Pod streho
8111 ogledov

Sam svoj mojster, naredite suhi estrih ceneje

Suhi estrih Dezzen
Suhe estrihe lahko izdelamo sami, še posebej, če gre za manjšo površino ali posamezne prostore. Poznati je treba le nekaj pravil.

Izvedba suhih estrihov v lastni režiji bo predvsem cenejša, kot če delo preprustimo mojstrom. Pri tej vrsti izravnave tal to ni zanemarljivo, če vemo, da je suha različica lahko tudi več kot dvakrat dražja od mokre.

Sistem je sestavljen iz nasutja in plošč

Sistem suhih estrihov je precej preprost, sestavljen je iz nasutja, s katerim se izravna površina tal, in pohodnih plošč, s katerimi prekrijemo nasutje, hkrati pa te predstavljajo podlago za polaganje zaključne talne obloge.

Suhi estrih | Avtor: Dezzen Dezzen
Nasutje sestavljajo kroglice različnih dimenzij, ki so lahko iz perlita, ta je lahko prevlečen še z bitumensko prevleko, lahko so iz ekspandirane gline, ekspandiranega polistirena ali kakšnega drugega materiala. Vsi našteti materiali imajo toplotne- in zvočnoizolativne lastnosti. Če bo nasutje tanjše, le od enega do treh centimetrov, izberemo granule manjših dimenzij, če pa moramo narediti debelejše nasutje, je bolje izbrati večje granule, ki bodo konstrukcijo manj obremenile. 

Nasutje je treba razporediti po površini, ki jo želimo izravnati, tako da začnemo na najbolj oddaljenem kotu od vrat, potem pa ga z dolgo, ravno letvijo natančno ravnamo proti njim. Na že zravnane površine ne smemo stopati. Na betonska tla ga lahko nasujemo neposredno, če so ta lesena, pa je dobro najprej tla prekriti z valovitim kartonom, ki preprečije uhajanje kroglic skozi morebitne reže med deskami, še bolje pa je namestiti parno oviro ali zaporo in jo na vseh stikih dobro zlepiti. 

Suhi estrih | Avtor: Dezzen Dezzen

Različni materiali in polaganje plošč

Čez poravnano nasutje polagamo suhomontažne plošče. Izberemo lahko mavčno-vlaknene, lahko so to pohodne OSB-plošče ali pa klasične mavčno-kartonske plošče. Zadnje morajo biti debele vsaj 12,5 milimetra, polagati pa jih je treba v dveh plasteh z zamikom, tako da rob zgornje plošče ni na robu spodnje. Zgornje plošče je treba lepiti na spodnje s posebnim lepilom, potem pa še na 20 mestih privijačiti. 

Suhi estrih | Avtor: Dezzen Dezzen
Mavčno-vlaknene in OSB-plošče imajo narejen utor in pero, zato jih zgolj sestavljamo skupaj na stik, zadostuje pa ena plast, saj so trdnejše in debelejše od mavčno-kartonskih plošč. Če se odločimo za tanjše plošče, je tudi te treba polagati v dveh plasteh z zamikom robov. Še ena od možnosti so posebne lepljene mavčno-kartonske plošče, ki so sestavljene iz treh plasti. Te je treba lepiti na stikih. 

V kopalnici in kuhinji, kjer je možnost, da tla pridejo v stik z vodo, je treba izbrati vodoodporne plošče, na primer cementne. Njihovo površino je treba premazati še z vodoodpornim tesnilnim premazom, ki deluje kot parna zapora, in plošče ščiti pred vodo in vlago.  

Preden na plošče položimo talno oblogo, je treba zatesniti še vse stike plošč z obodnimi stenami. To naredimo z namenskimi izolacijskimi oziroma tesnilnimi trakovi. 

Suhi estrih | Avtor: Dezzen Dezzen

Suhi estrih in zaključne talne obloge

Res je, da lahko na suhomontažne plošče, s katerimi smo zaključili estrih, položimo vse vrste zaključnih talnih oblog, vendar so pri tem nekatere omejitve. Parkete lahko polagamo neposredno na plošče, vendar je treba z lepilom premazati celotno površino parketa, ne le robove. 

Pri keramičnih ploščicah je omejitev dimenzija, ki naj ne bi bila večja od 30 krat 30 centimetrov. To je skrajna velikost, pri kateri ploščice zaradi podlage, ki ni toga, naj ne bi pokale. Za lepljenje je treba uporabiti posebno dvokomponentno, elastično in hkrati vodoodbojno lepilo, fuge pa narediti iz vodoneprepustne fleksibilne fugirne mase.

Topli pod, linolej, vinilne talne obloge in druge tankoslojne elastične obloge pa je treba polagati na dva milimetra debelo plast posebne izravnalne mase. 

Suhomontažna tla Izravnava tal Pod streho Suhi estrihi so več kot dvakrat dražji. Zakaj bi jih izbrali?

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.