Top čiliji za domači vrt: Najboljše sorte, ki jih je najlažje gojiti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V velikih vrtnarskih centrih je ponudba sadik čilijev ravno prav velika, da vsak lahko zase najde pravo. Pri izbiri je pozornost treba nameniti predvsem njihovi jakosti pekočine, pa tudi načinu vzgoje. Predstavljamo pet sort, gojenje katerih ni zelo zahtevno.
Oglej si celoten članek

Z vstopom tuje kulinarike v domače kuhinje se povečuje tudi uporaba čilijev, ki so nepogrešljivi pri pripravi jedi iz južne in srednje Amerike, ter seveda vzhodnoazijskih ter indijskih jedi. 

Čiliji zato vse pogosteje najdejo mesto tudi na domačih zelenjavnih vrtovih ali v loncih na balkonih. Njihova vzgoja je podobna vzgoji paprik, pa vendar zahtevajo nekaj dodatne pozornosti. 

Foto: Profimedia čili

Skovili: Merjenje jakosti čilijev

Čilije bomo izbrali glede na okus in predvsem njihovo jakost pekočine, ki se meri v skovilih. 

Dobro znani feferoni imajo jakost 100 skovilov, čili jalapeño, ki je eden od bolj priljubljenih pa od 2500 do 8000, precej več, od 150.000 do 325.000, pa je jakost še enega od priljubljenih čilijev, to je sorte habanero. A tudi ti še ne spadajo med najbolj pekoče. Za primerjavo, čili Carolina Reaper ima jakost 1,64 milijona skovilov, čili Pepper X pa kar 2,69 milijona skovilov.

Če bomo čilije gojili prvič, strokovnjaki predlagajo, da izberemo sorte, ki so manj zahtevne. Med njimi so jalapeño, Red Cherry Small, serrano, cayenne, in habanero. 

Jalapeño: Blaga klasika iz Mehike

Jalapeño izvira iz Mehike. Čeprav je za nekatere pekoč, pa spada med manj pekoče čilije, saj je njegova jakost le od 2500 do 8000 skovilov. 

Foto: Profimedia čili jalapeno

Plodove jalapeña največkrat uživamo sveže, ko so še zeleni. Zelo okusni so tudi polnjeni s sirom in ocvrti ter vloženi. Popolnoma zreli plodovi so rdeči in nekoliko bolj pekoči, kot zeleni. Iz jalapeña, ki ga zmeljemo in dimimo, pa dobimo chipotle, za katerega nekateri zmotno mislijo, da gre za drugo sorto čilija. 

Rastlina obilno rodi, dokler temperature ne presežejo 32 stopinj Celzija, potem pa se rast in tvorjenje novih plodov, ki so običajno dolgi od pet do devet centimetrov, ustavi. Po 80 do 100 dneh po presajanju, če so pogoji idealni, pobiramo prve plodove. 

Red Cherry Small: Okrogli čili z blagim okusom

Foto: Profimedia čili red cherry small Med priljubljene in manj pekoče spada tudi čili Red Cherry Small, ki oblikuje značilne manjše okrogle plodove, ki se v polni zrelosti obarvajo redeče. Primeren je za tiste, ki ne želijo močno pekočega okusa, saj njegova jakost doseže od 5000 do 15.000 skovilov.  

Plodovi so zelo aromatični, uživamo jih lahko surove, primerni pa so tudi za polnjenje in vlaganje. 

Serrano: Gorski čili z ostrim ugrizom

Čili serrano, ki mu pravijo tudi mali jalapeño, izvira iz gorskih območij Mehike, o čemer priča tudi ime, ki v dobesednem prevodu pomeni »iz gora«. Plodove tega čilija pogosto zamenjajo s plodovi jalapeña, saj so si po obliki podobni, vendar so plodovi serrana manjši. 

Foto: Profimedia čili serrano Tudi plodove serrana, ki so dolgi približno šest centimetrov, lahko uživamo sveže, ko je še zeleni ali pa popolnoma zrele, ko se obarvajo rdeče. Njihova jakost je od 10.000 do 25.000 skovilov. V idealnih razmerah jih začnemo pobirati v 70 do 80 dneh po presajanju na prosto. 

Cayenne: Klasičen čili za sušenje in mletje

Tudi plodovi cayenne čilija so najprej zeleni in potem rdeči, poznamo pa tudi različico z rumenimi plodovi. Sušene in zmlete plodove pa poznamo pod imenom kajenski poper. Spadajo med bolj pekoče čilije, saj dosežejo od 30.000 in 50.000 skovilov. 

Foto: Profimedia čili cayenne V idealnih razmerah je prva bera možna po 80 dneh od presajanja, polno zrelost pa lahko pričakujemo po 100 dneh. Plod meri od sedem do 12 centimetrov. 

Habanero: Sadna aroma in resna pekočina

Habanero je sorta čilijev, ki spada med bolj pekoče, saj doseže od 200.000 do 350.000 skovilov. Izbiramo lahko med rastlinami z rdečimi, rumenimi, čokoladno obarvanimi plodovi, ki so veliki od dva do pet centimetrov in nekoliko nepravilnih oblik. Pobiramo jih po 100 do 110 dneh od presajanja na prosto. 

Foto: Profimedia čili habanero

Zanje je značilen sadni okus, nepogrešljivi pa so v različnih omakah, le redki pa si ga upajo uživati surovega. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:26 18. Junij 2025.

    🍓 Vroča dekleta čakajo na vas na 👉 𝗦𝗲𝘅𝘁𝗼.𝗹𝗶𝗳𝗲

  • 01:44 21. April 2025.

    !!!! Ali želite najti žensko za eno noč? Pojdi na -- Sexy24.mom

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.