Pod streho > Varčna hiša
23612 ogledov

Vojno dobičkarstvo na račun tistih, ki se ogrevajo s peleti

Peleti Profimedia
Lesna biomasa za ogrevanje se je v zadnjem letu izjemno podražila, hkrati je na trgu primanjkuje. Tržni inšpektorat zdaj preverja, ali trgovci lesna kuriva namerno zadržujejo v skladiščih.

Na ministrstvu za gospodarski razvij in tehnologijo so dobili anonimno prijavo, da na nekaterih lokacijah po Sloveniji špekulativno zadržujejo pelete in drugo lesno kurivo, saj da je ob pričakovanju nadaljnje rasti cen strošek najema skladišč in zadrževanja kuriva v njih nižji od pričakovanih zaslužkov.

Peleti so se po naših podatki izmed vseh kuriv podražili najbolj. V primerjavi z lanskim poletjem kar za 130 do 150 odstotkov, zgolj od maja pa za 70 odstotkov. 

Da trg pelet v zadnjih mesecih pri nas ne deluje, smo poročali že julija. Naši sogovorniki pa so takrat izpostavili več razlogov za to, glavni pa je zagotovo ta, da na področju EU letos primanjkuje približno 4,5 milijona ton pelet. To pritiska na cene, ki lahko po napovedih nekaterih pozimi dosežejo tudi 1000 evrov na tono pelet. Očitno nekateri razmere izkoriščajo. 

Po informacijah Dela se je tržna inšpekcija na teren podala že konec minulega tedna, in sicer na sežanski terminal Luke Koper, na katerem naj bi pelete zadrževala tri podjetja, v sredo pa naj bi izvedla pregled po vsej državi.

"Če se namigi potrdijo, je v teh časih takšna praksa gotovo povsem nesprejemljiva," so besede ministra Matjaža Hana, ki poročilo inšpekcije pričakuje še ta teden, povzeli v časniku. Poročilo inšpektorjev naj bi bilo končano še ta teden, na temelju ugotovitev pa bodo sprejeti ustrezni ukrepi, je še napovedal minister.

Na pravosodnem ministrstvu medtem pojasnjujejo, da so seznanjeni s pobudo za dopolnitev kazenskega zakonika na način, da se tovrstna ravnanja posameznikov opredelijo kot novo kaznivo dejanje, in sicer vojno dobičkarstvo, posledično pa tudi ustrezno sankcionirajo. A tovrstni poseg v zakonodajo zahteva temeljit razmislek, verjamejo.

peleti Ogrevanje Pod streho "Kaos na trgu pelet, pozimi bo veselica, marsikoga bo zeblo"

Sicer pa se z lesnimi gorivi v Sloveniji ogreva vsako drugo gospodinjstvo, poleg posledic vojne v Ukrajini pa težave na trgu z njimi prinaša tudi prepoved izvoza lesa za kurjavo iz Bosne in Hercegovine ter iz Srbije, ki sta bila tradicionalno velika dobavitelja lesa za kurjavo Sloveniji, od tam prihaja 40 odstotkov lesnega goriva na slovenskem trgu. 

Vlada za zdaj na področju lesne biomase za ogrevanje ni naredila še nič. Razen seveda znižanja stopnje DDV iz 22 na 9,5 odstotka. Ob tem pa niti v vladi niso prepričani, da se bo to odrazilo na ceni, saj kot je ob sprejetju ukrepa povedal minister za infrastrukturo, Bojan Kumer, lahko zgolj upajo, da trgovci nižjega davka ne bodo prelevili v višje marže. 

Drugih načrtov, ki bi oblažili visoke cene lesne biomase za skoraj polovico slovenskih gospodinjstev, pa nimajo. Kot smo neuradno že julija izvedeli na ministrstvu za infrastrukturo, ki za trg pelet sicer ni pristojno, gre za tržno blago, zato na ministrstvu ne morejo vedeti in spremljati, kje in po kašni ceni bo posamezno gospodinjstvo kupilo pelete in drva.

Naj ob tem poudarimo le, da so tudi elektrika, zemeljski plin in kurilno olje tržno blago, pa je vlada kljub temu posegla vanje in za prva dva določila najvišje cene, za tretjega pa njavišjo dovoljeno maržo trgovcev.  Ob tem pa začasno tudi zmanjšala ali celo ukinila nekatere dajatve. 
 

Denar, evro, štetje denarja Ukrepi vlade Pod streho Ogrevanje: Kdo bo privarčeval največ, kdo pa bo potegnil kratko
Komentarjev 11
  • tomaz43 09:04 14.september 2022.

    Sodelavec je plačal skoraj 500 € na tono. Je srečen, da ni bilo 600€.

  • tomaz43 09:02 14.september 2022.

    Že nekaj let plačujemo pri naši hiši 300 evrov na tono za prvovrstne pelete. Letos smo naročili, pri istem dobavitelju, 4 tone po 400 evrov na tono. Če skrbiš za korekten odnos z ljudmi se da priti čez. Ti si ...prikaži več zvesta stranka, on zvest dobavitelj.

  • srecnii 20:52 13.september 2022.

    seveda majo skladišča polna in čakajo da kdo kupi 100% dražje.