Pod streho
8111 ogledov

Tako boste rabo energije zmanjšali do 10-krat

Toplotna izolacija, Obnova hiše, energija
Celovita energijska obnova hiše je draga, vendar lahko kar polovico denarja dobite iz javnega okoljskega sklada, del pa iz naslova nižjih stroškov ogrevanja.

Vremenarji so napovedali še en mrzli val, ki je prinesel celo sneg, pa vendar se zima in z njo ogrevalna sezona bliža h koncu. Če vas boli glava zaradi računov za ogrevanje, hkrati pa ste pozimi čutili hlad sten in pihanje skozi zaprta okna, potem je čas, da začnete razmišljati o energetskih ukrepih, ki jih je pametno narediti v hiši. Z dobro premišljenim načrtom je lahko že naslednja zima bolj prijazna do vas in vaše denarnice.

Možnosti za zmanjšanje rabe energije v hiši ter s tem znižanja stroškov za ogrevanje in boljše bivalno ugodje sta dve. Energijskih ukrepov se lahko lotite celovito ali pa jih izvedete posamično v daljšem časovnem obdobju. 

 

Projektiranje, arhitektura | Avtor: Profimedia Pred začetkom celostne energijske obnove so potrebni dobri načrti in natančni izračuni naložbe. Profimedia
Učinki in prihranki bodo dokazano višji, če je energijska obnova celostna, kar pomeni, da izvedete vse štiri glavne ukrepe: menjavo oken, vgradnjo centralnega prezračevalnega sistema z vračanjem toplote (rekuperacija), toplotno izolacijo fasade, strehe in kletne plošče in na koncu vgradnjo učinkovitega ogrevalnega sistema, ki izkorišča obnovljive vire energije.

 

Naložba se povrne v 10 do 15 letih

Povprečna toplotno neizolirana hiša, zgrajena pred 40 leti in več, za ogrevanje na leto porabi od 10 do 20 litrov kurilnega olja na kvadratni meter. Vsak posamezen ukrep lahko rabo energije zmanjša za približno 20 odstotkov, izvedete jih lahko v daljšem časovnem obdobju in sploh ni nujno, da se odločite za vse. 

Dejstvo pa je, da je celovita energijska obnova veliko bolj učinkovita, raba energije pa lahko nižja tudi od 8- do 10-krat. Prihranki so lahko izjemni, naložba pa se lahko poplača delno iz nepovratnih sredstev Eko sklada, delno pa iz prihrankov zaradi občutno nižjih stroškov ogrevanja v vseh prihodnjih letih. Iz tega naslova lahko prihranimo od 750 pa celo do 2000 evrov in več na leto, s čimer lahko odplačujemo kredit. Glede na ocene, se naložba povrne v 10 do 15 letih.

Okna, profil | Avtor: Profimedia Profimedia
Vsekakor je takšna energijska obnova zahteven in drag poseg, vendar je o njej vredno razmisliti in glede na konkretne razmere izračunati, kako jo plačati in v kolikšnem času se bo naložba povrnila.

Enačba mora biti pravilno nastavljena


Ne glede na to, ali se odločite za celovito energijsko obnovo ali za posamezne ukrepe, mora biti vrstni red teh enak. Najprej je na vrsti menjava oken, potem vgradnja prezračevanja, sledi toplotna izolacija fasade, strehe in kletne plošče, čisto na koncu pa še sodoben, učinkovit ogrevalni sistem. Najprej moramo namreč zmanjšati toplotne izgube, da bi potem lahko glede na nove energijske potrebe izračunali, kolikšna mora biti moč nove kurilne naprave, in s katero bomo najbolj učinkovito pokrili potrebe po energiji. Zato ni smiselno najprej zamenjati ogrevalnega sistema, saj bo ta po kasnejši menjavi oken in izvedbi toplotne izolacije predimenzioniran in zato energijsko manj učinkovit. Poleg tega so kurilne naprave večjih moči običajno dražje od tistih z manjšimi močmi. 

