Pod streho > Varčna hiša
31654 ogledov

Nov poziv za subvencije za sončne elektrarne bo le pod temi pogoji

sončna elektrarna Profimedia
Sredstva za subvencije, ki jih dodeli Eko sklad za naložbe v samooskrbne sončne elektrarne so zagotovljena, namenjena pa tistim, ki so ujeli zadnji vlak in najkasneje začetek marca oddali popolno vlogo. Vsi ostali bodo morali počakati, če bo kaj ostalo.

Eko sklad je zadnji poziv za nepovratne spodbude za samooskrbne sončne elektrarne objavil sredi decembra lani. Na podlagi tega je bilo na voljo tri milijone evrov. Za letos je na podlagi finančnega in poslovnega načrta sklada zagotovljenih še osem milijonov evrov, skupaj torej 11 milijonov evrov. 

Glede na to, da je povprečna višina subvencije, ki jo sklad izplača investitorjem v samooskrbne sončne elektrarne 2100 evrov, to zadostuje za približno 5200 naprav. Enajst milijonov evrov bi torej zadoščalo, če bi bil interes letos podoben lanskemu, ko je Eko sklad izplačal 11,78 milijona evrov subvencij za 5306 sončnih elektrarn, kar je skoraj dvakrat toliko kot leta 2020, ko so izplačali 6,53 milijona evrov za 3148 sončnih elektrarn. Ob tem pa je treba povedati, da so na Eko skladu lani prejeli nekaj več kot 8000 vlog. 

Samo do marca 9000 vlog

A že v prvih treh mesecih letos se je izkazalo, da predvidena sredstva niti slučajno ne bodo zadoščala. Eko sklad je namreč že 4. marca v Uradnem listu objavil, da je javni poziv za nepovratne finančne spodbude/pomoči za naprave za samooskrbo z električno energijo zaključen. Do takrat so namreč prejeli več kot 9000 vlog za subvencijo, kar pomeni, da je bilo vseh 11 milijonov evrov takrat že rezerviranih. 

Minister obljubil nov razpis takoj

Zaradi javnega odziva, se je takoj odzvalo ministrstvo za infrastrukturo, zagotovili so, da bodo našli dodaten denar, nekaj dni kasneje pa je minister Jernej Vrtovec v državnem zboru celo zatrdil, da so zagotovili dodatnih 15 milijonov evrov, da je objava novega razpisa zgolj vprašanje dni, ter zato gospodinjstva pozval, naj se v čim večjem številu odločijo za postavljanje sončnih elektrarn in s tem energijsko neodvisnost. 

Drži le, da so v okviru sklada za podnebne spremembe res zagotovili dodatnih 15 milijonov. Vendar ti niso namenjeni za nov javni poziv in s tem nove naložbe v sončne elektrarne, kot je trdil minister Vrtovec, temveč bodo porabljeni za subvencije za tiste vlagatelje, ki so pravočasno oddali vlogo na marca zaprt poziv. 

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Se zaradi novih razmer na trgu naložba še splača? To kažejo izračuni

Nov razpis, če bo kaj ostalo

Šele če bo kaj ostalo od zdaj skupnih 26 milijonov evrov razpoložljivih sredstev, bo Eko sklad lahko objavil nov poziv za nove naložbe. Glede na to, da je vlog, ki še čakajo na obravnavo, približno 9000, je malo verjetno, da ne bodo razdelili vseh sredstev. 

Več bo znano šele proti koncu leta, saj se, kot so nam na skladu povedali že pred časom, spopadajo s kadrovskimi težavami. „Trije delavci sklada, ki delajo na tem področju, za obravnavo takšnega števila vlog potrebujejo približno eno leto. Nov poziv pa lahko odpremo šele, ko obdelajo obstoječe vloge,“ je takrat povedala Mojca Vendramin, direktorica sklada. .

Denar za nov razpis bo pogojno na voljo, če vloge, ki čakajo na obravnavo, niso popolne. Del bo zagotovo takšnih, saj prav vsi vlagatelji zagotovo ne bodo dobili soglasja za priključitev sončne elektrarne. 

Zavrnitve soglasij za priključitev bodo vse bolj pogoste

Eden od teh, ki so vlogo za subvencijo oddali pravočasno, je obvestilo pristojnega elektro podjetja, da priključitev njegove elektrarne ni možna, dobil prav v teh dneh. Z analizo napetostnih razmer so izračunali, da bi nov proizvodni vir pomenil relativno spremembo napetosti in s tem nezanesljivo obratovanje proizvodnega vira. „Sporočili so mi še, da bo priključitev sončne elektrarne možna, ko bo zgrajena nova transformatorska postaja, kdaj bo to, pa v obvestilu ne piše,“ nam je povedal. 

Investitor, ki je dobil to obvestilo, bo tako izstopil iz vrste za pridobitev subvencije, saj sončne elektrarne ne bo gradil. Več ko bo takšnih, več bo ostalo sredstev za nov poziv konec leta. 

Zaradi vse večjega števila že priključenih sončnih elektrarn in vse večjega zanimanja za postavitev novih, je vse več tudi zavrnitev soglasij za priključitev. Pet pooblaščenih operaterjev, ki izdajajo soglasja, je že konec januarja za Žurlan24 povedalo, da zavrnejo od enega do 12 odstotkov vlog za priključitev. V prihodnje pa pričakujejo, da bo zavrnitev še več. 

Sončna elektrarna na hiši Dobra praksa Pod streho S 600 evri vložka do 65 odstotkov nižjega računa za elektriko


 


 

Komentarjev 4
  • 4krogci 09:25 10.maj 2022.

    Ah sej tko in tko je omrezje ze zasiceno s soncnimi elektrarnami, tko da novih vec nebodo priklapljal! Zakaj ne posodobijo omrezja? Kjer jim je JJ z ukrepom kao za pomoc odvzel 3 mesece omreznin, ki so izkljucno za posodobitev ...prikaži več omrezja….in ko na to dodamo cene materijala ki gre trenutno v nebo smo na slabih 2 letih izostanka pri posodobitvah. Projekti ki so bili pripravljeni, so odpovedani. In vse to zaradi bombonckov pred volitvami!

  • marko345 08:54 10.maj 2022.

    Kot bi poslušal telebane. S svojo sončno elektrarno si zagotavljaš lastne potrebe takrat, ko je sonce. Viška, če sploh je, je tako malo, da ti ga že naslednji sosed porabi. Vlada mora oduzeti pravico elektro podjetjem, da dajejo soglasja, ker ...prikaži več s tem zavirajo samooskrbo. Takoj morajo prerazporediti ljudi, ki bodo vloge obdelovali in verjamem, da bo nova vlada to storila, ter povečala sredstva za sunvencije.