Popotnik
12134 ogledov

Ste vedeli, kakšna čudovita jama se skriva v okolici Bleda?

Jama pod Babjim zobom Občina Bohinjska Bela
Po nekaterih virih naj bi bila jama druga najstarejša jama v Sloveniji, saj naj bi bila izoblikovana v ledeni dobi, v času, ko je voda z bohinjskega ledenika vdirala v notranjost Jelovice.

Bled dodatnega opisa ne potrebuje. Znamenitosti, po katerih slovi doma in širom sveta, so dobro znane in opevane. Malo manj je poznana intimno domača in skrivnostna jama v njegovi bližini. Nahaja se pod 100 metrov visoko steno, s katero se nad Bohinjsko Belo lomi planota Jelovica v dolino Save Bohinjke. To je Jama pod Babjim zobom, ki je sestavljena iz dveh rovov. Ker je bogata s kapniki in kristali, ne velja le za najdaljši temveč tudi za najlepši primer jame v okolici.

dolina Gračnice jo poznate? Popotnik Tudi to skrivnostno in povsem skrito dolino ponuja Slovenija

Pohvali se lahko z nazivom največje kapniške jame v Julijskih Alpah, ki je bila izoblikovana že v ledeni dobi – v času, ko je voda z bohinjskega ledenika vdirala v notranjost Jelovice. Odkrili so jo okoli leta 1600, ko so na tem območju iskali in kopali železovo rudo. Drugi jamski rov so jamarji medtem odkrili veliko kasneje, šele leta 1996. Jama je v Sloveniji verjetno edinstvena v tem, da je skoraj ves notranji del izoblikovan v kalcitu in da je ves ta kalcit fosilna tvorba, o njenih posebnostih pišejo na spletni strani Turizma Bled.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DZRJ Bled (@bledcaving)

Omenijo, da je kapniški del jame najbolj dekoriran in zato tudi najlepši. Ozke galerije se razširijo v kapniško dvoranico, imenovano dvorana podob, kjer je moč v skupinah videti večje, barvite kapnike in kapniške stebre. Zaradi svoje lepote so bili v času, ko je bila jama še prosto odprta, na žalost precej izropani.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DZRJ Bled (@bledcaving)

Za dvorano sledi nizek zvezni rov, visok komaj za višino človeka, nad katerim je v stropu še sekundarni rov. Tu presenečajo med sigovimi plastmi, ki tvorijo strop, kristali kalcita v obliki romboedrov, stari okoli 10 milijonov let.

Sledita še dve dvorani, prva je do 15 metrov visoka in široka votlina z vegastim dnom in stropom, skoraj v celoti izoblikovana v kalcitu. Zadnja dvorana, ki je bila umetno prebita, pa je bogata s polžasto raščenimi kapniki, imenovanimi helektiti, ki so po jamah izredno redki.

Po letu 1970 je Jamarsko društvo Bled, v katerega so vključeni tudi jamarji iz Bohinjske Bele, začelo jamo opremljati z ograjami, stopnicami in razsvetljavo ter jo sčasoma pripravilo za javnost. Za strokovno vodenje do in po jami ter za vzdrževanje jame danes poskrbijo člani društva za raziskovanje jam Bled. Leta 1986 so odkrili in izkopali prehod v zadnjo jamo, ki je danes tudi dostopna obiskovalcem. Žal pa obiskovalcem še ni dostopen, pred par leti odkrit nov stometrski del jame na drugi strani brezna, kjer pa se nahajajo nepoškodovani kalcitni kristali in kristalne krogle, ki so edinstveni v Sloveniji.

V jami, ki kljub mrazu nudi dom nekaterim živalim, kot so dve vrsti netopirjev, jamska mokrica, kobilica in druge, je možen voden pohod in ogled. V tem času se obiskovalci spustijo v jamske rove in poglobijo znanje o jamah in jamskih tvorbah ter se načudijo lepotam kapnikov in kristalov, ki so tam nastajali že milijone let. 

Čeprav želijo jamo vključiti v turistično ponudbo, vseeno skrbijo za ohranjanje narave. Množičnega turizma v jami ne promovirajo, prav tako omejujejo število obiskov.

jama Pekel čarobno Popotnik Ste že obiskali ta kraški čudež na Štajerskem?

Od lanskega aprila in vse do letošnjega maja je bil obisk jame zaradi nevarnosti padajočega kamenja točno nad dostopno stezico pred vhodom v jamo onemogočen. Letos pa je obiskovalce razveselila novica, da se organiziran prvomajski pohod v jamo po štiriletnem premoru zopet vrača.

Novico o dnevu odprtih vrat v jamo, ki se bo odvil 1. maja 2024, so v Društvu za raziskovanje jam Bled sporočili na svojih družbenih omrežjih. Vodenja bodo potekala od 08:00 do 15:00, v skupinah po 50 ljudi. Novost prireditve je, da bo na gozdni cesti pod pobočjem vzpostavljena vstopna kontrolna točka, od koder se bo po prvih 200 obiskovalcev naprej spuščalo le po 50. Razlog za to odločitev se skriva predvsem v varnosti, saj se v primeru velike udeležbe težje zagotovi varnost čakajočih neposredno pred Jamo. Spodmol na 1008 m.n.v. pred vhodom namreč ne zagotavlja zadostnega, varnega prostora vsem pohodnikom naenkrat.

"Tudi parkiranje bo organizirano najprej na površinah ob Savi pri Belanskih ribičih, nato pa vse bližje v smeri jame. Dostop do Jame bo torej pravi prvomajski pohodniški zalogaj, zato je obvezna primerna pohodniška oprema, zadosti tekočine, malica, upoštevanje navodil, strpnosti in dobre volje. Znotraj jame bo poleg električne osvetlitve dobrodošla tudi dodatna naglavna svetilka," na dogodek vabijo organizatorji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 20:17 30.april 2024.

    Kamor pogledaš na gorenjskem, sami turisti, taki in drugačni. Za vsemi pa ostane kup smeti in svinjarije!!

  • Palson 17:33 30.april 2024.

    Ni potrebe po dodatnih obiskovalcev in turistov, Bled je preplavljen z njimi.