Nastaja zemljevid, kje bo priključitev možna in kje ne

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zaradi vse večjega števila sončnih elektrarn in posledično tudi zavrnitev soglasij za priključitev, so se na SODO odločili, da pripravijo projekt Mapiranje. Zaživel naj bi že konec septembra.
Oglej si celoten članek

Namen projekta je usmerjanje investicij v večje proizvodne naprave, ki jih bo možno priključiti neposredno v transformatorske postaje, so nam povedali na SODO. Investitorje naj bi s tem preusmerjali na lokacije, kjer je priključitev proizvodne naprave na obnovljive vire energije možna, torej na območja, kjer večja dodatna vlaganja v distribucijsko omrežje niso potrebna. 
Razlog za vzpostavitev projekta Mapiranje je hitra rast števila razpršenih virov, ki v omrežju povzročajo težave zlasti pri regulaciji napetosti, zagotavljanju selektivnosti zaščite in vzdrževanju kakovosti napetosti. 

Aplikacija do konca septembra

Kot so nam povedali, trenutno še pridobivajo vse potrebne vhodne podatke, s katerimi bodo lahko prikazali potencialne lokacije z vidika omrežja za priključitev večjih proizvodnih naprav. Računajo, da bo spletna aplikacija vzpostavljena do konca septembra 2022, na voljo pa bo vsem uporabnikom oziroma invsetitorjem.

„Aplikacija bo v prvi fazi omogočala pregled lokacij (parcel), kjer v neposredni bližini obstoječe omrežje že omogoča vključitev večjih proizvodnih naprav. Ob zagonu aplikacije bodo vneseni trenutni podatki, ki se v prvi fazi ne bodo sproti, ampak periodično osveževali.“

Na SODO poudarjajo, da bo aplikacija zgolj informativne narave in ne bo nadomestila pridobitve soglasja za priključitev. To bo investitor še vedno moral pridobiti, saj je zaradi zanesljivosti obratovanja omrežja v postopku pridobitve soglasja za priključitev treba izvesti podrobno analizo omrežja glede na mesto vključitve proizvodne naprave. 

Letos že več kot 1300 zavrnjenih vlog

Aplikacija bo zagotovo uporabna točka za preverjanje stanja še preden se investitor odloči za investicijo v sončno elektrarno. Delež zavrnjenih soglasij za priključitev teh se iz leta v leto povečuje, saj slovensko elektrodistribucijsko omrežje ni bilo projektirano in izgrajeno za priključevanje razpršenih virov. 

Foto: sodo sončne elektrarne Po zadnjih podatkih, ki smo jih dobili na SODO, je bilo v prvih šestih mesecih letos zavrnjenih skoraj devet odstotkov vlog za izdajo soglasja za priključitev, kar je 1346 od 15.296 vloženih vlog. To je precej več kot v celem letu 2021, ko so zavrnili 5,1 odstotek vlog ali 711 od 13.946 vlog.

Sončne elektrarne Cene višje, čas do priključitve daljši, največ zavrnitev pa na teh območjih Samooskrba Naval na sončne elektrarne, tako boste lažje dobili soglasje

Cilj so velike sončne elektrarne

Predsednika vlade Roberta Goloba je že pred časom povedal, da je srednjeročni cilj do leta 2025 postaviti za 1 GW moči sončnih elektrarn. To pa naj bi dosegli predvsem z izgradnjo velikih sončnih elektrarn. 

Poleg tega je vlada ministru za infrastrukturo Bojanu Kumru naložila, naj skupaj s sistemskim operaterjem Elesom in distribucijskim operaterjem, družbo SODO, pripravi načrt povečanja zmogljivosti proizvodnje električne energije iz sončne energije na primernih lokacijah.

Da je treba spodbujati predvsem gradnjo velikih sončnih elektrarn, se strinjajo tudi v Gospodarskem interesnem združenju distribucije električne energije. Te se namreč lahko priključijo neposredno na transformatorsko postajo ali na srednjenapetostni nivo. 

Sončne elektrarne So sončne elektrarne utopija ali resna alternativa? Toliko jih še zmore omrežje
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:35 18. Avgust 2022.

    Na Pivskem pa sodo odobri priklop, za tistim se pa umesa obcina s smrdelom na celu, da bo soncna elektrarna …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.