Tako enostavno lahko privarčujete več tisoč evrov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Preverili smo, v katerih bankah so krediti najcenejši in v katerih so se najbolj pocenili.
Oglej si celoten članek

Obrestne mere še kar padajo, stanovanjski krediti so za več tisoč evrov cenejši kot v enakem obdobju lani. Gospodinjstva se zadolžujejo bolj kot lani, kar potrjujejo tudi zadnji podatki Banke Slovenije, ki se nanašajo na junij 2021. 

„Rast posojil gospodinjstvom se od marca letos krepi in je junija znašala 2,9 odstotka medletno, kar je, tako kot v preteklih mesecih, predvsem posledica povečanja stanovanjskih posojil (6,6 odstotka medletno). Obseg stanovanjskih posojil je bil junija višji za 71 milijonov evrov, kar je enkrat več od povprečnega prirasta v prvih petih mesecih letos,“ piše v zadnjem poročilu Mesečna informacija o poslovanju bank.

Po pregledu spletnih strani bank v Sloveniji lahko ugotovimo, da so vrednosti fiksnih obrestnih mer na dolgoročne stanovanjske kredite od 1,9 do 2,75 odstotka. Lani avgusta so bile od 2,5 do 3,5 odstotka. Banke so obrestne mere znižale različno, od zgolj 0,2 odstotne točke pa vse do 1,3 odstotne točke. 

Fiksne obrestne so znižale prav vse banke, ki smo jih primerjali, največjo pocenitev stanovanjskega kredita v primerjavi z lani pa smo izračunali v Novi KBM, kjer so obrestno mero dolgoročnih stanovanjski kreditov znižali za 1,3 odstotne točke, iz 3,25 na 1,95 odstotka.

Pri kreditu vrednem 100.000 evrov to pomeni več kot 15.000 evrov nižje odplačilo obresti v 20 letih oziroma več kot 11-odstotno pocenitev kredita. Sicer pa so stanovanjski krediti s fiksno obrestno mero letos cenejši od 1,8 do 5,4 odstotka. Ali v denarju: cenejši so od 2400 do 6900 evrov. 

stanovanjski krediti

Izračuni so narejeni za stanovansjki kredit v višini 100.000 evrov in dobo odplačevanja 20 let. Kredit je zavarovan s hišoteko, družinskih članov pa nismo upoštevali. V tabeli je le seštevek glavnice in obresti, niso pa upoštevani vsi ostali stroški (stroški odobritve, cenitve, interkalarne obresti ...). 

Stanovanjski krediti Toliko so dejanske obrestne mere lahko nižje od oglaševanih

Spremenljive obrestne mere so padle manj

Spremenljive obrestne mere, vezane na tri- ali šestmesečni euribor, ki mu je dodan fiksni pribitek, so se v enem letu znižale manj, od 0,1 do 0,4 odstotne točke. Zdaj so v vseh bankah fiksni pribitki spremenljivih obrestnih mer za dolgoročne stanovanjske kredite pod dvema odstotkoma, od 1,3 do 1,85 odstotka. 

Najcenejši je stanovanjski kredit v UniCredit Bank, v ednini banki, ki pri obrestni meri upošteva negativno vrednost euribora. Zato trenutno obrestna mera znaša le 1,3 odstotka, kar je enako kot pri eko kreditih, ki jih ponuja Eko sklad. Najbolj so fiksni pribitek znižali v Sberbanki in sicer iz 2,2 na 1,8 odstotka, zaradi česar se je kredit pocenil za več kot 4500 evrov, če govorimo o 100.000 evrih kredita in 20 letih odplačilne dobe. 

stanovanjski krediti

Izračuni so narejeni za stanovansjki kredit v višini 100.000 evrov in dobo odplačevanja 20 let. Kredit je zavarovan s hišoteko, družinskih članov pa nismo upoštevali. V tabeli je le seštevek glavnice in obresti, niso pa upoštevani vsi ostali stroški (stroški odobritve, cenitve, interkalarne obresti ...). 

Ali bodo obrestne mere padale tudi v prihodnje, ni znano, vsekakor pa je še nekaj prostora. V evroobmočju so namreč obrestne mere še nižje kot pri nas. Po podatkih iz poročila BS je povprečna fiksna obrestna mera v evroobmočju junija znašala 1,3 odstotka, v Sloveniji pa 1,8 odstotka. To med drugim pomeni tudi, da so realizirane obrestne mere v slovenskih bankah še precej nižje od oglaševanih, saj banka vsakega kreditojemalca obravnava individualno, glede na njegove finančne zmožnosti in poslovanje z banko pa si ta lahko izpogaja bistveno nižjo obrestno mero. 

Za tiste, ki so stanovanjske kredite najeli pred leti po višjih obrestnih merah, pa velja, da je pametno izračunati, koliko lahko prihranijo z refinanciranjem obstoječega kredita. Kaj natančno to pomeni, pa lahko preberete tukaj

Stanovanjski krediti Mesečni obrok se lahko poveča tudi za 100 evrov in več. Se splača tvegati?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:13 16. Avgust 2021.

    Janković sigurno več ve somu miljone prišparali hahaha nakladači.

  • 12:21 16. Avgust 2021.

    nikoli nič nočem od slo lopovskih bank

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.