Bi želeli videti Titanik od blizu? Kmalu bo to mogoče

Foto: Profimedia Titanik Foto: Profimedia Titanik Foto: Profimedia Titanik Foto: Profimedia Titanik
Pandemija je zaradi nevarnosti okužb z novim koronavirusom morda res ustavila turistično industrijo, a tisti z globljimi žepi bodo lahko prihodnje leto obiskali znamenitost, kjer jim nevarnost okužbe ne bo grozila.
Oglej si celoten članek

Odkar je Titanik, ki je veljal za nepotopljivega, ob trčenju z ledeno goro pristal na dnu Atlantika, si je njegovo razbitino ogledalo le nekaj sto ljudi. Med njimi tudi filmska ekipa Jamesa Camerona, ki je tragedijo 1500 potnikov iz leta 1912 za vedno ujela na velika platna in male zaslone.

Prihodnje leto pa se OceanGate Expeditions namerava vrniti na lokacijo in začeti z raziskovalnimi odpravami, ki se bodo v naslednjih letih vrstile med majem in septembrom. Na svojih potovanjih bo nekaj mest rezerviranih tudi za tiste, ki si želijo ogledati razbitino in si to lahko tudi privoščijo.

Popotnik Turizem: Nova genialna ideja v covid času

V OceanGateu pojasnjujejo, da so skupaj z Naso in Boeingom naredili načrt za podmornico iz karbonskih vlaken, imenovano Titan, ki se lahko spusti na globino štirih kilometrov in ima okno s premerom 36 centimetrov, skozi katero bodo potniki lahko opazovali svet okoli sebe. Notranjost je podobna vesoljskemu plovilu, vgradili so tudi majhno sobico s straniščem.

Prostora bo za pet ljudi – voznika, znanstvenika in za tri 'posebne goste', kot jim pravijo v podjetju. Vsak od njih bo moral globoko seči v denarnico in iz nje potegniti dobrih 100.000 evrov, kolikor ga bo stala osemdnevna avantura. Ta čas vključuje plovbo iz St. Johna na Novi Fundlandiji in šest do osemurni potop k Titaniku.

Cilj misije je znanstvenoraziskovalni, želijo namreč ugotoviti, kako ladja propada s časom, dokumentirati na tisoče predmetov okoli razbitine in popisati več kot 300 vrst živalskih vrst, ki jim je najbolj znana ladja na svetu postala dom.

Foto: Profimedia Titanik

Ob zadnjem obisku razbitin leta 2010 so oceanologi na ladji odkrili novo vrsto bakterije, ki se prehranjuje z železom, zato nekateri menijo, da bo Titanik oziroma to, kar je še ostalo od njega, v prihodnjih dvajsetih letih popolnoma razpadel.

z vlakom na izlet Ste že obiskali ta živi muzej?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.