Pod streho > Varčna hiša
97416 ogledov

Zakon potrjen, kaj to pomeni za lastnike sončnih elektrarn

Sončna elektrarna na hiši
Včeraj so v DZ potrdili predlog novega zakona o oskrbi z električno energijo, sprejeli so tudi dopolnilo, ki se nanaša na lastnike obstoječih samooskrbnih sončnih elektrarn in tiste, ki jih bodo na svoje strehe postavili do konca leta 2023.

Predlog zakona o oskrbi z električno energijo je podprla večina poslancev, izglasovali so tudi dopolnilo opozicijskih strank, s katerim so si zlasti v LMŠ in NeP prizadevali za črtanje določila, ki je kratil pravice nekaterih končnih odjemalcev. 

Tako bodo tudi lastniki obstoječih samooskrbih sončnih elektrarn in tisti, ki jih nameravajo postaviti v naslednjih dveh letih, izenačeni z vsemi končnimi odjemalci. Pred sprejetjem dopolnila jih je prvotni predlog postavljal v neenakopraven položaj, o čemer smo že pisali. 

Izenačitev vseh končnih odjemalcev pa pomeni, da bodo prav vsi na trgu električne energije lahko nastopali kot aktivni odjemalci, z dobavitelji bodo lahko sklepali pogodbe o dinamičnih cenah energije in sklenili pogodbe z več dobavitelji hkrati. 

Te možnosti so med drugimi novostmi, ki jih prinaša sprejeti zakon, med pomembnejšimi. Največ novosti namreč vsebuje prav poglavje o razmerjih elektroenergetskih podjetij s končnimi odjemalci.

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Novi zakon Pod streho Veliko pomembnih sprememb pri oskrbi z elektriko


 

Komentarjev 2
  • abfall 13:31 21.oktober 2021.

    Če bi pavšalno predstavil moje razmišljanje okoli dinamičnih cen,bi to zgledalo nekako takole: Za vsak evro,za katerega si bo odjemalec lahko znižal račun za elektriko bo treba prej vložit 2€ v omrežje,da bo ta izbira sploh mozna. In kdo bo ...prikaži več to plačal? Isti odjemalec preko omrežnine na računu za elektriko. Torej bo v minusu glede na stanje sedaj.Ko se bo omrežnina naslednjič močno povišala (in ta se zagotovo bo), ne pozabite omenit, da je to zaradi dinamičnih cen in decentralizirane proizvodnje.