Cene toplotnih črpalk so višje, naval pa zato nič manjši

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Toplotne črpalke so vse bolj pogosta izbira za ogrevanje, zato je povpraševanje izjemno. Kaj pa cene in roki dobav?
Oglej si celoten članek

Zaradi energetske krize in visokih cen energentov, marsikatero gospodinjstvo išče nove, energijsko bolj učinkovite in cenejše rešitve ogrevanja. Ena od teh so očitno toplotne črpalke, saj je ogrevanje z njimi, kljub visokim cenam električne energije, tudi po naših izračunih, najcenejše. 

Tudi do štirikrat večje povpraševanje

To potrjuje tudi vse večje povpraševanje po toplotnih črpalkah, ki je, kot pravijo naši sogovorniki, bistveno višje, kot v enakem obdobju lani. "Lahko bi rekli, da se je povpraševanje v določenih obdobjih povečalo tudi za štirikrat v primerjavi z lanskim letom, še posebej v primerjavi z obdobjem, v katerem lani ni bilo subvencij za te naprave. Polletni povprečni kazalnik rasti povpraševanj pa znaša nekaj čez 200 odstotkov," pravi Danijel Vuk iz podjetja Termo Shop.

Povpraševanje po toplotnih črpalkah se zvišuje iz leta v leto, pravi Katja Štravs iz podjetja Kronoterm, in dodaja, da je bilo "lansko leto za nas najbolj uspešno v zgodovini podjetja, letos pa vse kaže, da bo še uspešnejše, saj je povpraševanje drastično naraslo. V primerjavi z enakih obdobjem lani se je povpraševanje povečalo za 100 odstotkov."

Več kot 40-odstotno rast povpraševanja pa beležijo v podjetju Orca energija. 

Za novo toplotno črpalko se je treba odločiti čimprej

Glavni razlog za rast povpraševanja v poletnih mesecih, se strinjajo vsi, je energetska kriza in želja po prihranku ter zagotovitvi nemotenega ogrevanja. Vendar pa povpraševanje še ni doseglo vrhunca. Ta naj bi sledil jeseni, tik pred začetkom ogrevalne sezone, še posebej, če se bodo cene drugih energentov še zviševale.  

"Vsem, ki imajo namen jeseni opraviti nakup, svetujemo, da to naredijo že zdaj, saj so roki izvedbe, zaradi povečanja povpraševanja in realizacije izvedbe, daljši," pa ob tem opozarja Vuk. 

Roki za dobavo so precej daljši

Roki za dobavo in montažo toplotnih črpalk se pri vseh podaljšujejo, razlogov za to pa je več. Na eni strani je povpraševanje večje od trenutne ponudbe, na drugi pa na dobavo vplivajo tudi razmere na trgu, ki so predvsem posledica pandemije. Motene so dobavne verige surovin in izdelkov, zamude nastajajo tudi zaradi motenj v transportu, ki so povezane z zaprtjem pristanišč in nekaterih tovarn v Aziji. 

Zato se je v Kronotermu rok za dobavo toplotnih črpak podaljšal tudi za šest mesecev v primerjavi z letom prej, v Termo Shopu pa iz 45 na 60 dni. “Dobavni roki so se zaradi velikega povpraševanja podaljšali, vse pa je odvisno od tipa črpalke ter razpoložljivosti monterskih ekip po posameznih regijah v Sloveniji,” pa pravi Boštjan Štruc iz podjetja Orca energija.

Ogrevanje "Kaos na trgu pelet, pozimi bo veselica, marsikoga bo zeblo"

V podjetjih si prizadevajo, da bi dobavne roke kar se da skrajšali. “Iščemo alternativne komponente enake kakovosti, izboljšujemo operativo in logistiko, povečujemo skladiščni prostor,” nekaj ukrepov našteje Katja Štavs. 

