Lonley Planet objavil top seznam za leto 2020

Foto: Profimedia Phobjikha Valley, Butan, Gangtey Gompa samostan Foto: Epa East Nusa Tenggara Foto: Epa Donava Budimpešta mesreča ladja
Seznam Best in Travel 2020 zajema deset držav, deset regij, deset mest in deset najbolj dragocenih destinacij ...
Oglej si celoten članek

"So najboljši od najboljših. To so destinacije, ki jih večina popotnikov želi obiskati in ki ponujajo nove razloge za vračanje," svoj izbor pojasnjujejo pri Lonley Planetu. 

Sezname držav, regij, mest in dragocenih destinacij so naredili s pomočjo svojih piscev, urednikov in njihovih spletnih vplivnežev. Vsak zase je ocenjeval na podlagi aktulnosti, edinstvenih izkušenj, in "wow" efekta. Pomemben kriterij je bil tudi trajnostni turizem, ki je pri izbiri turističnih destinacij vse bolj cenjen. Žal v izboru ni Slovenije in njenih destinacij.

Naj deset držav

Med državami je zmagal Butan, ki je znan po močno ohranjeni tradiciji in skrbi za okolje, k nominaciji je vsekakor pripomogla omejitev turizma s strani države.

Foto: Žurnal24 Samostan Taktshang, Butan

Ostale države na seznamu so:  Anglija, Severna Makedonija, Aruba, eSwatini, Kostarika, Nizozemska, Liberija, Maroko in Urugvaj.

Foto: Profimedia Durdle Door Beach, Dorset, Anglija

Top deset regij

Zmagovalna regija je Silk Road (Svilna cesta) v srednji Aziji. Svilna cesta je sicer starodavna mreža medsebojno povezanih trgovskih poti Azije z območjem Sredozemlja, Severne, Severozahodne Afrike in Evrope. Junija 2014 je bil Chang'an-Tianshan koridor Svilne ceste sprejet celo na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine.

Foto: Profimedia Svilna cesta  

Na seznamu so še: Marche v Italiji,  Tōhoku na Japonskem, Maine v ZDA, Lord Howe v Avstraliji, provinca Guìzhōu na Kitajskem, provinca Kadiz v Španiji, severovzhodna Argentina, zaliv Kvarner na Hrvaškem in amazonski deževni gozd v Braziliji. 

Foto: Žurnal24 Marche, Italija

Naj mesta

Zmagovalno mesto je Salzburg v Avstriji, saj leta 2020 praznuje 100 let znamenitega Salzburškega festivala (nem. Salzburger Festspiele).

Foto: Shutterstock salzburg

Sledijo mu mesta: Washington DC v ZDA, Kairo v Egiptu, Galway na Irskem, Bonn v Nemčiji, La Paz v Boliviji, Kochi v Indiji, Vancouver v Kanadi, Dubaj v Združenih arabskih emiratih in Denver v ZDA.

Foto: Profimedia Washington DC, ZDA

Najbolj dragocene destinacije

Zmagovalka je Vzhodna Nusa Tenggara v Indoneziji. To pogosto spregledano območje je polno neokrnjenih plaž, ki so veliko mirnejše od tistih na zahodu. Območje je idelano tudi za tiste, ki obožujete potapljanje.

Foto: Epa East Nusa Tenggara Sledijo ji Budimpešta na Madžarskem, Madhya Pradesh v Indiji,  Buffalo v ZDA,  Azerbejdžan, Srbija, Tunizija, Cape Winelands, Južna Afrika, Atene v Grčiji in Zanzibar v Tanzaniji.

Foto: Pixabay Budimpešta

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.