Pod streho
3164 ogledov

Cene nepremičnin navzgor kot leta 2007

cene nepremičnin Profimedia
V prvem četrtletju letos so se nepremičnine v primerjavi z enakim obdobjem lani v evro območju podražile za pet odstotkov. Kolikšna je bila podražitev v Sloveniji?

V celotni EU je bila ras cen nepremičnin še nekoliko višja, podražile so se za 5,5 odstotka. Tako so cene stanovanjskih nepremičnin dosegle najvišjo četrtletno rast po letu 2007. V primerjavi z zadnjim četrtletjem lani, pa so cene stanovanjskih nepremičnin v evro območju višje za 0,9 odstotka, v EU pa za 1,2 odstotka, poroča Eurostat.

V Sloveniji so v prvem četrtletju letos cene rasle natanko tako kot v EU, saj so izmerili 5,5-odstotno povečanje v primerjavi s prvim četrtletjem lani, in nekaj nad povprečjem evro območja. Od zadnjega lanskega četrtletja pa so se povečale za 1,1 odstotka, podobno kot drugod v EU. 

Največjo rast so zabeležili v Luksemburgu, kar 14 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, sledi Slovaška (13 %), Estonija (11,5 %), več kot desetodstotna rast cen pa je bila tudi na Poljskem in Portugalskem. Cene nepremičnin so nižje le na Madžarske, kjer so zabeležili 1,2-odstoten padec. 

Stanovanje, ki ga prodaja Stanovanjski sklad JSS MOL, Petkovškovo nabrežje 67 Napoved 2020 Pod streho Nepremičninarji: To se bo zgodilo s cenami stanovanj

Če primerjamo letošnje prvo četrtletje z lanskimi zadnjim, so se cene najbolj povišale na Portugalskem (4,9 %), sledi pa Slovaška s štirimi odstotki, največje padce cen v tem obdobju so zabeležili na Malti (-4,3 %), Madžarskem, Irskem in v Belgiji. 

Kot poroča Eurostat, ukrepi zaradi koronavisrusa, ki so v večini držav EU začeli veljati v sredini prvega četrtletja, vpliva na cene stanovanjskih nepremičnin niso imeli. 

Najem stanovanja Nepremičnine Pod streho To so zadnji podatki o cenah nepremičnin

Prikaz rasti cen stanovanjskih nepremični in najemnin od leta 2007 do 2020 v EU

nepremičnine | Avtor: eurostat eurostat

V primerjavi z letom 2007, ki je bilo zadnje pred finančno-gospodarsko krizo, so se cene stanovanjskih nepremičnin v EU do letos zvišale že za 20,5 odstotka, najemnine pa za 20,8 odstotka. V Luksemburgu in Avstriji za več kot 90 odstotkov, na Švedskem za nekaj več kot 80 odstotkov. V Sloveniji so se po podatkih Eurostata v tem obdobju stanovanjske nepremičnine podražile za nekaj manj kot 20 odstotkov. Precej bolj pa so zrasle cene najemnin, saj so letos v primerjavi z letom 2007 višje za približno 25 odstotkov.

Prikaz rasti cen stanovanjskih nepremični in najemnin od leta 2007 do 2020 po državah članicah EU

nepremičnine | Avtor: eurostat eurostat
HPI je indeks rasti cen stanovansjkih nepremični, z modro so obarvani indeksi rasti cen najemnin.

nakup nepremičnine Trg in cene Pod streho Bodo cene stanovanj padle, ali pa je trg le na krajšem odmoru?

Več o nepremičninah najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.