Tudi to ogrevanje je precej dražje, celo za 70 odstotkov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poleg ogrevanja z zemeljskim plinom se draži tudi ogrevanje prek toplovodnega omrežja.
Oglej si celoten članek

Agencija za energijo je objavila pregled trenutnih maloprodajnih cen toplote iz distribucijskih sistemov toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode za značilnega gospodinjskega odjemalca toplote v večstanovanjski stavbi v devetih izbranih slovenskih občinah.

Analizirala je maloprodajne cene, ki poleg toplote vsebujejo še ceno dajatev in DDV, v MO Ljubljana, MO Celje, MO Kranj, MO Maribor, MO Slovenj Gradec, MO Velenje ter občinah Jesenice, Ravne na Koroškem in Trbovlje.

„V devetih izbranih slovenskih občinah je povprečna cena toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode za značilnega gospodinjskega odjemalca toplote v večstanovanjski stavbi z letno obračunsko močjo 7 kW in povprečno letno porabo 6,21 MWh v mesecu oktobru 2021 znašala 99,45 EUR/MWh in je 16 % višja kot leta 2020.“

Spodnji graf prikazuje, koliko se je maloprodajna cena zvišala v posamezni analizirani občini. Najvišjo podražitev bodo občutili odjemalci toplote na Jesenicah. Glede na zadnje objave distributerja toplote v tej občini, so maloprodajne cene od 1. oktobra letos višje kar za 68 odstotkov kot septembra letos.

Foto: arhiv Agencije za energijo cene ogrevanja Uporabnike daljinskega ogrevanja v mestu Jesenice, so obvestili, da so v skladu z aktom o metodologiji za oblikovanje cene toplote za daljinsko ogrevanje „izvedli spremembo cene toplotne energije, do katere je prišlo zaradi zvišanja cene toplote za 39,76 odstotka s strani proizvajalca toplote in uveljavljanja nove izhodiščne cene toplote po odločbi Agencije za energijo.“ Nova cena MWh je za končnega odjemalca tako višja za 67,93 odstotka.

Cena toplote V Ljubljani ta mesec višje položnice za ogrevanje

Drugi največji dvig cen med analiziranimi občinami beležijo v MO Maribor, kjer so oktobra v primerjavi s septembrom cene poskočile za nekaj manj ko 40 odstotkov.

Foto: arhiv Agencije za energijo energenti Na agenciji ugotavljajo, da se je cena toplote letos oktobra glede na lani praviloma največ povišala v tistih lokalnih skupnostih, kjer se za proizvodnjo toplote kot primarna energenta uporabljata zemeljski plin ali premog.

Delež posameznih energentov, ki se v devetih občinah uporabljajo za proizvodnjo toplote, je prikazan v grafu spodaj. Še vedno je največ toplote proizvedeno iz premoga in zemeljskega plina, bistveno manj pa sta izkoriščena lesna biomasa in odpadna industrijska toplota.Lesno biomaso za proizvodnjo toplote uporabljajo le v Celju, Ljubljani in Slovenj Gradcu, odpadno toploto pa le na Ravnah na Koroškem.

Foto: Agencija za energijo energenti „Na naraščajočo ceno toplote v distribucijskih sistemih, ki uporabljajo zemeljski plin, vplivajo nabavne cene zemeljskega plina, ki so lahko odvisne od cen na veleprodajnih trgih. Na ceno toplote iz sistemov, ki uporabljajo premog, pa najbolj vplivajo visoke cene emisijskih kuponov,“ so zapisali v agenciji.

Analiza cen V nekaterih blokih za te stroške plačujejo štirikrat več Analiza cen Daljinsko ogrevanje: Preverite, ali plačujete preveč

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:28 29. Oktober 2021.

    a ni zanimivo, da lansko leto, ko so sli energenti dol pa niso znizali cen. Baje neke tezave z dobavnimi …

  • 09:02 29. Oktober 2021.

    ko stigne, fu*a narod. Ali so se mu povecali stroski ali ne. Poglejte male gradbince. Brez doatnih stroskov, bodo izkoristili …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.