Popotnik
7790 ogledov

Neverjetno, tudi to ponuja Slovenija!

korita Mostnice Profimedia
Velja za eno najlepših in najbolj obiskanih znamenitosti v Bohinju.

V tem času se o Bohinju piše predvsem zaradi novega parkirnega režima v Ribičevem Lazu, ki je med drugim prinesel ukinitev večine parkirišč v bližnji okolici Bohinjskega jezera, namenjenih predvsem dnevnim obiskovalcem. Z njim želi občina zaščititi jezero in ob njej ležečo infrastrukturo. Marsikaterega obiskovalca tega gorenjskega bisera je novica razjezila. Če ste med njimi tudi vi, lahko razmislite o obisku alternative.

soteska Čepa jo poznate? Popotnik Ta čudovita soteska s slapom in visečimi mostovi se nahaja le uro iz Ljubljane

Bohinj poleg Bohinjskega jezera namreč skriva še dve prav posebni naravni znamenitosti. To sta korita Mostnice in tipična ledeniška dolina Voje, ki očarata prav vsakogar.

korita Mostnice | Avtor: Profimedia Profimedia
Na panoramski poti skozi sotesko, ki vodi po gozdni poti s številnimi ovinki, lahko občudujemo kristalno čisto vodo, pester živalski in rastlinski svet, kulturno krajino, ki so jo skozi stoletja negovali tukajšnji prebivalci, ter drzne preoblikovane skale, ki jih je v apnencu oblikoval ta gorski potok z izvirom v dolini Voje. Še posebej zanimiva je skala, ki jo je zob časa s stalnim glajenjem vode prevotlil. Prijelo se jo je ime Slonček.

korita Mostnice | Avtor: Profimedia Profimedia
Celotna korita Mostnice so posledica vodne erozije oziroma dolbenja površja. Čeprav pride večina vode v Voje iz kraških izvirov in ni motna, se vseeno najde dovolj proda in peska, s katerim brusi in preoblikuje podlago, zlasti ob zelo visoki vodi, ko je vodni tok še hitrejši in obilnejši. V hitrem vodnem toku se pojavlja vrtinčenje, ki je najpomembnejši erozijski dejavnik v živoskalnem dnu. V poletnem času nas pot vodi med kravami in njihovim zvončkljanjem do slapu, kjer se dolina Voje tudi zaključi.

dolina Voje | Avtor: Profimedia Profimedia
Pot v sotesko, ki se začne v Stari Fužini, je v večjem delu letu treba plačati. Cena pristojbine za odraslo osebo znaša tri evre, za otroke, dijake in študente pa stane evro in pol.

Krnica pri nas Popotnik To je zagotovo najbolj pravljičen izlet v naravi

Ena izmed večjih znamenitosti tega dela Slovenije je tudi kamnit enoločni Hudičev most, ki se malo nad Zoisovo graščino prek globokih korit dviguje visoko nad Mostnico. Z njega se odpira vrtoglav pogled v ozka korita, ki jih je Mostnica izdolbla v apnenčasto podlago. S kamnitim mostom je bilo skrajšano in poenostavljeno tovorjenje železove rude in lesnega oglja z okoliških gorskih območij do fužin spodaj ob Mostnici. most je bil odprt daljnega leta 1777, zgraditi pa ga je dal baron Žiga Zois za lažji transport surovin in izdelkov svoje železarne. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbara Brin (@barb_brin)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Suli
    Suli 23:39 18.februar 2024.

    Slovenija raj za sprenevedanje, ko še država krši ustavne zakone, ki jih je sama sprejela. Naravna bogastva naj bi bila dostopna vsem, a država favorizira nekatere izbrance, ki z njimi mastno služijo in odrekajo ustavne pravice ostalim državljanom o dostopa do njih.🤔

  • sandi76 09:40 18.februar 2024.

    Kdaj bo država začela preverjati zakonitost vseh pristojbin, parkirnih, vhodnin, vstopnin.... in podobnih izumov ? Praktično človek ne more več nikamor brez plačila nadobudnih pobiralcev denarja ! Kaj ni po ustavi dostop do naravnih vrednot zastonj omogočen vsem nam ?

Sorodne novice