Pod streho > Varčna hiša
33286 ogledov

S 600 evri vložka do 65 odstotkov nižjega računa za elektriko

Sončna elektrarna na hiši
Še letos bo v Hrastniku začela delovati največja skupnostna sončne elektrarna v državi. Ustanovili bodo zadrugo, v katero naj bi se poleg občine vključilo tudi od 50 do 60 gospodinjstev, ki bodo tako postala samooskrbna in neodvisna od razmer na trgu električne energije.

V občini Hrastnik, ki se vse bolj usmerja od rjavega k zelenemu in trajnostnemu, je v zeleni trajnostni prehod zajet tudi v strateškem konceptu Zeleni hrast, ki ga je pred dnevi potrdil tudi občinski svet. Občina bo do konca aprila ustanovila Energetsko zadrugo Zeleni hrast, pri čemer sodeluje s Sončno zadrugo in Focusom, društvom za sonaraven razvoj. Zadruga bo pomemben člen pri spodbujanju rabe obnovljivih virov energije v občini Hrastnik.

Župan Marko Funkl je ob potrditvi strateškega koncepta izpostavil: „S konceptom Zeleni hrast želimo poudariti zavezanost Občine Hrastnik k zelenemu trajnostnemu prehodu. S takšno usmeritvijo dolgoročno na prvo mesto postavljamo občanke in občane ter njihovo kakovost bivanja ter se trudimo biti na kakšnem področju med najnaprednejšimi v državi.“

Povprečno gospodinjstvo bo vložilo 600 evrov

Skupnostna sončna elektrarna s priključno močjo 300 kW bo postavljena na strehi Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik (OŠ NHR). V energetsko skupnost pa se bodo lahko, zaradi specifik uredbe o samooskrbi, vključili odjemalci električne energije, ki so priključeni na isto transformatorsko postajo (TP ŠOLA LOG) kot osnovna šola.

„Ocenjujemo, da se bo v zadrugo vključilo od 50 do 60 gospodinjstev,“ nam je povedal Božidar Roglič z občine Hrastnik. Vrednost investicije je ocenjena na 235 tisoč evrov, odjemalci pa bodo za vsak priključni kilovat vložili 150 evrov. Gospodinjstvo, ki denimo na leto porabi 4 MWh elektrike, naj bi vložilo 600 evrov, pojasni Roglič.

Tako naj bi pokrili 20 odstotkov naložbe, naslednjih 20 odstotkov bo sofinanciralo ministrstvo za infrastrukturo v sklopu javnega razpisa za nepovratna sredstva za sončne elektrarne, za preostalih 60 odstotkov pa bodo najeli kredit.

Luče Prvi pri nas Pod streho Vredno posnemanja: Zastonj zelena elektrika za celo vas

Prvih 15 let 30, potem pa 65 odstotkov nižji račun

Električna energija, ki jo bo sončna elektrarna proizvajala, se bo po principu neto meritev odštevala od porabljene energije odjemalcev, ki bodo vključeni v projekt. To se bo sodelujočim pri projektu poznalo pri stroških električne energije. V obdobju prvih 15 let se jim bo skupen strošek, ki ga imajo s porabo električne energije, znižal za približno 30 odstotkov, po izteku tega obdobja pa za približno 65 odstotkov, saj bo kredit za elektrarno odplačan. Življenjska doba takšne elektrarne je predvidoma od 25 do 30 let.

Sončno elektrarno naj bi na streho postavili najkasneje konec poletja, obratovati pa naj bi začela jeseni. Predviden čas izgradnje sončne elektrarne je v poletnih mesecih 2022.

Skupnostna sončna elektrarna v Hrastniku bo prva skupnostna zadružna samooskrbna sončna elektrarna v Sloveniji. Ponudila bo možnost proizvajanja lastne električne energije iz sonca tudi za tiste, ki nimajo lastne strehe za postavitev sončne elektrarne. S tem bo občina za elektrarno zagotovila lokacijo, občanke in občani pa se bodo lahko vključili v skupnost OVE ter na ta način proizvajali lastno električno energijo. Vsi vključeni v skupnost OVE, občina, šola in vključene občanke in občani, bodo pri tem tudi prihranili, obenem pa zagotovili koristi za okolje v obliki znižanja emisij CO2.

sončna elektrarna Dobra praksa Pod streho Ko se združijo krajani, župan in investitor, je elektrika cenejša


 

Komentarjev 19
  • Avatar Leon
    Leon 16:20 02.maj 2022.

    Kaj menite o Hojsovi izjavi ?Mislim, da ima celice uničene ...https://vezjak.com/2022/05/01/cinicni-hojs-svetuje-ljudstvu-elektricni-avto-ce-mu-je-bencin-predrag/

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 13:53 02.maj 2022.

    Samo da lokalci pustijo vmeščat to v svoje sosedstvo. Že pri izračunu vidiš, da je zapeljan v nateg...kaj šele kakšni bodo vplivi...že ko cesto zasvaltiraš ni več okolica kot je bila...kaj šele da sonce obdeluješ aktivno.

  • rd2dmk2 10:05 02.maj 2022.

    no ko mimte tolk za povedat, hitro na kolo pa protestirat, saj vsako leto plačate prispevek za uporabo cest, da ne omenjam kolk davkov daste občini, pa gre v glavnem za ceste in infrastrukturo kot so plinovodi, vodovodi , internetvodi. ...prikaži več. a tam ni prispevkov pa še vinjeto morate kupit. dragi moji kaj ne razumete , a vi bi tud bitcone radi kar dobil, potem pa dobiček kasiral. o, sveta mati božja bomagavka, daj mi sedmico da pobegnem od tele nore slovenije.