Pod streho > Varčna hiša
104181 ogledov

Izračunali smo, katero ogrevanje bo najdražje in katero se je najbolj podražilo

ogrevanje Profimedia
Presenetljivo, še zdaleč se ni najbolj podražilo ogrevanje na elektriko ali zemeljski plin.

O tem, koliko sta v zadnjih mesecih dražja električna energija in zemeljski plin, čivkajo že ptički. Vsi govorimo le o teh dveh energentih, če izvzamemo pogonska goriva, tudi politika ves čas pripravlja ukrepe le za blažitev višjih cen elektrike. Nihče pa ne govori o podražitvi drugih energentov, s katerimi se ogreva velika večina slovenskih gospodinjstev. To so kurilno olje, peleti in drva. Kot da cene teh ne sledijo cenam nafte, posledično pa elektrike in zemeljskega plina. 

Večina se ogreva z lesom in kurilnim oljem

Po zadnjih podatkih iz raziskave REUS 2019 v Sloveniji uporabljamo pet glavnih virov energije za ogrevanje. Delež biomase je 32 odstotkov, kurilnega olja 20, zemeljskega plina dosega 12 odstotkov, elektrike 10 in toplotnih črpalk devet odstotkov. Od takrat se je predvsem na vse večjo vgradnjo toplotnih črpalk razmerje že nekoliko spremenilo, pa vendar pri ogrevanju prednjačita lesna biomasa, torej drva in peleti, in kurilno olje. 

Te energente uporabniki kupujemo običajno enkrat na leto, največkrat v poletnih mesecih, najkasneje pa septembra, tik pred začetkom kurilne sezone. Letošnje cene omenjenih treh energentov bodo zagotovo šok za marsikaterega uporabnika, ki še ni kupil zaloge za prihodnjo zimo. Naša analiza namreč kaže, da so se od julija lani, ko smo naredili zadnjo primerjavo, podražili bistveno bolj, kot električna energija in zemeljski plin. 


V tabeli so prikazane cene za ogrevanje z različnimi energenti povprečne slovenske hiše, ki na leto porabi 3000 litrov kurilnega olja. Vse energente smo dali na skupni imenovalec, ki je izražen kot končna energija v kilovatnih urah. Upoštevali smo tudi koristno energijo, glede na izkoristek ogrevalne naprave, pri čemer smo upoštevali povprečne izkoristke sodobnejših naprav, pri plinu denimo kondenzacijski plinski kotel. Drugačni izkoristki ogrevalnih naprav lahko razmerja med energenti nekoliko spremenijo. 

Ogrevanje Čas za nakup Pod streho Primerjava cen: Ta energent se je najbolj podražil

Najceješe je ogrevanje s toplotno črpalko

Izračuni kažejo, da je letos sicer najdražje ogrevanje neposredno z električno energijo, lani je bilo najdražje ogrevanje z ekstra lahkim kurilnim oljem. Najceneje pa se bodo greli tisti, ki so se odločili za toplotne črpalke, to ogrevanje je zaradi dviga cen letos celo cenejše tudi od ogrevanja z bukovimi drvmi. 

Cena pelet se je podvojila in še bo rasla

Visoko na lestvici po višini cene se je letos povzpelo ogrevanje s peleti. Ti so se od lani tudi najbolj podražili. Letos je povprečna cena ene palete (990 kilogramov) skoraj podvojila, iz lanskih 270 evrov je narasla na neverjetnih 520, vendar to je povprečje. Drva so se podražila za nekaj manj kot 60 odstotkov. Lani je bilo treba za prostorninski meter v povprečju odšteti 84 evrov, letos je povprečna cena 132. 

A kot smo izvedeli pri ponudnikih pelet in drv, to sploh niso končne cene. Večina je cenejše pelete, predvsem tiste energijskega razreda A2, že razprodala, nove zaloge pa pričakujejo avgusta, vendar bodo z njimi prišle tudi višje cene. Enako velja za pelete energijskega razreda A1. Trenutno se jih da dobiti, vendar je izbira precej pičla, po ceni od 500 do 550 evrov za paleto, cenejših je zmanjkalo. Nove pošiljke bodo precej dražje, so nam povedali, koliko, pa še ni uradno znano. Po nekaterih informacijah pa bi lahko bila cena za paleto 650 evrov in več. 

To pomeni, da se pelete in drva splača, čeprav so bistveno dražji kot lani julija, kupiti čim prej, dokler zaloge po trenutnih cenah ne poidejo. Bolj ko se bo kurilna sezona približevala, višje bodo cene. 

Kurilno olje in zemeljski plin dražja za 70 odstotkov

Precej se je v primerjavi z lani podražilo tudi kurilno olje, skoraj za 70 odstotkov. Lani julija je bila cena nekaj manj kot en evro za liter, letos pa je med 1,55 in 1,62 evra. Pri vseh cenah smo upoštevali tudi prevoz. 

V primerjavi z lesnimi gorivi in kurilnim oljem se je električna energija podražila bistveno manj, zgolj za 17 odstotkov. Toliko kot kurilno olje je letos dražji tudi zemeljski plin. Ogrevanje z njim pa je postalo cenejše kot ogrevanje s peleti, lani je bilo nasprotno. 

toplotna črpalka Eko sklad Pod streho Novi poziv: Toliko je po novem subvencija za toplotne črpalke
Komentarjev 26
  • Pišmevuh 20:00 06.julij 2022.

    V cerkvenih gozdovih je drv na pretek.

  • marsal22 19:57 06.julij 2022.

    izdelovalci in prodajalci pelet nas ropajo ! Strošek peletiranja 1 tone peletov je pod 10 evri Kako je potem nastala takšna končna cena ? Surovina naj bi bila odpadna s ceno 40 - 50 evrov po toni ! Ali je ...prikaži večje ovrečevanje drago ? Realna cena na paleto peletov z vsemi maržami in davki , ne bi smela biti nad 200 evri !

  • Albatroz 15:47 06.julij 2022.

    Ko ljudje nebodo mogli več plačevati ogrevanja bodo začeli kurit vse v peči za drva, še inšpektorja ko bo prišel v kontrolo.