Pod streho > Varčna hiša
20592 ogledov

Nastaja zemljevid, kje bo priključitev možna in kje ne

Sončna elektrarna Profimedia
Zaradi vse večjega števila sončnih elektrarn in posledično tudi zavrnitev soglasij za priključitev, so se na SODO odločili, da pripravijo projekt Mapiranje. Zaživel naj bi že konec septembra.

Namen projekta je usmerjanje investicij v večje proizvodne naprave, ki jih bo možno priključiti neposredno v transformatorske postaje, so nam povedali na SODO. Investitorje naj bi s tem preusmerjali na lokacije, kjer je priključitev proizvodne naprave na obnovljive vire energije možna, torej na območja, kjer večja dodatna vlaganja v distribucijsko omrežje niso potrebna. 
Razlog za vzpostavitev projekta Mapiranje je hitra rast števila razpršenih virov, ki v omrežju povzročajo težave zlasti pri regulaciji napetosti, zagotavljanju selektivnosti zaščite in vzdrževanju kakovosti napetosti. 

Aplikacija do konca septembra

Kot so nam povedali, trenutno še pridobivajo vse potrebne vhodne podatke, s katerimi bodo lahko prikazali potencialne lokacije z vidika omrežja za priključitev večjih proizvodnih naprav. Računajo, da bo spletna aplikacija vzpostavljena do konca septembra 2022, na voljo pa bo vsem uporabnikom oziroma invsetitorjem.

„Aplikacija bo v prvi fazi omogočala pregled lokacij (parcel), kjer v neposredni bližini obstoječe omrežje že omogoča vključitev večjih proizvodnih naprav. Ob zagonu aplikacije bodo vneseni trenutni podatki, ki se v prvi fazi ne bodo sproti, ampak periodično osveževali.“

Na SODO poudarjajo, da bo aplikacija zgolj informativne narave in ne bo nadomestila pridobitve soglasja za priključitev. To bo investitor še vedno moral pridobiti, saj je zaradi zanesljivosti obratovanja omrežja v postopku pridobitve soglasja za priključitev treba izvesti podrobno analizo omrežja glede na mesto vključitve proizvodne naprave. 

Letos že več kot 1300 zavrnjenih vlog

Aplikacija bo zagotovo uporabna točka za preverjanje stanja še preden se investitor odloči za investicijo v sončno elektrarno. Delež zavrnjenih soglasij za priključitev teh se iz leta v leto povečuje, saj slovensko elektrodistribucijsko omrežje ni bilo projektirano in izgrajeno za priključevanje razpršenih virov. 

sončne elektrarne | Avtor: sodo sodo
Po zadnjih podatkih, ki smo jih dobili na SODO, je bilo v prvih šestih mesecih letos zavrnjenih skoraj devet odstotkov vlog za izdajo soglasja za priključitev, kar je 1346 od 15.296 vloženih vlog. To je precej več kot v celem letu 2021, ko so zavrnili 5,1 odstotek vlog ali 711 od 13.946 vlog.

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Cene višje, čas do priključitve daljši, največ zavrnitev pa na teh območjih sončna elektrarna Samooskrba Pod streho Naval na sončne elektrarne, tako boste lažje dobili soglasje

Cilj so velike sončne elektrarne

Predsednika vlade Roberta Goloba je že pred časom povedal, da je srednjeročni cilj do leta 2025 postaviti za 1 GW moči sončnih elektrarn. To pa naj bi dosegli predvsem z izgradnjo velikih sončnih elektrarn. 

Poleg tega je vlada ministru za infrastrukturo Bojanu Kumru naložila, naj skupaj s sistemskim operaterjem Elesom in distribucijskim operaterjem, družbo SODO, pripravi načrt povečanja zmogljivosti proizvodnje električne energije iz sončne energije na primernih lokacijah.

Da je treba spodbujati predvsem gradnjo velikih sončnih elektrarn, se strinjajo tudi v Gospodarskem interesnem združenju distribucije električne energije. Te se namreč lahko priključijo neposredno na transformatorsko postajo ali na srednjenapetostni nivo. 

sončna elektrarna Sončne elektrarne Pod streho So sončne elektrarne utopija ali resna alternativa? Toliko jih še zmore omrežje
 
 
Komentarjev 1
  • 4krogci 14:35 18.avgust 2022.

    Na Pivskem pa sodo odobri priklop, za tistim se pa umesa obcina s smrdelom na celu, da bo soncna elektrarna kazila vasko arhitekturo! In se lepo obrises lahko pod nosom! Jap in ta model je predstavnik zupanov!!! Za bruhat!! A ...prikaži več ko pod pretvezo sirjenja indudtrijske cone za nove zaposlitve se kmetijska zemljisca spreminjajo v odlagalisce odpadkov o tem pa smo tiho!!