Popotnik
416 ogledov

Bi želeli videti Titanik od blizu? Kmalu bo to mogoče

Titanik
1/4
Profimedias
Pandemija je zaradi nevarnosti okužb z novim koronavirusom morda res ustavila turistično industrijo, a tisti z globljimi žepi bodo lahko prihodnje leto obiskali znamenitost, kjer jim nevarnost okužbe ne bo grozila.

Odkar je Titanik, ki je veljal za nepotopljivega, ob trčenju z ledeno goro pristal na dnu Atlantika, si je njegovo razbitino ogledalo le nekaj sto ljudi. Med njimi tudi filmska ekipa Jamesa Camerona, ki je tragedijo 1500 potnikov iz leta 1912 za vedno ujela na velika platna in male zaslone.

Prihodnje leto pa se OceanGate Expeditions namerava vrniti na lokacijo in začeti z raziskovalnimi odpravami, ki se bodo v naslednjih letih vrstile med majem in septembrom. Na svojih potovanjih bo nekaj mest rezerviranih tudi za tiste, ki si želijo ogledati razbitino in si to lahko tudi privoščijo.

Uluru Popotnik Turizem: Nova genialna ideja v covid času

V OceanGateu pojasnjujejo, da so skupaj z Naso in Boeingom naredili načrt za podmornico iz karbonskih vlaken, imenovano Titan, ki se lahko spusti na globino štirih kilometrov in ima okno s premerom 36 centimetrov, skozi katero bodo potniki lahko opazovali svet okoli sebe. Notranjost je podobna vesoljskemu plovilu, vgradili so tudi majhno sobico s straniščem.

Prostora bo za pet ljudi – voznika, znanstvenika in za tri 'posebne goste', kot jim pravijo v podjetju. Vsak od njih bo moral globoko seči v denarnico in iz nje potegniti dobrih 100.000 evrov, kolikor ga bo stala osemdnevna avantura. Ta čas vključuje plovbo iz St. Johna na Novi Fundlandiji in šest do osemurni potop k Titaniku.

Cilj misije je znanstvenoraziskovalni, želijo namreč ugotoviti, kako ladja propada s časom, dokumentirati na tisoče predmetov okoli razbitine in popisati več kot 300 vrst živalskih vrst, ki jim je najbolj znana ladja na svetu postala dom.

Titanik | Avtor: Profimedias Profimedias

Ob zadnjem obisku razbitin leta 2010 so oceanologi na ladji odkrili novo vrsto bakterije, ki se prehranjuje z železom, zato nekateri menijo, da bo Titanik oziroma to, kar je še ostalo od njega, v prihodnjih dvajsetih letih popolnoma razpadel.

Divača z vlakom na izlet Popotnik Ste že obiskali ta živi muzej?
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice