Pod streho > Gradimo & obnavljamo
6232 ogledov

Virus okužil tudi nepremičninski trg, kaj pa cene

Slovenija 10.11.2013 stanovanje, stanovanja, stanovanjski bloki, zgradba, stanov Saša Despot
Zaradi koronavirusa se je nepremičninski trg popolnoma ustavil. Kako to vpliva na cene in kaj lahko pričakujemo v naslednjih mesecih?

Razumljivo je, da se na nepremičninskem trgu v tem trenutku ne dogaja nič. Vlada je z uredbo prepovedala vse storitve, torej tudi nepremičninsko posredovanje. Kako trenutni zastoj vpliva na nepremičninski trg, ali so morda cene oglaševanih nepremičnin že nižje, kaj lahko pričakujemo v prihodnjih mesecih in ali bodo cene padle, smo vprašali nepremičninska posrednika, ki delujeta na dveh največjih in najbolj pregretih nepremičninskih trgih v državi, v Ljubljani in na Obali.

Stanka Solar | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv
Stanka Solar, Stan nepremičnine, Ljubljana

Trenutno ni nobenih ogledov nepremičnin, zato novih poslov na nepremičninskem trgu ni. Zaključujejo se le že odprti posli, ki so se začeli pred tedni, če jih zaradi omejenega poslovanja bank slučajno ne bomo mogli speljati, bomo k pogodbam dodali anekse in jih prestavili.

Nepremičninski agenti poslujemo od doma, prek telefona in elektronske pošte odgovarjamo na vprašanja kupcev in prodajalcev, sicer pa trg praktično stoji. 

Na spletnih nepremičninskih portalih je opaziti povečano število stanovanj, ki jih lastniki oddajajo v dolgoročni najem. To so predvsem stanovanja, ki so jih prej oddajali turistom, ker pa teh vsaj še nekaj mesecev ne bo, so se odločili za dolgoročno oddajanje. Dobili smo zelo veliko ponudb, da jim pomagamo najti najemnike. 

Cene najemnin pa zaradi te spremembe za zdaj še niso padle, saj je pomanjkanje najemnih stanovanj veliko. So se pa bili nekateri prodajalci stanovanj v tednih pred pojavom koronavirusa pri nas pripravljeni s kupci pogovarjati o večjem znižanju cen svojih nepremičnin, kot so se sicer. Prepoznali so, da se nepremičninski trg lahko ustavi. 

Kaj nas čaka, je težko napovedati, veliko je odvisno tudi od tega, kako bo obdobje kornavirusa preživelo gospodarstvo na sploh.  Če bodo ukrepi trajali dolgo, bomo čez mesece tudi težko ocenjevali vrednost posameznih nepremičnin, saj v tem času ne bo poslov, na podlagi katerih bi to lahko počeli. Prišlo bo tudi do razkoraka med ocenjenimi vrednostmi v okviru množičnega vrednotenja, ki bodo znane aprila, in dejanskimi cenami, ki jih bodo te nepremičnine lahko na trgu dosegle čez nekaj mesecev. 

Vprašanje je tudi, kako bodo čez nekaj mesecev hipotekarne kredite odplačevali tisti, ki lahko zaradi pešanja gospodarstva izgubijo službo. Tu bo morala na pomoč stopiti država in ukrepati. Morda po modelu Italije, ki je ogroženim omogočila, da nekaj mesecev ne plačujejo obrokov kredita. Upam, da bodo banke same tudi razumele položaj tistih, ki so morda izgubili službo oziroma dohodke in določen čas ne bodo mogli plačevati kredita, na primer tako, da bi jim banke omogočile moratorij na plačevanje kredita za določen čas. 

V težavah bodo lahko tudi najemniki, nekateri ne bodo mogli plačevati sedanjih najemnin. Tu predlagam, da jim najemodajalci pridejo nasproti in se dogovorijo o znižanju najemnine, saj ni vredno izgubiti najemnika, če je dober in je redno plačeval. To velja tako za stanovanja, kot tudi za nekatere poslovne nepremičnine, na primer gostinske lokale. Če dogovora ne bo, bodo tisti, ki jim bodo najemnine previsoke, iskali cenejša stanovanja. 

Dejavnikov, ki vplivajo in bodo lahko vplivali na nepremičninski trg v naslednjih mesecih je veliko, zato je nemogoče zdaj napovedati, kako bo jeseni in kakšne bodo cene. 

Daniel Lovšin | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv
Daniel Lovšin, Casabela nepremičnine, Piran

Nepremičninski trg trenutno miruje, nepremičninske agencije smo po uredbi Vlade morale zapreti svoja vrata. Že prejšnji teden so nekateri prodajalci in kupci odpovedovali oglede, mi pa smo zaključili še zadnje posle, nekateri ostajajo odprti. Kaj bo z njimi, je odvisno od tega, kako bodo v naslednjih dneh poslovale banke, ki naj bi kupcem odobrile hipotekarne kredite, in notarji, ki morajo overoviti pogodbe. Če to ne bo možno, se bodo ti posli sklepali z zamikom, torej takrat, ko bo to možno.

Prezgodaj je, da bi lahko napovedal, kaj se bo na nepremičninskem trgu dogajalo v naslednjih meseci. Po mojem mnenju sta možna dva scenarija. Po prvem bo po odpravi ukrepov nepremičninski trg oživel in relativno hitro preše v ustaljene tirnice, morda z nekaj korekcijami cen nekaterih nepremičnin, saj so te predvsem na Obali pa tudi v Ljubljani pogosto prav ekscesne. V letih 2018 in 2019 je marsikateri prodajalce zelo pretiraval s ceno.

Drug scenarij pa je verjeten, če bodo ukrepi trajali dolgo, tri, štiri mesece, kar pa dvomim. V tem primeru lahko pričakujemo znižanje cen, vendar le, če bodo izpolnjeni še nekateri drugi pogoji. Ponudbe nepremičnin na Obali je preprosto manj kot povpraševanja. Nove pa lahko na trg pridejo iz dveh virov. Prve so tiste, ki so jih lastniki do zdaj oddajali turistom, ker pa teh vsaj še dva meseca, če ne več, ne bo, se nekateri lahko odločijo za prodajo. Drugi vir so lahko nepremičnine, ki jih morajo lastniki iz različnih razlogov nujno prodati, ker so denimo pred časom dali aro za drugo nepremičnino, ti bodo zadovoljni tudi z nižjimi zneski. 

V tem primeru je lahko padec cen nekoliko večji, vendar generalno gledano tega ni pričakovati, vsaj dotlej ne, dokler imamo za vsako stanovanje dva do tri kupce. 

Komentarjev 2
  • 3ddfd6b2e80cc1fc0eaa6af8b78a605921e2dd16 08:56 17.marec 2020.

    Ajde mrhovinarji sesujte reveže do konca in pokupite vse kar je od njih ostalo.

  • Decko 07:20 17.marec 2020.

    Zakaj bi oddal dolgoročno, če bo čez dva mesca naval turistov, jihbo pol še več kot ponavadi