Vključite jo v vtičnico, elektrika pa je takoj na voljo za hišne porabnike

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Tako preprosto lahko po novem priključite sončno elektrarno, ki deluje po sistemu priključi in uporabljaj (plug & play). Pristojno ministrstvo je določilo nove tehnične pogoje za vtične naprave, višek električne energije se lahko odda tudi v omrežje
Oglej si celoten članek

Ministrstvo, pristojno za energijo, je na podlagi Energetskega zakona (EZ-1) izdalo pravilnik, ki določa tehnične zahteve za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije. 

"Razvoj tehnike ter standardizacije na področju vtičnih proizvodnih naprav na obnovljive vire v Evropi in po svetu je napredoval do tolikšne mere, da se takšne proizvodne naprave, ki so izdelane v skladu s standardizacijo in tehničnimi predpisi, lahko uporabljajo v vsakem gospodinjstvu, ki ima pogoje za umestitev fotonapetostnega panela na balkon, teraso ali drugo ustrezno površino in je priključena v končni tokokrog gospodinjskega odjemalca (to pomeni v običajno gospodinjsko vtičnico) z vtičem," so zapisali na ministrstvu. 

Pravilnik določa, da se vtična proizvodna naprava lahko priključi samo na notranjo inštalacijo gospodinjskega odjemalca, ki je izvedena v skladu z zahtevami iz predpisa, ki ureja zahteve za nizkonapetostne inštalacije v stavbah, in izpolnjuje zahteve o prenosnih fotonapetostnih napravah Tehnične smernice TSG-N-002 za nizkonapetostne električne inštalacije.

Sončne elekktrarne SODO: Le v tem primeru soglasje za priključitev ni potrebno

Zaradi oddajanja viškov v omrežje končni porabnik ne bo izključen 

Do zdaj je veljalo, da takšne proizvodne naprave v nobenem trenutku ne smejo v omrežje oddajati delovne moči. Če je naprava v katerem koli trenutku v omrežje oddala delovno moč, je imel distributer pravico končnega uporabnika omrežja brez predhodne najave takoj izključiti iz omrežja po principu samodejnega izklopa. 

Novi pravilnik to spreminja. Po novem je predpisana ureditev, da lahko vtična proizvodna naprava v distribucijsko omrežje električne energije v kateremkoli trenutku oddaja delovno moč, ki je enaka ali manjša od 600 W. 

Zaradi oddajanja viškov energije v omrežje sistemski operater gospodinjskega odjemalca ne bo izključil iz omrežja. Ker pa se gospodinjski odjemalec ne šteje za proizvajalca električne energije, saj nima sklenjene pogodbe o prodaji, niti ni član bilančne skupine, se vsa v distribucijsko omrežje oddana energija ne evidentira na merilnem mestu gospodinjskega odjemalca in postane last operaterja.

Foto: Pinterest sončna elektrarna Pred priključitvijo je treba obvestiti distributerja

Pravilnik predpisuje tudi zahteve, ki jih mora gospodinjski odjemalec kot uporabnik naprave izpolniti pred začetkom obratovanja vtične proizvodne naprave. Štirinajst dni pred začetkom obratovanja mora o tem obvestiti distribucijskega operaterja. 

V obvestilu mora navesti datum predvidene priključitve vtične proizvodne naprave, številko merilnega mesta in priložiti izjavo o skladnosti proizvajalca ali drug dokument proizvajalca, v katerem so podatki o vtični proizvodni napravi ali njenih komponentah in navedeni standardi za napravo, kopijo navodila za montažo in priključitev, iz katerega je razvidno, da vtična proizvodna naprava ustreza standardom.

Moč naprav je omejena na 800 W

Vtične proizvodne naprave se običajno namestijo na balkonske ograje ali fasado. Njihova namestitev pa je zelo preprosta, saj jo le obesimo in priključimo v najbližjo vtičnico. V naslednjem trenutku pa s proizvedeno elektriko že lahko napajamo hišne porabnike električne energije. Na hrbtni strani solarnega modula je vgrajen mikro inverter, ki enosmerno napetost pretvarja v izmenično. 

Skupna delovna moč na posameznem prevzemno-prodajnem mestu je lahko največ 800 W. 

Sončne elektrarne Zavrnejo že 30 odstotkov soglasij za priključitev. Kako bodo ukrepali?

Z ureditvijo tehničnih zahtev za priključevanje in obratovanje vtičnih proizvodnih naprav na obnovljive vire, ki so prek notranje inštalacije gospodinjskega odjemalca priključene na distribucijsko omrežje, se omogoča uporabo in obratovanje teh naprav ob upoštevanju zadnjega stanja tehnike in varnosti obratovanja naprav, ki ne ogroža življenja in zdravja ljudi, so zapisali na ministrstvu.

Takšna rešitev bo pomagala gospodinjstvom, ki nimajo možnosti investicij v projekte samooskrbe, vlada pa tako nadaljuje z ukrepi odprave administrativnih ovir za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije ter v času energetske draginje k povečevanju samooskrbe z električno energijo gospodinjskih odjemalcev, še dodajajo. 

Sončne elektrarne To so nove rešitve za povečanje zmogljivosti omrežja

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • 15:56 2. Januar 2023.

    pregledal sem članek, pa ne najdem koliko sploh stane taka igračka, mislim v kompletu ... zdej nekaj kupovat, zato da …

  • 11:39 2. Januar 2023.

    Zakaj bi kolektorje priklapljal v omrežje?! Sistem je itak tako narejen, da bodo od tvoje investicije bogateli izključno distributerji. Najbolje …

  • 11:16 2. Januar 2023.

    S temi 800W si kaj dosti res ne moreš pomagati, kak mobitei napolniš, luči, kadar sije sonce, ne rabiš, vsak …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.