Popotnik
3009 ogledov

Improvizirani pikniki v naravi – vas lahko oglobijo?

Topli, poletni dnevi kar vabijo po piknikih v naravi. Mnogi se ob rekah, jezerih in travnikih prelevijo v prave žar mojstre. Vendar, ali je to sploh dovoljeno?

V splošnem je kurjenje v naravnem okolju z namenom priprave hrane dovoljeno*, pravi Marko Lovše iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

A hkrati sogovornik dodaja, "da v gozdovih, kot so določeni s predpisi o gozdovih, kurjenje in uporabo ognja dodatno določa/omejuje tudi Pravilnik o varstvu gozdov. Lokalne skupnosti lahko namreč na svojem območju na podlagi Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečaali z občinskimi pravnimi akti prav tako določijo dodatne prepovedi in omejitve v zvezi z uporabo ognja oziroma kurjenjem v naravnem okolju kot tudi v drugih okoljih. Prav tako dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja, kot so npr. Triglavski narodni park, Natura 2000 ipd." 

Večino požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti.

Vsekakor pa previdnost nikoli ni odveč, zato Lovše opozarja na ukrepa za varno uporabo ognja.

  • Če kurimo v naravi, mora biti kurišče urejeno, zavarovano in nadzorovano ves čas kurjenja. Urejeno kurišče je obdano z negorljivim materialom (npr. s kamni), okolica (vsaj v razdalji enega metra od zunanjega roba kurišča) pa mora biti očiščena vseh gorljivih snovi. Poskrbimo, da je v bližini kurišča voda, gasilnik ali drugo priročno orodje za gašenje (npr. lopata, pesek, zemlja ipd.).
  • Ob vetrovnem vremenu se nevarnost za nastanek požara močno poveča, zato takrat ne smemo začeti kuriti oziroma moramo kurjenje takoj prekiniti.
  • Požiganje v gozdovih, na drugih gozdnih zemljiščih in na območjih v oddaljenosti do 100 metrov od gozda in drugih gozdnih zemljišč ni dovoljeno!
  • Ko je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja, je v naravnem okolju prepovedano kuriti, prižigati kresove in ognjemete ter izven pozidanih površin uporabljati predmete in naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar.
Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje

Letos zaradi mokrega vremena še ni bila razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja – kar je redkost, pravi Marko Lovše iz Uprave RS za zaščito in reševanje


*Kurjenje v naravnem okolju ureja več pravnih aktov in je v Republiki Sloveniji načeloma urejeno z Uredbo o varstvu pred požarom v naravnem okolju. V drugem členu te uredbe je opisano, kaj spada v naravno okolje, že v prvem členu uredbe pa je opisano tudi, da se ta uredba ne uporablja za kurjenje z namenom priprave hrane v kuriščih in na za ta namen urejenih mestih.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.