Iščete zemljišče? Tako preprosto lahko preverite, ali je zazidljivo ali ne

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na spletni strani PIS so od zdaj naprej dostopni podatki o stavbnih zemljiščih.
Oglej si celoten članek

Nedavno sprejeti zakon o urejanju prostora med drugim uvaja novo evidenco, to je evidenco stavbnih zemljišč. Namenjena je načrtovanju namenske rabe prostora oziroma novih stavbnih zemljišč v postopku priprave občinskih prostorskih aktov, načrtovanju komunalne opreme, izvajanju ukrepov zemljiške politike za sanacijo in zagotavljanje ustrezne parcelne in lastniške strukture, zagotavljanje cenovno dostopnih zemljišč za bivanje in delo, gospodarjenje z zemljišči v javnem interesu ter za odmero dajatev na stavbnih zemljiščih in vrednotenje stavbnih zemljišč. 

Na spletni strani prostorskega informacijskega sistema (PIS) tako lahko vsak pogleda, kje so obstoječa poseljena zemljišča. V njej se vodijo podatki o pozidanih zemljiščih in nepozidanih stavbnih zemljiščih ter njihovih razvojnih stopnjah.

Pozidana zemljišča se delijo na pripadajoča zemljišča stavb, pripadajoča zemljišča gradbeno inženirskih objektov in gradbene parcele. Razlika med pripadajočimi zemljišči stavb in gradbenimi parcelami je ta, da so pripadajoča zemljišča stavb zajeta na podlagi posebne metodologije z metodami masovnega zajema, medtem ko so gradbene parcele določene v upravnem postopku. Pripadajoče zemljišče stavb je torej prvi približek gradbene parcele.

Nepozidana stavbna zemljišča se delijo na štiri razvojne stopnje glede na njihovo opremljenost z gospodarsko javno infrastrukturo, status pravnega režima na zemljišču ter regulacijo zemljišča s prostorskimi akti. Nepozidana zemljišča najvišje stopnje imajo urejene meje, so opremljena s komunalno infrastrukturo, na njih pa je skladno s prostorskimi akti možno pridobiti dovoljenje za gradnjo in graditi. 

Poleg tega da naj bi z evidenco omogočili lažje izvajanje ukrepov zemljiške politike, je ta namenjena tudi investitorjem, projektantom in tudi lastnikom zemljišč, ki bodo prek te lahko poiskali primerno stavbno zemljišče.  

Zemljišče To se lahko zgodi, če pred nakupom ne preverite parcele

Preverjanje podatkov na lokaciji

Z uporabo mobilne naprave bodo lahko dobili vpogled v lastnosti izbrane parcele in odgovor na vprašanja, ali lahko, kdaj in pod kakšnimi pogoji lahko gradijo na tem zemljišču. 

Podatki so že dostopni, v prihodnje pa bodo podatki o poseljenih zemljiščih združeni še s podatki javne cestne in železniške infrastrukture. S tem bodo določena pozidana zemljišča, ki bodo predstavljala strokovno podlago pri določitvi nepozidanih stavbnih zemljišč in v nadaljevanju pri vzpostavitvi evidence stavbnih zemljišč. 

Your browser doesn’t support HTML5 video

Na ministrstvu za okolje in prostor so posneli tudi predstavitveni video, ki je namenjen uporabnikom oziroma investitorjem. Prikazane so nove vsebine in funkcionalnosti ter prenovljena grafična podoba PIS. V tej novi obliki bo javno dostopen predvidoma naslednje leto. 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 16:14 15. December 2021.

    Kje so tista zemljišče ,kjer bo NORIŠKI PRINC gradil nove hiše za ceno 50.000€ za mlade družine ? Naselje je …

  • 15:04 15. December 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec …

  • izy
    13:55 15. December 2021.

    Kaj nam to pomaga, če pa čakaš na gradbeno dovoljenje v povprečju skoraj dve leti.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.