Popotnik
6526 ogledov

Ste vedeli, da imamo tudi v Sloveniji sekvojo?

Hincejeva sekvoja Žurnal24
Predstavljamo izjemno drevo, ki mu v vsej državi ni para in sodi med sto naravnih znamenitosti pri nas.

Slovenski gozdovi so naše narodno bogastvo. V njih uspevajo drevesa različnih vrst, med njimi pa je nekaj takšnih, ki izstopajo. Gre za t. i. izjemna drevesa, ki po svoji višini, premeru, starosti, genetskem materialu ali kakšni drugi značilnosti odstopajo od drugih dreves iste vrste. To so drevesa, ki predstavljajo našo naravno dediščino, zato potrebujejo prav posebno skrb.

Sečnja lesa Slovenija Slovenija Toliko je Mestna občina Ljubljana zaslužila s sečnjo mestnih gozdov

Za enega najdragocenejših primerkov izjemnega drevesa pri nas lahko brez dileme uvrstimo Hincejevo sekvojo, za katero marsikdo sploh še ni slišal. Sekvoje namreč niso ravno značilne za naše okolje, zato je njihova mogočnost deležna še toliko več občudovanja. Omenjeno sekvojo najdemo pri ptujskem Orešju, približno dva kilometra od središča mesta, pred Hincejevo vilo. Po neuradnih podatkih naj bi jo posadili leta 1865.

Hincejeva sekvoja | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Uvrščamo jo med gorske sekvoje ali mamutovce, ki veljajo za največja znana živa bitja na svetu. V višino lahko zrastejo več kot 75 metrov visoko, njihovo deblo pa obsega približno 18 metrov. Dosežejo lahko starost več tisoč let. Hkrati so mamutovci tudi med najredkejšimi in najbolj ogroženimi drevesnimi vrstami na svetu. Značilni so za območje Kalifornije, pomembnejši Evropejci pa so jih v Evropo prinesli šele v 19. stoletju in jih sadili po parkih.

Na slovenskem seznamu drevesnih naravnih vrednot je okoli 1800 enot. Enota lahko pomeni ali posamezno drevo ali skupino dreves, drevored ali celo gozd. Med vrstami med izjemnimi drevesi prevladujejo lipe – teh je skoraj polovica.  Za najvišje drevo v Sloveniji pa velja Sgermanova smreka v Hudem Kotu na Pohorju, ki v višino meri kar 62 metrov.

Hincejeva sekvoja, ki je ime dobila po istoimenski vili v bližini, je največji primerek te vrste dreves v Sloveniji. Njen obseg znaša okoli 7,7 metra, visoka pa je okoli 45 metrov ali približno polovico toliko kot newyorški Kip svobode ali londonski Big Ben. Čeprav je dosti manjša od svojih vrstnic v Kaliforniji, deluje mogočno. 

gozd Popotnik Gozdna terapija – nov trend v turizmu

Drevo je vredno ogleda v vseh letnih časih in ga resnično ne moremo zgrešiti. Pot do nje nas pelje po lokalni cesti iz Ptuja mimo bivše vojašnice in Panorame do Orešja v smeri Krčevine pri Ptuju. Že čez približno dva kilometra lahko od daleč zagledamo ogromno drevo, ki se kaže v daljavi. Njena mogočna zimzelena krošnja je pri tem najboljši kažipot. Ogled Hincejeve sekvoje zagotovo ne razočara, saj v Sloveniji ni primerljivega drevesa, ki bi delovalo tako mogočno. 

Hincejeva sekvoja | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Zaradi redkosti in zavarovanosti je mamutovec sicer gospodarsko nepomembna vrsta, poleg tega je njegov les slabo trajen. Njegova velikost povzroča tudi veliko preglavic pri sečnji. Po nekaterih podatkih so za omenjeno vrsto drevesa potrebovali 25 mož in deset dni trdega dela, da so ga posekali. Nenazadnje pa drevo priča o tem, da vsako posekano drevo težko hitro nadomestimo, saj potrebuje veliko časa, da zraste do takšnega obsega.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1