Četrt milijarde za nove fasade, okna in kurilne naprave

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Naložbe občanov v energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb in s tem manjšo rabo energije rastejo. Samo v prvem letošnjem polletju so na Eko skladu razdelili 29 milijonov evrov subvencij.
Oglej si celoten članek

Lani so v enakem obdobju izplačali za dvakrat manj subvencij, za polovico manjši pa je bil tudi znesek ugodnih kreditov, ki so letos dosegli vrednost 18 milijonov evrov. 

Skoraj četrtina neozaveščenih in pasivnih

Po podatkih Eko sklada se vse več lastnikov hiš in stanovanj v večstanovanjskih hišah zaveda pomena energijske učinkovitosti stavb, kar potrjujejo tudi podatki REUS (raziskava energetske učinkovitosti Slovenije). Približno 77 odstotkov gospodinjstev spada v skupino ozaveščenih, od tega jih je 38 odstotkov tudi aktivnih, torej so za energijsko učinkovitost nekaj že naredili, ali pa jo načrtujejo, 39 odstotkov pa se šteje med ozaveščene, vendar so za zdaj še skeptični. Vsi ostali so neozaveščeni in tudi popolnoma pasivni. 

Foto: Profimedia Izolacija fasade

Četrt milijarde evrov za okoljske naložbe

Eko sklad je v zadnjih 10 letih za ukrepe učinkovite rabe energije in okoljske naložbe občanom izplačal približno 260 milijonov nepovratnih sredstev, s čimer je sofinanciral približno 110.000 okoljskih naložb. Poleg tega pa so na Eko skladu dodelili še za 280 milijonov ugodnih kreditov, s katerimi je bilo financiranih približno 10.000 naložb.

Največ za toplotno izolacijo fasad

Največji del sredstev, 80,5 milijona evrov ali 43 odstotkov vseh subvencij, je bil razdeljen za toplotno izolacijo in izvedbo fasad. Po podatkih REUS je bilo ob koncu leta 2017 izoliranih 37 odstotkov fasad na individualnih in večstanovanjskih hišah.

Foto: Profimedia Toplotna črpalka V ospredju so toplotne črpalke

Za posodobitev ogrevalnih sistemov in prvo vgradnjo sodobnih ogrevalnih naprav v novogradnje so v tem času razdelili 73,6 milijona evrov nepovratnih sredstev, kar predstavlja 39 odstotkov vseh subvencij. Kot je nedavno na okrogli mizi o trajnostnem ogrevanju v Celju povedala direktorica Eko sklada Mojca Vendramin, v zadnjih letih med ogrevalnimi napravami občutno prevladujejo toplotne črpalke, saj so lani zanje odobrili 5000 subvencij, za letos pa ocenjujejo, da jih bo približno 7000.

Energijsko učinkovita okna ima 61 odstotkov stanovanjskih stavb

Za zamenjavo oken so na Eko skladu v zadnjih 10 letih odobrili 26,9 milijona evrov, kar je 14 odstotkov vseh subvencij. Po podatkih REUS je leta 2017 nova, energijsko učinkovita okna, imelo kar 61 odstotkov stanovanjskih stavb.

Foto: Profimedia Menjava oken Električna vozila in sončne elektrarne na pohodu

Med naložbami, za katere se še odločajo občani, velja omeniti nakupe baterijskih električnih avtomobilov in plug-in hibridnih vozil, za katera so v zadnjih sedmih letih odobrili za 4,5 milijona evrov subvencij in za 24 milijonov evrov ugodnih kreditov. 

V zadnjih dveh letih pa se predvsem povečuje obseg subvencij za samooskrbo z električno energijo in učinkovito rabo električne energije, za kar je bilo razdeljenih za 2,4 milijona evrov subvencij. 

Več kot 300 tisoč ton ogljikovega dioksida manj

Podatki med drugim potrjujejo tudi to, da smo v zadnjih letih morda največ za zmanjšanje rabe energije in posledično tudi izpustov ogljikovega dioksida naredili prav občani.

