Pod streho > Varčna hiša
17745 ogledov

Lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn bodo na slabšem in diskriminirani

sončne elektrarne Profimedia
Glede na predlog zakon o oskrbi z električno energijo, ki so ga danes obravnavali na seji DZ, bodo po mnenju opozicije lastniki obstoječih sončnih elektrarn in tisti, ki jih bodo na svoje strehe postavili do konca leta 2023, diskriminirani, onemogočene jim bodo nekatere pravice.

Kot smo že pisali, zakon o oskrbi z električno energijo za končne odjemalce, torej tudi gospodinjstva prinaša precej novosti, med njimi nekatere zelo pozitivne, zato zakon večina poslancev podpira.

Končnim namreč omogoča sklepanje več odprtih pogodb o dobavi električne energije, torej lahko sklenejo pogodbe z več dobavitelji hkrati, sklenili bodo lahko tudi pogodbe z dinamičnimi cenami, postali bodo lahko aktivni odjemalci. 

„Gre za nove možnosti za potrošnike, ki si lahko na ta način znižajo račun za električno energijo. In v času, ko cene energentov drastično rastejo, je to še kako pomembno“ pravijo v poslanski skupini LMŠ. 

Sončna elektrarna na hiši Oskrba z elektriko Pod streho Zakon potrjen, kaj to pomeni za lastnike sončnih elektrarn

Ugodnosti ne bodo deležni vsi končni odjemalci

Zato ne razumejo, da ugodnosti, ki jih prinaša prenos EU direktive, ne bodo deležni vsi končni odjemalci. Problematičen je 167. člen predloga zakona, ki  tistim končnim odjemalcem, ki se bodo do konca leta 2023 registrirali kot končni odjemalci s samooskrbo, torej bodo na svoje strehe postavili sončne elektrarne po zdaj veljavni uredbi o samooskrbi, odvzema možnost izvrševanja nekaterih pravic, ki jih določa evropska direktiva. 

V LMŠ so prepričani, da bo zakon, če bo sprejet, tak kot je, vsem sedanjim in bodočim lastnikom domačnih sočnih elektrarn do konca leta 2023 onemogočili sklepanje pogodb z dinamičnimi cenami ali pa sklenitev pogodbe o odjemu z več dobavitelji. 

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Novi zakon Pod streho Veliko pomembnih sprememb pri oskrbi z elektriko

Člen zakona je diskriminatoren

To je diskriminatorno, za to v direktivi ni pravne podlage, hkrati pa bodo po njihovem mnenju prav dinamične cene pripomogle k večji zanesljivosti elektroenergetskega omrežja in tako zmanjšale potrebna vlaganja v nadgradnje omrežij, še dodajajo. 

Na sporni člen so se odzvali tudi Nepovezani poslanci, ki so opozorili na škodljivo rešitev. „Sprejete rešitve na odboru tem odjemalcem odvzamejo možnost izvrševanja nekaterih pravic, ki jih direktiva o notranjem trgu določa kot pravice končnih aktivnih odjemalcev. Gre za pravice, katerih izvrševanje so države članice v nacionalnem pravnem redu dolžne zagotoviti vsem končnim odjemalcem.“

Pravice na podlagi EU direktive

Dodajajo še, da registrirani končni odjemalci s samooskrbo po trenutno veljavni uredbi in 315.a členu energetskega zakona lahko te pravice uveljavljajo neposredno na podlagi direktive EU. Novi zakon jih zato ne sme diskriminirati. 

Do konca lanskega leta je bilo takšnih odjemalcev skoraj 12 tisoč, do konca leta 2023 naj bi jih bilo še dodatnih 12 tisoč.  Sporna določba tem proizvajalcev električne energije za samooskrbo iz sonca, torej tistim, ki udejanjajo zeleni energetski prehod, onemogočila, da bi bili upravičeni do prilagodljivih storitev ali do dinamičnih tarif. 

Država nima ideje

„In zakaj ne? Ker je obračun po omenjeni uredbi drugačen od obračuna, ki ga nalaga ta zakon. Torej bodo kaznovani, ker so sploh investirali v proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije in ker država nima ideje kako zanje prilagoditi obstoječi obračun,“ so prepričani v poslanski skupini Nepovezani poslanci. 

„Pričujoča energetska kriza kaže, da moramo razmišljati predvsem v smeri energetske samozadostnosti. Če moramo plin in nafto uvažati, pa imamo pri proizvodnji električne energije dovolj možnosti, da si zagotovimo čim večjo samooskrbo tudi s proizvodnjo elektrike iz sonca. Zato so administrativne ovire in omejitve za male proizvajalce do leta 2023 popolnoma nerazumljive.“ 

Skupaj z LMŠ in ostalo opozicijo so zato vložili amandma, ki bi to potencialno diskriminacijo odpravil in vsem uporabnikom pravice iz evropske direktive omogočil pod enakimi pogoji. Na seji matičnega delavnega telesa amandma ni bi sprejet, kakšne možnosti ima na plenarni seji pa bomo videli v sredo, ko bodo potekala glasovanja. 

Komentarjev 1
  • Luksi 15:02 20.oktober 2021.

    Po mojem bomo rabili referendum, ker vlada nas poskuša zatreti povsod, kjer je možno...