Pod streho > Varčna hiša
2796 ogledov

Pametna krogla shranjuje in kupuje. Bi jo imeli v dnevni sobi?

baterija za elektriko arhiv Ampere Energy
Proizvodnja elektrike iz sonca ni hit le pri nas, temveč povsod po Evropi. Inovatorji vedno znova iščejo rešitve za njeno shranjevanje. Tole imamo lahko kar v dnevni sobi.

Špansko podjetje Ampere Energy je razvilo precej nenavadno hišno baterijo za shranjevanje elektrike, proizvedene iz sončne elektrarne. Narejena je bila za majhne prostore, saj so v podjetju prepričani, da je v Evropi izjemno veliko gospodinjstev, ki bi želela biti samooskrba z elektriko, nimajo pa dovolj prostora, da bi v garaži ali drugih pomožnih prostorih namestila vse potrebne baterije za njeno shranjevanje. 

baterija za elektriko | Avtor: arhiv Ampere Energy arhiv Ampere Energy
Rezultat njihovega razmišljanja in razvoja je  ličen okrogel sistem z baterijo Sphere S, ki ga lahko postavimo kar v dnevno sobo. Primerna je za vikende in stanovanja z manjšo porabo elektrike. Oblikovana je tako, da v trenutku vsakega prepriča, da gre za dizajnerski kos, ki krasi prostor in ne za baterijo, ki shranjuje elektriko.  

Opremljena je s pametno tehnologijo oziroma umetno inteligenco, ki je sposobna predvideti proizvodnjo elektrike, analizirati cene na trgu električne energije in prepoznati vzorce porabe elektrike uporabnika, s čimer doseže največje možne prihranke, zagotovi kar se da veliko samooskrbo in udobje. Tehnologija 24 ur na dan skrbi za dobavo električne energije. Ko ni sonca in ni proizvodnje iz sončne elektrarne, pametna inteligenca preverja cene na trgu in glede na te, kupuje manjkajočo elektriko.

Proizvajajo jo v dveh zmogljivostih. Manjša ima zmogljivost tri, večja pa šest kilovatnih ur. Proizvajalci navajajo, da je sposobna do 6000 praznjenj, ki so lahko tudi do 95-odstotna. Krogla, v notranjosti katere je spravljena litij-ionska baterija, ki naj bi imela življenjsko dobo 16 let, ima premer nekaj manj kot 74 centimetrov, manjša tehta 80, večja pa 106 kilogramov. Proizvajalec zagotavlja 10 let garancije, na delovanje sistema.

baterija za elektriko | Avtor: arhiv Ampere Energy arhiv Ampere Energy
Zagotovo zanimiva rešitev, vprašanje pa je, ali se splača. Za sistem z manjšo zmogljivostjo je namreč treba odšteti nekaj več kot 8000 evrov, za tisto z večjo zmogljivostjo pa celo več kot 10.000 evrov. To je toliko ali celo več, kot je cena sončne elektrarne.

Že pred okroglim sistemom shranjevanja elektrike, je španski proizvajalec razvil kvadratno in pravokotno različico s podobnimi lastnostmi, ki se ju lahko namesti na oziroma ob steno v stanovanju.

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Samooskrba se bo splačala šele, ko bo elektrika dražja
Komentarjev 2
  • sam50 07:58 05.januar 2020.

    V desetih letih plačam manj elektrike in dajatev iz omrežja,kot je nabavna cena te "potratne" baterije,ki mi zraven še kazi prostor in spušča zdravju nevarne snovi....

  • Avatar vec
    vec 20:42 04.januar 2020.

    večje budalaštine pa že en časa nism vidu, bravo