Popotnik
1026 ogledov

Petina strokovnjakov pričakuje okrevanje šele leta 2022

Hotel Epa
Omejitve potovanj, ki so bile uvedene kot odziv na pandemijo Covid-19, še naprej močno vplivajo na svetovni turizem. Najnovejši podatki Svetovne turistične organizacije kažejo na 70-odstotni padec mednarodnih prihodov v prvih osmih mesecih leta 2020, sporočajo iz Slovenske turistične organizacije.

V STO opozarjajo na aktulane podatke UNWTO, ki kažejo, da se je število mednarodnih prihodov julija zmanjšalo za 81 odstotkov, avgusta pa za 79 odstotkov. "Ta dva meseca predstavljata najbolj intenzivna meseca v letu in vrhunec poletne sezone severne poloble. Padec mednarodnih prihodov do avgusta predstavlja kar 700 milijonov manj prihodov v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 in pomeni izgubo 730 milijard ameriških dolarjev prihodkov iz izvoza mednarodnega turizma," opisujejo. 

To predstavlja po njihovih navedbah več kot osemkrat večjo izgubo kot v letu 2009 v času svetovne gospodarske in finančne krize. Ta upad pušča močne socialne in gospodarske posledice ter ogroža milijone delovnih mest in podjetij.

Evropa z manjšim upadom

Vse svetovne regije so v prvih osmih mesecih leta zabeležile velik upad prihodov. Po postopnem ponovnem odpiranju mednarodnih meja je Evropa julija in avgusta zabeležila sorazmerno manjši upad, julija za 72 odstotkov, avgusta pa za 69 odstotkov.

Vendar pa je bilo to okrevanje kratkotrajno, saj so bile zaradi naraščanja števila okužb ponovno uvedene omejitve potovanj. Povpraševanje po potovanjih zaradi stalne negotovosti in nizke stopnje zaupanja ostaja večinoma umirjeno. Na podlagi najnovejših trendov UNWTO pričakuje splošni padec blizu 70 odstotkov v celotnem letu 2020.

STO

"Strokovna skupina UNWTO pričakuje ponovni zagon oziroma okrevanje mednarodnega turizma v tretjem četrtletju leta 2021. Približno petina strokovnjakov pa meni, da bi do ponovnega okrevanja lahko prišlo šele leta 2022," pojasnjujejo. 

Glavna ovira za okrevanje mednarodnega turizma so potovalne omejitve, skupaj s počasno zajezitvijo virusa in nizko stopnjo zaupanja potrošnikov. Kot pomembne dodatne ovire so strokovnjaki identificirali še pomanjkanje usklajenega odziva med državami za zagotovitev usklajenih protokolov in usklajenih omejitev ter poslabšanje gospodarskega okolja.

anja.scuka@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 21:43 30.oktober 2020.

    Turizem je po glavi usekal Italjane spomladi, na jesen pa NAS