Pametna krogla shranjuje in kupuje. Bi jo imeli v dnevni sobi?

Foto: arhiv Ampere Energy
Foto: arhiv Ampere Energy
Proizvodnja elektrike iz sonca ni hit le pri nas, temveč povsod po Evropi. Inovatorji vedno znova iščejo rešitve za njeno shranjevanje. Tole imamo lahko kar v dnevni sobi.
Oglej si celoten članek

Špansko podjetje Ampere Energy je razvilo precej nenavadno hišno baterijo za shranjevanje elektrike, proizvedene iz sončne elektrarne. Narejena je bila za majhne prostore, saj so v podjetju prepričani, da je v Evropi izjemno veliko gospodinjstev, ki bi želela biti samooskrba z elektriko, nimajo pa dovolj prostora, da bi v garaži ali drugih pomožnih prostorih namestila vse potrebne baterije za njeno shranjevanje. 

Foto: arhiv Ampere Energy baterija za elektriko Rezultat njihovega razmišljanja in razvoja je  ličen okrogel sistem z baterijo Sphere S, ki ga lahko postavimo kar v dnevno sobo. Primerna je za vikende in stanovanja z manjšo porabo elektrike. Oblikovana je tako, da v trenutku vsakega prepriča, da gre za dizajnerski kos, ki krasi prostor in ne za baterijo, ki shranjuje elektriko.  

Opremljena je s pametno tehnologijo oziroma umetno inteligenco, ki je sposobna predvideti proizvodnjo elektrike, analizirati cene na trgu električne energije in prepoznati vzorce porabe elektrike uporabnika, s čimer doseže največje možne prihranke, zagotovi kar se da veliko samooskrbo in udobje. Tehnologija 24 ur na dan skrbi za dobavo električne energije. Ko ni sonca in ni proizvodnje iz sončne elektrarne, pametna inteligenca preverja cene na trgu in glede na te, kupuje manjkajočo elektriko.

Proizvajajo jo v dveh zmogljivostih. Manjša ima zmogljivost tri, večja pa šest kilovatnih ur. Proizvajalci navajajo, da je sposobna do 6000 praznjenj, ki so lahko tudi do 95-odstotna. Krogla, v notranjosti katere je spravljena litij-ionska baterija, ki naj bi imela življenjsko dobo 16 let, ima premer nekaj manj kot 74 centimetrov, manjša tehta 80, večja pa 106 kilogramov. Proizvajalec zagotavlja 10 let garancije, na delovanje sistema.

Foto: arhiv Ampere Energy baterija za elektriko Zagotovo zanimiva rešitev, vprašanje pa je, ali se splača. Za sistem z manjšo zmogljivostjo je namreč treba odšteti nekaj več kot 8000 evrov, za tisto z večjo zmogljivostjo pa celo več kot 10.000 evrov. To je toliko ali celo več, kot je cena sončne elektrarne.

Že pred okroglim sistemom shranjevanja elektrike, je španski proizvajalec razvil kvadratno in pravokotno različico s podobnimi lastnostmi, ki se ju lahko namesti na oziroma ob steno v stanovanju.

Sončne elektrarne Samooskrba se bo splačala šele, ko bo elektrika dražja

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:58 5. Januar 2020.

    V desetih letih plačam manj elektrike in dajatev iz omrežja,kot je nabavna cena te "potratne" baterije,ki mi zraven še kazi …

  • vec
    20:42 4. Januar 2020.

    večje budalaštine pa že en časa nism vidu, bravo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.