V teh primerih je električno ogrevanje lahko dobra izbira

Foto: Pinterest
Foto: Dezzen
Kljub temu, da se elektrika draži, hkrati pa vsi novi predpisi, že sprejeti in tisti v pripravi, omejujejo ali celo prepovedujejo neposredno ogrevanje z elektriko, je zanimanje zanj v gospodinjstvih precejšnje. So lahko rešitev šamotni radiatorji?
Oglej si celoten članek

Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, ki je bil sprejet poleti, sicer ne omejuje neposrednega električnega ogrevanja stanovanjskih stavb, čeprav je prvotni osnutek to določilo vseboval. Bo pa neposredno ogrevanje z elektriko, razen v primeru uporabe toplotnih črpalk, omejil pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah, če bo sprejet v trenutni obliki.

Po predlaganem pravilniku bo v novogradnjah, pri rekonstrukcijah, za katere nujno tudi gradbeno dovoljenje, in celo pri vzdrževanju stavb, kamor se štejejo tudi obnove, ogrevanje z električno energijo prepovedano, razen če ta ne bo v celoti pridobljena iz obnovljivih virov energije (OVE). 

Foto: Pinterest šamotni radiator Električno ogrevanje, če je elektrika iz OVE

To pomeni, da se bodo lastniki hiš za električno ogrevanje lahko odločili, če imajo na strehi sončno elektrarno, ali v primeru, da imajo z dobaviteljem sklenjeno pogodbo o dobavi elektrike iz izključno obnovljivih virov energije. Vprašanje pa je, kdo bo nadziral, če v obstoječi hiši zastarel sistem ogrevanja zamenjamo z IR-paneli ali na primer električnimi radiatorji, pa čeprav ne izpolnjujemo prej omenjena pogoja o OVE.

Novi pravilnik Pozor! Bojlerji prepovedani, če elektrika ni iz obnovljivih virov

Učinkovito v energijsko zelo varčnih hišah

Dejstvo je, da se marsikdo odloči hišo v celoti ogrevati z IR-paneli, niso pa redki niti tisti, ki se odločijo za ogrevanje z električnimi radiatorji. Še posebej, če imajo manjše stanovanje ali pa je hiša izjemno energijsko varčna, zaradi česar so potrebe po toploti majhne in je z vidika stroškov precej vseeno, s katerim virom toplotne izgube nadomestijo. Ko v računico vštejejo še vrednost naložbe v posamezen ogrevalni sistem, se tehtnica hitro nagne v prid IR-panelom ali električnim radiatorjem. 

Potrebujejo namreč le grelna telesa, ki jih preprosto vključijo v vtičnico in opremijo z regulacijo. Odpadejo stroški kurilnice, nakupa grelne naprave, talnega gretja, dimnika in kasneje rednega vzdrževanja. 

Foto: Pinterest šamotni radiator V starejših hišah ni ekonomike

Če se električno ogrevanje izide v energijsko zelo varčnih hišah, pa je povsem drugače v klasičnih, energijsko potratnih. Potrebe po toploti, ki jih je treba nadomestiti z ogrevanjem, so v teh bistveno višje, zato je tudi račun za elektriko, ki jo porabijo električni radiatorji in IR-paneli bistveno višji. 

Takšna grelna telesa so zato smiselna le v posameznih prostorih, in za ogrevanje počitniških stanovanj in hišic, ki niso stalno ogrevani. Uporabni so tudi za prehodno obdobje, ko je dovolj, da grejemo samo posamezni prostor ali dom le nekoliko temperiramo. 

Nove spremembe Viške elektrike bomo lahko prodajali, manj omejitev pri ogrevanju

Foto: Pinterest šamotni radiator Ena od izbir so lahko šamotni radiatorji

Za tak namen so lahko izbira tudi šamotni radiatorji, ki se nekoliko razlikujejo od klasičnih električnih. Njihova posebnost je šamotna sredica, debela dva centimetra, ki akumulira toploto in jo potem nekaj časa oddaja v prostor. Kot zatrjujejo proizvajalci teh radiatorjev, naj bi se šamotna sredica hitro segrela, v nekaterih primerih celo v petih minutah, potem pa toploto oddajala. Drugi navajajo, da potem, ko je prostor ogret na želeno temperaturo, šamotni radiator porablja elektriko še 20 minut, potem pa 40 minut v prostor oddaja toploto. Zato naj bi bili šamotni radiatorji precej bolj učinkoviti od klasičnih električnih.

Šamotni radiatorji so na videz precej podobni klasičnim, pritrdimo jih lahko na zid, v tla, lahko pa so tudi na koleščkih. V njihovi bližini potrebujemo le električno vtičnico. Ohišje je narejeno iz pocinkane pločevine. Grelna rebra so zasnovana tako, da optimalno oddajajo toploto. Približno 75 odstotkov toplote v prostor prihaja s konvekcijo, četrtina pa z radiacijo oziroma sevanjem. 

Ogrevajo od 10 do 40 kvadratov

Radiatorji so različnih velikosti in moči, od 500 pa do 2500 watov. Manjši lahko ogrejejo do 10 kvadratnih metrov, najmočnejši pa do 40 kvadratnih metrov velike prostore, seveda je to odvisno od želene temperature in toplotnih izgub. 

Foto: Pinterest šamotni radiator Vsi sodobni šamotni električni radiatorji so opremljeni z regulacijo, ki jo lahko upravljamo prek aplikacij na pametnih telefonih, vgrajeni termostati pa omogočajo tudi nastavljanje urnikov ogrevanja glede na potrebe v dnevu. Vključimo in izključimo jih lahko na daljavo, kar je še posebej udobno, če z njimi ogrevamo počitniške objekte. 

Šamot ali šamotna opeka seveda ni novost. Poznamo jo iz krušnih peči, zidanih štedilnikov za polena, dimnikov, odprtih in zaprtih zidanih kaminov. Šamot, izraz prihaja iz francoske besede chamotte, je zmes gline z velikim deležem silicijevega in aluminijevega oksida. Zaradi tega je odporen proti zelo visokim visokim temperaturam, tudi do 1600 stopinj Celzija. 

Slovenija Dobavitelje elektrike smo vprašali, kdaj bodo podražili in za koliko

Novi zakon Veliko pomembnih sprememb pri oskrbi z elektriko


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:38 12. Oktober 2021.

    Avtor začudo ni zasledil prednosti starodobnih termoakumulacijskih peči :) :) :)

  • 09:32 12. Oktober 2021.

    Nobeno električno ogrevanje - razen toplotnih črpalk in mogoče termoakumulacijskih peči - ni dobra izbira! Vsako zavajanje uporabnikov na tak …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.