“Na vseh procesih se v korist strank trudimo, da skladno z rastjo povpraševanj in prodaje strateško pravočasno planiramo in zagotavljamo surovine ter polizdelke, zadostno proizvodnjo, zadostne zmogljivosti na izvedbi in servisu,” pa pravi Danijel Vuk.

Cene višje od pet do 20 odstotkov

Spremenjene razmere na svetovnem trgu pa niso vplivale le na dobavne roke temveč tudi na cene toplotnih črpalk, ki so se v zadnjem času povišale. V Termo Shopu so jih zvišali za 16 do 17 odstotkov, v Kronotermu za 20 odstotkov, v Orca energiji pa za pet do deset odstotkov. 

"Dejavniki, ki so vplivali na podražitev, so povezani predvsem s posledicami pandemije, in sicer prišlo je do višjih cen surovin (bakra, aluminija, jekla ...) ter do zamud pri dobavi in težje dobave materialov. Do ponovnega višanja cen je prišlo tudi zaradi političnih razmer v Vzhodni Evropi in zaprtih morskih pristanišč v Aziji. Ker nudimo storitve na ključ, vključno z vgradnjo, zagonom in servisom, je treba upoštevati in prišteti k podražitvam ključne opreme, tudi postavke drobnega materiala, prevoza, energije, kjer je prišlo do podražitev tudi za nekaj 10 odstotkov,“ podražitve pojasni Vuk. 

S podobnimi razmerami so soočeni tudi v Kronotermu, kjer "smo bili predvsem zaradi geopolitičnih razmer in nenehnih podražitev materialov in komponent prisiljeni cene naših izdelkov zvišati. Povpraševanje po materialih, ki jih uporabljamo za proizvodnjo naših naprav, je izredno poskočilo, čuti se primanjkljaj in posledično višje cene. Predvsem cene vhodnih materialov in komponent so se močno zvišale, nekatere tudi za 300 odstotkov." 

Boštjan Štruc pa podražitev pripisuje predvsem višjim cenam energentov, ki posledično dražijo proizvodnjo vseh ključnih komponent. 

Ukrepi vlade Ogrevanje: Kdo bo privarčeval največ, kdo pa bo potegnil kratko

Naložba v višini 10.000 evrov

Zanimalo nas je tudi, koliko zdaj v povprečju stane toplotna črpalka zrak/voda za ogrevanje z močjo od 10 do 12 kW z montažo, ki je precej tipična izbira v obstoječih hišah. 

"Odvisno od izbranega tipa in moči TČ, lahko pa bi rekli, da se za to moč cene vključno s storitvami na ključ gibljejo od približno 9600 do 11.000 evrov," pove Danijel Vuk. 

Manj konkretna pa sta pri navedbi cen druga dva sogovornika. "Investicija v toplotno črpalko je odvisna od modela in moči naprave, prav tako je cena montaže določena glede na zahtevnost in obseg, količine uporabljenega materiala. Nekoliko višjo investicijo v ogrevalni sistem s toplotno črpalko lahko uporabniki omilijo s pomočjo subvencij, ki jih podeljuje Eko sklad," pravi Katja Štravs. 

Podoben je tudi odgovor Boštjana Štruca: "Povprečna cena je odvisna od izvedbe toplotne črpalke, zahtevnosti projekta ter ali gre za novo gradnjo (talno gretje) ali obnovo (radiatorji), pri tem je ključno ali govorimo o visoko temperaturnih ali nizko temperaturnih izvedbah toplotnih črpalk." 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 20:43 3. Avgust 2022.

    cene.. ja no ne vem.. dons dobil letak od merkurja in notri -- popust na TČ.... izgleda da niso več …

  • 11:02 2. Avgust 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od …

  • 08:42 2. Avgust 2022.

    Ponovno vprašanje vsem navedenim strokovnjakom in neukim potencialnim kupcem: Ali veste, da za ogrevanje povprečne, izolirane hiše potrebujete toplotno moč …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.