Improvizirani pikniki v naravi – vas lahko oglobijo?

Foto: Profimedia
Topli, poletni dnevi kar vabijo po piknikih v naravi. Mnogi se ob rekah, jezerih in travnikih prelevijo v prave žar mojstre. Vendar, ali je to sploh dovoljeno?
Oglej si celoten članek

V splošnem je kurjenje v naravnem okolju z namenom priprave hrane dovoljeno*, pravi Marko Lovše iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

A hkrati sogovornik dodaja, "da v gozdovih, kot so določeni s predpisi o gozdovih, kurjenje in uporabo ognja dodatno določa/omejuje tudi Pravilnik o varstvu gozdov. Lokalne skupnosti lahko namreč na svojem območju na podlagi Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečaali z občinskimi pravnimi akti prav tako določijo dodatne prepovedi in omejitve v zvezi z uporabo ognja oziroma kurjenjem v naravnem okolju kot tudi v drugih okoljih. Prav tako dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja, kot so npr. Triglavski narodni park, Natura 2000 ipd." 

Večino požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti.

Vsekakor pa previdnost nikoli ni odveč, zato Lovše opozarja na ukrepa za varno uporabo ognja.

  • Če kurimo v naravi, mora biti kurišče urejeno, zavarovano in nadzorovano ves čas kurjenja. Urejeno kurišče je obdano z negorljivim materialom (npr. s kamni), okolica (vsaj v razdalji enega metra od zunanjega roba kurišča) pa mora biti očiščena vseh gorljivih snovi. Poskrbimo, da je v bližini kurišča voda, gasilnik ali drugo priročno orodje za gašenje (npr. lopata, pesek, zemlja ipd.).
  • Ob vetrovnem vremenu se nevarnost za nastanek požara močno poveča, zato takrat ne smemo začeti kuriti oziroma moramo kurjenje takoj prekiniti.
  • Požiganje v gozdovih, na drugih gozdnih zemljiščih in na območjih v oddaljenosti do 100 metrov od gozda in drugih gozdnih zemljišč ni dovoljeno!
  • Ko je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja, je v naravnem okolju prepovedano kuriti, prižigati kresove in ognjemete ter izven pozidanih površin uporabljati predmete in naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar.
Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje

Letos zaradi mokrega vremena še ni bila razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja – kar je redkost, pravi Marko Lovše iz Uprave RS za zaščito in reševanje


*Kurjenje v naravnem okolju ureja več pravnih aktov in je v Republiki Sloveniji načeloma urejeno z Uredbo o varstvu pred požarom v naravnem okolju. V drugem členu te uredbe je opisano, kaj spada v naravno okolje, že v prvem členu uredbe pa je opisano tudi, da se ta uredba ne uporablja za kurjenje z namenom priprave hrane v kuriščih in na za ta namen urejenih mestih.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.