Pod streho
2007 ogledov

Bodo cene stanovanj padle, ali pa je trg le na krajšem odmoru?

nakup nepremičnine
Trg stanovanjskih še vedno nepremični stoji. Kako to vpliva na višino najemnin in cene?

Od kar je veljal odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, sprejet je bil 15. marca, se je nepremičninski trg tako rekoč ustavil. Ogledi nepremičnin niso bili dovoljeni, zato poslov z njimi praktično ni bilo. Od danes pa je nepremičninsko posredovanje ponovno dovoljeno. 

To pa ne pomeni, da tudi do zdaj ni bilo zanimanja za nepremičnine, torej da ni povpraševanja. Vsi udeleženci na trgu preprosto čakajo, da bo posredovanje pri najemu in prodaji nepremičnin ponovno dovoljeno, prav tako ogledi in posledično sklepanje najemnih in prodajnih pogodb. 

Nepremičninski trg se ne bo zamajal

O tem, kaj se dogaja s povpraševanjem na trgu stanovanjskih nepremičnin ter cenami so med drugim spregovorili različni strokovnjaki na nedavnem webinarju, ki ga je na temo Covid-19, izzivi v nepremičninski stroki, organizirala odvetniška družba Brulc Gaberščik & Partners

Osrednja tema so bile sicer poslovne nepremičnine, vendar se je nepremičninski posrednik Jure Boh iz agencije Mesto nepremičnin dotaknil tudi stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za gradnjo teh. 

Ocenjuje, da se nepremičninski trg na splošno, predvsem pa v segmentu stanovanjskih nepremičnin ni in tudi ne bo zelo zamajal. Bistvene spremembe nakupnih cen navzdol zato Jure Boh ne pričakuje. Kot je še povedal, je oglasov na nepremičninskih portalih precej, tudi povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah obstaja, opazili pa so, da je večje kot prej povpraševanje po zazidljivih zemljiščih, gozdovih in kmetijah. 

Nižje le nekatere najemnine

Lahko se zgodi, da bodo v naslednjih dveh ali treh mesecih nekoliko nižje le nekatere najemnine stanovanj, že avgusta in septembra pa naj bi se stanje tudi na tem področju vrnilo v stare tirnice. Na trg je v zadnjih dveh mesecih prišlo več stanovanjskih nepremičnin v centrih mest, ki so bile namenjene kratkoročnemu oddajanju turistom. Ker teh ni in jih vsaj v prejšnjem številu še nekaj časa ne bo, se marsikateri lastnik odloča, da bi stanovanje oddal v najem za dva do tri mesece, jeseni pa načrtuje ponovno oddajanje turistom. 

Tudi število oglasov za oddajo stanovanj v najem na največjem nepremičninskem portalu kaže, da je izbira večja kot januarja. Takrat je bilo v Ljubljani na voljo približno 700 stanovanj, zdaj pa je teh 940. Če primerjamo še januarske in trenutne cene najema lahko ugotovimo, da so cene najema ostale enake, le pri redkih večjih stanovanjih je opaziti znižanje najemnin, denimo iz 1200 na 1000 ali 900 evrov na mesec. 

Slovenija 10.11.2013 stanovanje, stanovanja, stanovanjski bloki, zgradba, stanov Koronavirus Pod streho Virus okužil tudi nepremičninski trg, kaj pa cene

Več o nepremičninah lahko najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:07 29.april 2020.

    Koliko bo vlada namenila odškodnine lastnikom nepremičnin ? Seveda gre za tiste ,ki oddajajo nepremičnine brez plačila davka . Nepremičninski ceh je najmočnejši v LJ .