Naložbe, ki jih je v zadnjih 10 letih sofinanciral in kreditiral Eko sklad, so tako rabo energije zmanjšale za 1376 GWh. To je toliko, kolikor v enem letu električne energije porabi 344.000 gospodinjstev, če je ta v povprečju približno štiri megavatne ure na gospodinjstvo. Hkrati to pomeni, da smo izpuste ogljikovega dioksida v tem času zmanjšali za 319.121 ton. 

Skrajšanji postopki za pridobitev subvencije

Podatki in vsako leto večje število vlog na Eko skladu so dokaz, da se naložbe v energijsko učinkovitost in manjšo rabo energije splačajo. Da bi bila pot do subvencije čim hitrejša in preprosta, so na Eko skladu tudi poenostavili postopke za njeno pridobitev. 

Novo je to, da zdaj lahko najprej izvedemo naložbo in šele potem račun, ki potrjuje izvedbo, in drugo dokumentacijo, ki je zahtevana ob posameznem ukrepu, pošljemo na Eko sklad. Po besedah direktorice Eko sklada je tako birokracije manj, občanom ni treba več čakati na odobritev subvencije, in šele potem začeti z izvedbo del, temveč lahko to naredijo takoj, ko se za to odločijo, za subvencijo pa zaprosijo kasneje. Odločbe se tako izdajajo hitreje, zato so postopki za odobritev subvencije kar 40 odstotkov krajši, kot so bili prej. 

Pogoje za subvencijo preverite prej

Dobro pa je, da pred začetkom naložbe ali nakupom materialov in ogrevalnih naprav preverimo, ali sploh in koliko subvencije lahko dobimo zanje. Vse podatke o tem lahko najdemo na spletnih straneh Eko sklada, če nismo prepričani, pa lahko to preverimo tudi pri energijskih svetovalcih, ki delujejo v okviru mreže EnSvet. Zgodi se, da nekdo vgradi novo kurilno napravo, ko zaprosi za subvencijo, pa se žal izkaže, da ta ni dovolj učinkovita, da bi zanjo lahko dobil subvencijo, pojasni Vendraminova.

Energijska obnova Tako boste rabo energije zmanjšali do 10-krat

Teden brezplačnega svetovanja 

Energijskega svetovalca je smiselno obiskati tudi zato, da preverimo, ali so načrtovani ukrepi ustrezni, ali bodo dovolj učinkoviti, in kako jih kar naj bolj kakovostno izvesti. Da se posvet z energijskim svetovalcem splača, potrjuje tudi podatek Eko sklada, da so ti v zadnjih sedmih letih izvedli natančno 56.171 svetovanj občanom.

Energijske svetovalce lahko obiščemo v energijskih pisarnah povsod po Sloveniji, konec meseca pa Eko sklad že tretjič organizira tudi Teden brezplačnega energijskega svetovanja za zmanjšanje rabe energije v gospodinjstvih. 

Foto: Žurnal24 sejem mos Kje bodo energijski svetovalci?

Energijski svetovalci bodo na voljo v trgovskih centrih po Sloveniji od 22. do 29. septembra, od 9. do 19. ure oziroma v času delovnih ur posameznega trgovskega centra. Svetovanja bodo potekala v Brežicah, Celju, Izoli, Kopru, Kranju, Lescah, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, na Prevaljah, Ptuju, v Ribnici in Trebnjem, v trgovskih centrih Merkur, Obi, Megadom in M Tehnika. Natančnejši urnik lahko poiščete na spletni strani Eko sklada.

Preprosto obiščite vašemu domu najbližji center in poiščite prostega svetovalca, predhodna najava oziroma naročanje za svetovanje ni potrebna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:12 18. September 2019.

    vse te investicije so na dolgi rok povrnejo ... treba je vedet, da smo rekorderji po številu lastniških stanovanj oz. …

  • 11:58 18. September 2019.

    Če gledamo ozko samo skozi denar, egoistično, računice v tem primeru ni. Treba je gledati širše. Manj porabljene energije pozimi …

  • 10:09 18. September 2019.

    Tega nisem nikoli razumel. Sam sem zamenjal okna izoliral mansardo, pa se mi ni ogrevanje na letni ravni nič zmanjšalo. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.