmi, se hitro pokažejo napake, saj je laminat položen plavajoče.

Vinil na vinil? Raje ne

Vinilne plošče, ki smo jih na tla v stanovanju položili pred desetimi ali več leti, so svoje že odslužile. Lahko jih prekrijemo z novimi, vendar pride v poštev le tako imenovano plavajoče polaganje na klik. Zna pa se zgoditi, da bomo imeli težave s končno višino tlaka pri vratih, na primer, če gre za kopalnico, pa tudi pri sifonu. 

Velja omeniti, da takšna rešitev za kopalnico ni najbolj primerna, ker bomo ob stenah težko zagotovili vodotesnost. V Kemoplastu zato za kopalnico svetujejo odstranitev starega vinila, očiščenje podlage, izravnavo podlage z izravnalno maso, polaganje novih vinilnih plošč z lepljenjem po celotni površini in ustrezno rešitev stenskega zaključka.

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Izravnava tal Suhi estrihi so več kot dvakrat dražji. Zakaj bi jih izbrali?

Suhi estrihi Sam svoj mojster, naredite suhi estrih ceneje

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.