Takšne cene napovedujejo ponudniki

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Večina dobaviteljev poroča o izjemnem povpraševanju, jeseni naj bi se podvojilo. In to kljub temu, da so se sončne elektrarne nekoliko podražile. Subvencije zanje pa so omejene in ostajajo enake.
Oglej si celoten članek

Dobavitelji sončnih elektrarn so se na nedavni konferenci En.odmev strinjali, da ima energetska kriza tudi pozitivni učinek, saj se je v podjetjih in tudi gospodinjstvih povpraševanje po teh napravah jeseni izjemno povečalo. 

Povpraševanje se je podvojilo

Z naložbo v sončno elektrarno si odjemalci zagotovijo samooskrbo in zamejijo ceno. „Razlogi za postavitev sončnih elektrarn so racionalni, saj na dolgi rok prinašajo zanesljivo ceno energije za gospodinjstva in podjetja. Oboji si želijo dolgoročno zanesljivo oskrbo z električno energijo in predvidljivo ceno. Zlasti ob aktualni visoki rasti cene energentov, med katerimi izstopa električna energija. To je še dodatna spodbuda, da se vedno več gospodinjstev, še bolj pa industrija, odloča za samooskrbo s pomočjo sončnih elektrarn. Poleg tega na tovrsten način kot posameznik ali kot podjetje prispevamo k doseganju ciljev zelene strategije vsake države,“ so povedali v Petrolu.
 
Predvsem v gospodinjstvih so odjemalci „sonce prepoznali  kot vir čiste in cenovno ugodne rešitve za oskrbo njihovega doma z električno energijo, hkrati pa so zadnje podražitve električne energije znatno pripomogle k odločitvam za lasten vir elektrike,“ so v Gen-i pojasnili povečano povpraševanje po sončnih elektrarnah.

Nova uredba Velika sprememba pri obračunu elektrike iz sončne elektrarne

Izredno rast povpraševanja po individualnih in skupnostnih sončnih elektrarnah opažajo tudi v podjetju Sonce energija, saj bodo letos načrt realizacije prvih presegli kar za 100 odstotkov.  

Tisoč evrov za kilovat

Eden od pomembnejših razlogov, zaradi katerega se gospodinjstva in podjetja odločajo za naložbo v sončno elektrarno, je tudi „ekonomska smiselnost investicije in varnost naložbe,“ pravijo v ECE in dodajajo, da „stroške postavitve sončne elektrarne v grobem ocenjujejo na okoli 1000 evrov na kW inštalirane moči, v preteklem obdobju pa so se ti predvsem zaradi tehnološkega napredka znižali za približno 10 odstotkov.“

Zdaj velja, da je za sončno elektrarno s priključno močjo 10 kW, kar je povprečna velikost naprave v gospodinjstvih, cena v povprečju 10 tisoč evrov, sorazmerno z večjo priključno močjo pa cena pada. 

Cene rastejo

Kljub temu da so se stroški postavitve sončne elektrarne v zadnjih letih zniževali, so se letos jeseni povišali za 15 do 20 odstotkov, so povedali v podjetju Sonce energija. A za postavitev povprečne sončne elektrarne na strehi hiše pomeni od 100 do 200 evrov višjo investicijo, kar na odločitev investitorja ne vpliva, še dodajajo.  

Cene so zrasle predvsem na račun višjih transportnih stroškov, kovin in drugih materialov ter pomanjkanja in višanja cen električne energije na Kitajskem, kar ima globalne razsežnosti, še pravijo v podjetju Sonce energija.

Podjetja pričakujejo, da se bo trend rasti povpraševanja po sončnih elektrarnah nadaljeval tudi v prihajajočem letu, zaradi nekoliko višjih cen že zdaj, rast pa lahko pričakujemo tudi v prihodnje, se strinjajo tudi, da bi bilo smiselno prilagoditi višino subvencije za samooskrbne sončne elektrarne, ki jih dodeljuje Eko sklad. 

Oskrba z elektriko Zakon potrjen, kaj to pomeni za lastnike sončnih elektrarn

Subvencij le za manj kot polovico naložb

Ta je prav pred nekaj dnevi objavil nov razpis za subvencioniranje sončnih elektrarn, v katerem pa višina subvencije ostaja enaka kot do zdaj. Za vsak kilovat priključne moči lahko investitor dobi 180 evrov nepovratnih sredstev. Glede na to, da je v okviru novega razpisa na voljo tri milijone evrov, lahko izračunamo, da bo to zadostovalo za 16.667 kW. Če je povprečna priključna moč na strehi gospodinjstva 10 kW, torej za skoraj 1700 sončnih elektrarn. 

Po zadnjih podatkih PV portala ljubljanske fakultete za elektrotehniko, je bilo leta 2020 nameščenih 3947 samooskrbnih sončnih elektrarn s skupno močjo 55 MW, letos pa bodo številke še precej višje. Subvencij tudi prihodnje leto ne bo dovolj za vse načrtovane samooskrbne sončne elektrarne. 

Sončne elektrarne Tako je obdavčena elektrika, če jo kot višek prodate dobavitelju
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 00:39 29. December 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 09:58 28. December 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.