Končno subvencije tudi za pelete, a ne za vse

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Tisti, ki so pelete po visokih cenah kupili poleti, do subvencije niso upravičeni.
Oglej si celoten članek

Pred dnevi so v Državnem zboru sprejeli zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki med drugim določa tudi subvencije, pri nakupu pelet za ogrevanje jih lahko dobijo fizične osebe, ki svoje domove ogrevajo s tem energentom. 

Peleti so tako med vladnimi ukrepi za zmanjšanje energetske draginje za občane prišli na vrsto zadnji. In to kljub dejstvu, da se je prav ta energent v zadnjem letu podražil najbolj med vsemi. Iz lanskih približno 280 evrov na tono, je v začetku julija letos cena najprej zrasla na približno 500 evrov, že proti koncu julija pa presegla 600 evrov. Ogrevanje v povprečni hiši, ki na leto porabi pet ton pelet, se je tako podražilo iz približno 1500 evrov na 3000 evrov. 

Ukrepi vlade Ogrevanje: Kdo bo privarčeval največ, kdo pa bo potegnil kratko

Ker so proizvajalci in prodajalci poleti napovedovali, da lahko jeseni in pozimi pričakujemo še višje cene, predvsem pa pomanjkanje pelet, je verjetno večina občanov zalogo pelet kupila poleti. 

Takrat je vlada že napovedala omejitve cen električne energije in zemeljskega plina, znižanje DDV, tudi za pelete, in znižanja nekaterih obveznih dajatev. 

Na ministrstvo za infrastrukturo smo takrat naslovili vprašanje, kakšne ukrepe pripravljajo na področju omejitve cen pelet, pa smo dobili le neuradni odgovor, da za pelete in drva niso pristojni. Gre za tržno blago, zato na ministrstvu ne morejo vedeti in spremljati, kje in po kakšni ceni bo posamezno gospodinjstvo kupilo pelete in drva. To je stvar trga, so še dodali.

Ogrevanje "Kaos na trgu pelet, pozimi bo veselica, marsikoga bo zeblo"

Za vsako tono 100 evrov subvencije

Zdaj so se na vladi in ministrstvu očitno premislili, saj bodo lahko vsi, ki so oziroma bodo pelete kupili v času od 1. septembra do 31. decembra letos, upravičeni do subvencije. Ta bo znašala 100 evrov na tono pelet, vendar največ za pet ton. 

Glede na to, da so cene pelet trenutno enake tistim poleti, bodo vsi, ki še nimajo zadostne zaloge precej na boljšem kot tisti, ki so si jo zagotovili poleti. Cena za pet ton pelet je zdaj približno od 3000 do 3300 evrov, upoštevajoč subvencijo pa bo gospodinjstvo za to količino plačalo od 2500 do 2800 evrov. Torej manj, kot so za enako količino v povprečju gospodinjstva plačala julija in avgusta letos. 

Ogrevanje Izračunali smo, katero ogrevanje bo najdražje in katero se je najbolj podražilo

Lahko pa si ta gospodinjstva naredijo zalogo za naslednjo kurilno sezono in uveljavijo subvencijo. 

Tisti, ki bodo subvencijo uveljavili, bodo morali priložiti dokazilo, da imajo vgrajeno kurilno napravo na lesne pelete, ob tem pa še račun z datumom med 1. septembrom in 31. decembrom letos ter dokazilo o plačilu. 

Subvencije bo izplačeval Center za podpore, ki deluje v okviru Borzena, vlogo pa bo možno oddati prek spletne aplikacije. Kdaj natančno bo to možno, še ni znano, saj morajo pristojni sprejeti še podzakonski akt. 

Špekulacije Vojno dobičkarstvo na račun tistih, ki se ogrevajo s peleti

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:27 15. December 2022.

    Zdaj je SVOBODA a samo za izbrance. Vlada deli na naše in vaše. Tam kjer ima nekdo interes subvencija traja …

  • 09:12 14. December 2022.

    Dober gospodar ki je nabavil prsi čas pa kurac u dupe

  • 09:07 14. December 2022.

    za pelete ? kaj pa za drva ? za plin v cisternah ? zdej pa mal res bluzite. pride en …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.