Pod streho > Varčna hiša
33216 ogledov

Naval na sončne elektrarne, tako boste lažje dobili soglasje

sončna elektrarna Profimedia
Naval na sončne elektrarne je ogromen, zato so čakalne dobe na soglasja in postavitev vse daljše, zavrnitev pa vse več. Pristojni pozivajo, da investitorji razmislijo o velikosti naprave.

Kot poročajo na Borzenu, si na ministrstvu za infrastrukturo (MZI) sicer prizadevajo zagotoviti dodatna sredstva, s katerimi bi lahko Eko sklad še letos podprl dodatne investicije v samooskrbo z električno energijo. 

Poziv ministrstva k postavitvi sončnih elektrarn tudi, če ni subvencij

Eko sklad je namreč zaradi izredno velikega števila prejetih vlog že v začetku marca letos zaprl javni poziv za nepovratne finančne spodbude za naprave za samooskrbo z električno energijo, obenem pa na skladu zaradi prenasičenosti s prošnjami vlog za subvencije predvidoma do konca leta ne sprejemajo več.

„Eko sklad sicer predvideva za ta ukrep porabo že rezerviranih sredstev. Si pa prizadevamo zagotoviti dodatna sredstva iz podnebnega sklada, s katerimi bi prek Eko sklada še letos lahko podprli dodatne investicije v samooskrbo z električno energijo. Želja je podpreti tudi tiste investicije v samooskrbo z električno energijo, ki so se ali se bodo izvedle še letos, vendar niso bile pravočasno prijavljene na javni razpis pri Eko skladu,“ odgovarjajo na MZI.

sončna elektrarna Samooskrba Pod streho Nov poziv za subvencije za sončne elektrarne bo le pod temi pogoji

Kljub temu, da subvencij za nove projekte ni, pa na ministrstvu vse, ki to lahko storijo, pozivajo, da se odločijo za naložbo v sončno elektrarno tudi brez čakanja na nov razpis sklada in subvencije. 

„Dejstvo je, da je ob naraščajočih cenah investicija v sončno elektrarno smiselna naložba, ki se bo hitro povrnila, hkrati pa bo odjemalcu zagotovila tudi manjšo izpostavljenost volatilnim svetovnim trgom z energenti in zanesljivo oskrbo,“ so poudarili na MZI. 

Kot smo poročali pred časom, se po navedbah GEN-I Sonce investicija v sončno elektrarno v povprečju povrne nekje v sedmih do osmih letih. 

Do konca leta pričakujejo 30.000 vlog

Zaradi enormne rasti povpraševanja po postavitvi lastne sončne elektrarne pa se podaljšuje tudi čakalna doba za njeno postavitev, še poroča Borzen na spletni strani Trajnostna energija. „Na SODO so denimo lani prejeli 14.000 vlog, približno toliko že letos, do konca leta pa jih pričakujejo že 30.000.“

Kot je povedal Vladimir Mauko, tehnični direktor pri SODO, so roki za izdajo soglasja v povprečju nekje dva meseca, na določenih območjih, denimo Elektra Maribor in tudi že Elektra Celje, kjer je res velika zasičenost z vlogami, pa so roki za izdajo nekje tri mesece, morda še nekoliko več.

„Kar se tiče celotnega postopka, do same priključitve, pa je odvisno od tega, kdaj se investitor odloči, za postavitev, pa tudi od izvajalcev. Ugotavljamo, da se tudi že izvajalci na terenu soočajo s težavami, tako na strani dobave ustrezne opreme kot na strani povečanega povpraševanja,“ je dejal Mauko.

Daljše čakalne dobe in več zavrnitev soglasij

V GEN-I Sonce so tako denimo letos prejeli že preko 10.000 povpraševanj za sončne elektrarne za samooskrbo. Posledično so se čakalne dobe izredno povečale in so za ogled lokacije okvirno štiri mesece, od ogleda do priklopa sončne elektrarne pa lahko preteče tudi šest mesecev, poroča Borzen.

Ob tem v SODO pričakujejo, da bi lahko „s tem enormnim povečanjem števila vlog in s postopno zasičenostjo omrežja“ delež zavrnjenih vlog znašal od 15 do 20 odstotkov, je poudaril Mauko, ki sicer z vidika zmogljivosti distribucijskega omrežja, ki ni sposobno v vsakem trenutku prevzeti in oddati vse želene količine električne energije, ocenjuje, da bi morali odjemalci premisliti, „ali res potrebujejo tako veliko moč elektrarne“. Najbolj smiselno bi po njegovem bilo, da se poleti preveri, kakšno moč potrebuje posamezen odjemalec „in bi lahko bila potem elektrarna tudi manjša. In potem bi mogoče tudi lažje pridobil soglasje“.

sončna elektrarna Ne pozabite Pod streho Razmišljate o sončni elektrarni za samooskrbo? Najprej pridobite soglasje ...
 
Komentarjev 5
  • Skias 22:56 19.julij 2022.

    Če se že tako radi zgledujemo po skandinavskih državah in imajo Nemčijo za svetinjo pa naj dajo še več denarja za to. Plin blokirajo to tu pa tudi na način, da slabo skrbijo za omrežje in ne dajo več denarja ...prikaži več + več zaposlenih, ki bi hitreje reševali vse te vloge!

  • Tomaz_321 14:35 19.julij 2022.

    Fajn... V redu... Sončne celice... Kaj pa toča? Kako je ta problem rešen?