Z vstopom tuje kulinarike v domače kuhinje se povečuje tudi uporaba čilijev, ki so nepogrešljivi pri pripravi jedi iz južne in srednje Amerike, ter seveda vzhodnoazijskih ter indijskih jedi.
Čiliji zato vse pogosteje najdejo mesto tudi na domačih zelenjavnih vrtovih ali v loncih na balkonih. Njihova vzgoja je podobna vzgoji paprik, pa vendar zahtevajo nekaj dodatne pozornosti.
Skovili: Merjenje jakosti čilijev
Čilije bomo izbrali glede na okus in predvsem njihovo jakost pekočine, ki se meri v skovilih.
Dobro znani feferoni imajo jakost 100 skovilov, čili jalapeño, ki je eden od bolj priljubljenih pa od 2500 do 8000, precej več, od 150.000 do 325.000, pa je jakost še enega od priljubljenih čilijev, to je sorte habanero. A tudi ti še ne spadajo med najbolj pekoče. Za primerjavo, čili Carolina Reaper ima jakost 1,64 milijona skovilov, čili Pepper X pa kar 2,69 milijona skovilov.
Če bomo čilije gojili prvič, strokovnjaki predlagajo, da izberemo sorte, ki so manj zahtevne. Med njimi so jalapeño, Red Cherry Small, serrano, cayenne, in habanero.
Jalapeño: Blaga klasika iz Mehike
Jalapeño izvira iz Mehike. Čeprav je za nekatere pekoč, pa spada med manj pekoče čilije, saj je njegova jakost le od 2500 do 8000 skovilov.
Plodove jalapeña največkrat uživamo sveže, ko so še zeleni. Zelo okusni so tudi polnjeni s sirom in ocvrti ter vloženi. Popolnoma zreli plodovi so rdeči in nekoliko bolj pekoči, kot zeleni. Iz jalapeña, ki ga zmeljemo in dimimo, pa dobimo chipotle, za katerega nekateri zmotno mislijo, da gre za drugo sorto čilija.
Rastlina obilno rodi, dokler temperature ne presežejo 32 stopinj Celzija, potem pa se rast in tvorjenje novih plodov, ki so običajno dolgi od pet do devet centimetrov, ustavi. Po 80 do 100 dneh po presajanju, če so pogoji idealni, pobiramo prve plodove.
Red Cherry Small: Okrogli čili z blagim okusom
Plodovi so zelo aromatični, uživamo jih lahko surove, primerni pa so tudi za polnjenje in vlaganje.
Serrano: Gorski čili z ostrim ugrizom
Čili serrano, ki mu pravijo tudi mali jalapeño, izvira iz gorskih območij Mehike, o čemer priča tudi ime, ki v dobesednem prevodu pomeni »iz gora«. Plodove tega čilija pogosto zamenjajo s plodovi jalapeña, saj so si po obliki podobni, vendar so plodovi serrana manjši.
Cayenne: Klasičen čili za sušenje in mletje
Tudi plodovi cayenne čilija so najprej zeleni in potem rdeči, poznamo pa tudi različico z rumenimi plodovi. Sušene in zmlete plodove pa poznamo pod imenom kajenski poper. Spadajo med bolj pekoče čilije, saj dosežejo od 30.000 in 50.000 skovilov.
Habanero: Sadna aroma in resna pekočina
Habanero je sorta čilijev, ki spada med bolj pekoče, saj doseže od 200.000 do 350.000 skovilov. Izbiramo lahko med rastlinami z rdečimi, rumenimi, čokoladno obarvanimi plodovi, ki so veliki od dva do pet centimetrov in nekoliko nepravilnih oblik. Pobiramo jih po 100 do 110 dneh od presajanja na prosto.
Zanje je značilen sadni okus, nepogrešljivi pa so v različnih omakah, le redki pa si ga upajo uživati surovega.
🍓 Vroča dekleta čakajo na vas na 👉 𝗦𝗲𝘅𝘁𝗼.𝗹𝗶𝗳𝗲
!!!! Ali želite najti žensko za eno noč? Pojdi na -- Sexy24.mom