Drugi razlog, zakaj je vrstni red energijskih ukrepov pomemben, pa je logika gradbenih posegov. Nihče si ne želi, da bi denimo eno ali dve leti potem, ko je obnovil fasado, prišli mojstri in jo pri vgradnji oken poškodovali ter  ustvarili toplotne mostove. Prav tako ne bomo vgrajevali prezračevalnega sistema in prebijali fasade potem, ko je ta nova. 

Centralni prezračevalni sistem | Avtor: Profimedia Profimedia
Pol bo primaknil Eko sklad


Za vse naštete posege se lahko naložba povzpne na več 10.000 evrov. Vendar je dobra novica, da za celostno energijsko sanacijo Eko sklad lahko odobri več nepovratnih sredstev, kot bi bil seštevek teh pri posameznih ukrepih, ki niso izvedeni sočasno. Nepovratne spodbude lahko pokrijejo do 50 odstotkov priznane naložbe oziroma 165 evrov za vsak kvadratni meter za obnovo hiš, kjer bo več kot 30 odstotkov vseh uporabljenih materialov toplotne izolacije sintetičnega izvora, in 200 evrov na kvadratni meter, če je več kot 70 odstotkov toplotne izolacije naravnega izvora iz obnovljivih virov ali mineralnega izvora. Omejitev je še velikost hiše, pri samostojnih priznajo do 200 m² , pri vrstnih hišah in dvojčkih ter dvostanovanjskih hišah pa do 150 m² ogrevalne površine.

Iz potratne v dobro nizkoenergijsko hišo


Res pa je, da je treba za odobritev nepovratnih sredstev izpolniti precej zahtevne pogoje. Prvi in osnovni je, da energijska učinkovitost po obnovi ne sme biti višja od 25 kWh/m² na leto. Morda si lažje predstavljamo, če to prevedemo v litre kurilnega olja. Raba energije za ogrevanje je po sanaciji lahko največ 2,5 litra kurilnega olja na kvadratni meter. S celovito obnovo mora hiša postati nizkoenergijska. Da bi ta pogoj lahko izpolnili, je treba po smernicah RAL vgraditi okna s trislojno zasteklitvijo in toplotno prehodnostjo največ 1,1 W/m²K, vgraditi centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo in zunanje stene izolirati z vsaj 18 cm toplotne izolacije. Narediti je treba tudi preizkus zrakotesnosti, izračun energijske učinkovitosti pa se naredi po metodi za pasivne hiše PHPP.

Toplotna izolacija, steklena volna | Avtor: Profimedia Profimedia

Šele na to pride na vrsto ogrevalni sistem, pri čemer lahko izbiramo med visoko učinkovitimi toplotnimi črpalkami, kotli na drva s toplotnim zbiralnikom in vgrajeno lambdo sondo, ter kotli na pelete. Med ustreznimi rešitvami je tudi priključitev na toplovodno omrežje. Pri tem je pomembno, da je najmanj 50 odstotkov letne dovedene energije za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, klimatizacijo, pripravo toplo vode in razsvetljavo pokrite iz obnovljivih virov energije, razen v primeru, ko je stavba oskrbovana iz sistema daljinskega ogrevanja ali hlajenja oziroma iz naprav SPTE (soproizvodnja toplote in elektrike) z visokim izkoristkom. 


 

Komentarjev 6
  • Claudia_Hogan 13:03 15.junij 2019.

    Google je plačal za vsak teden na spletu od doma od 4000 do 9000 euros.i so prejeli prvi mesec 20974 € in 29485 € v zadnjem mesecu plače od Googla in delam 2 do 4 ure na dan v prostem ...prikaži več času. To je res prijazno do uporabnika in tako sem vesela, da sem izvedelaa za to. Preberite več na tej strani ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

  • sam50 07:40 19.marec 2019.

    Pa najlepše je videti v vetrovnih krajih,ko se posebno večji objekti luoijo kot pomaranče in veter ter burja raznašata te umetne materiale po okolici....

  • jakec1575 23:08 18.marec 2019.

    najvecji nateg je, da so spte, kotli peleti okoljske resitve. Zaradi tega imamo zadnja leta obupen zrak tako na vaseh kot v mestih.