Cene nepremičnin navzgor kot leta 2007

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V prvem četrtletju letos so se nepremičnine v primerjavi z enakim obdobjem lani v evro območju podražile za pet odstotkov. Kolikšna je bila podražitev v Sloveniji?
Oglej si celoten članek

V celotni EU je bila ras cen nepremičnin še nekoliko višja, podražile so se za 5,5 odstotka. Tako so cene stanovanjskih nepremičnin dosegle najvišjo četrtletno rast po letu 2007. V primerjavi z zadnjim četrtletjem lani, pa so cene stanovanjskih nepremičnin v evro območju višje za 0,9 odstotka, v EU pa za 1,2 odstotka, poroča Eurostat.

V Sloveniji so v prvem četrtletju letos cene rasle natanko tako kot v EU, saj so izmerili 5,5-odstotno povečanje v primerjavi s prvim četrtletjem lani, in nekaj nad povprečjem evro območja. Od zadnjega lanskega četrtletja pa so se povečale za 1,1 odstotka, podobno kot drugod v EU. 

Največjo rast so zabeležili v Luksemburgu, kar 14 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, sledi Slovaška (13 %), Estonija (11,5 %), več kot desetodstotna rast cen pa je bila tudi na Poljskem in Portugalskem. Cene nepremičnin so nižje le na Madžarske, kjer so zabeležili 1,2-odstoten padec. 

Napoved 2020 Nepremičninarji: To se bo zgodilo s cenami stanovanj

Če primerjamo letošnje prvo četrtletje z lanskimi zadnjim, so se cene najbolj povišale na Portugalskem (4,9 %), sledi pa Slovaška s štirimi odstotki, največje padce cen v tem obdobju so zabeležili na Malti (-4,3 %), Madžarskem, Irskem in v Belgiji. 

Kot poroča Eurostat, ukrepi zaradi koronavisrusa, ki so v večini držav EU začeli veljati v sredini prvega četrtletja, vpliva na cene stanovanjskih nepremičnin niso imeli. 

Nepremičnine To so zadnji podatki o cenah nepremičnin

Prikaz rasti cen stanovanjskih nepremični in najemnin od leta 2007 do 2020 v EU

Foto: eurostat nepremičnine

V primerjavi z letom 2007, ki je bilo zadnje pred finančno-gospodarsko krizo, so se cene stanovanjskih nepremičnin v EU do letos zvišale že za 20,5 odstotka, najemnine pa za 20,8 odstotka. V Luksemburgu in Avstriji za več kot 90 odstotkov, na Švedskem za nekaj več kot 80 odstotkov. V Sloveniji so se po podatkih Eurostata v tem obdobju stanovanjske nepremičnine podražile za nekaj manj kot 20 odstotkov. Precej bolj pa so zrasle cene najemnin, saj so letos v primerjavi z letom 2007 višje za približno 25 odstotkov.

Prikaz rasti cen stanovanjskih nepremični in najemnin od leta 2007 do 2020 po državah članicah EU

Foto: eurostat nepremičnine HPI je indeks rasti cen stanovansjkih nepremični, z modro so obarvani indeksi rasti cen najemnin.

Trg in cene Bodo cene stanovanj padle, ali pa je trg le na krajšem odmoru?

Več o nepremičninah najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.