Avto
25556 ogledov

Drastično: vsi, ki nameravate naslednjič z avtom v Bohinj, pomislite znova

Bohinjsko jezero Profimedia
V Bohinju so dnevnim gostom z avti močno omejili dostopnost, trajno zapirajo dve glavni parkirišči, kar skupaj predstavlja veliko večino vseh parkirišč v bližini jezera.

Občinski svet Bohinja pod vodstvom župana Jožeta Sodje je sprejel nov sklep o določitvi javnih parkirnih površin in cen parkiranja, ki bo začel veljati z začetkom visoke sezone 1. junija letos. 

S sklicevanjem na strateške dokumente o umirjanju prometa na območju Bohinja se ukinjata obe največji parkirišči v bližnji okolici Bohinjskega jezera. Parkirišče P10 Ribčev Laz ob vstopu v naselje je bilo odprto med glavno sezono in je imela prostor za kar 300 vozil. Parkirišče P07 Ribčev Laz (Labora) na začetku Stare Fužine je bilo še večje, prostora je imelo za 350 vozil. Potem ko so že lani delno omejili prostor na tretjem največjem parkirišču Vegelj, ki je imelo pred tem 200 parkirišč, to pomeni, da bodo imeli obiskovalci z avti v bližnji in nekoliko oddaljeni okolici jezera drastično manjše možnosti parkiranja. Pred spremembami je bilo skupno število parkirišč v Ribčevem Lazu nekaj čez tisoč.

Z ukinitvijo parkirnih mest ni predvideno nadomestitev vseh parkiranih mest, pač pa se izkoristijo obstoječa parkirišča in novo parkirišče na Nomenju, so zapisali na občini.

Ribčev Laz Bohinj | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Nomenju je predvidena vzpostavitev novega parkirišča ob železniški postaji. Lokacija je od jezera oddaljena več kot 10 kilometrov.

Ceno parkirnine na parkiriščih občina ne bo spremenila, je pa z ostalimi uskladila oziroma znižala dosedanjo ceno parkiranja na dveh parkiriščih v Stari Fužini.

V Bohinju, kjer v zadnjih letih beležijo visoko rast turistov, si prizadevajo, da bi obiskovalci čim bolj uporabljali javni potniški promet oziroma druge oblike trajnostnega prevoza. To imenujejo mehka mobilnost. V okolici jezera pa nameravajo še nadaljevati z omejevanjem avtomobilskega prometa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Fredi34 19:04 30.januar 2024.

    Isto ko Hrvatje... naplatite nam pare, a ni da dolazite kod nas... bedniki. Kako pa prideš na Vogel? Ali na slap Savica? Z helokoptejem. Ne vem, Bohinjci skupaj z bivšim PopTV novinarjem so zahojenci prve vrste.

  • jakec1575 14:51 30.januar 2024.

    predvsem bojo morali poskrbeti za vnos soncnih krem in tujerodnih organizmov v jezero z neopranimi surfi, supi, blazinami in colni. blejsko jezero so ze uspel zjebat z uvozenimi algami in drugimi tujerodnimi organizmi.

  • jakec1575 14:48 30.januar 2024.

    glasujem za vinjeto v ljubljano