Popotnik
1835 ogledov

Lonley Planet objavil top seznam za leto 2020

Durdle Door Beach, Dorset, Anglija
1/3
Profimedia
Seznam Best in Travel 2020 zajema deset držav, deset regij, deset mest in deset najbolj dragocenih destinacij ...

"So najboljši od najboljših. To so destinacije, ki jih večina popotnikov želi obiskati in ki ponujajo nove razloge za vračanje," svoj izbor pojasnjujejo pri Lonley Planetu. 

Sezname držav, regij, mest in dragocenih destinacij so naredili s pomočjo svojih piscev, urednikov in njihovih spletnih vplivnežev. Vsak zase je ocenjeval na podlagi aktulnosti, edinstvenih izkušenj, in "wow" efekta. Pomemben kriterij je bil tudi trajnostni turizem, ki je pri izbiri turističnih destinacij vse bolj cenjen. Žal v izboru ni Slovenije in njenih destinacij.

Naj deset držav

Med državami je zmagal Butan, ki je znan po močno ohranjeni tradiciji in skrbi za okolje, k nominaciji je vsekakor pripomogla omejitev turizma s strani države.

Samostan Taktshang, Butan | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ostale države na seznamu so:  Anglija, Severna Makedonija, Aruba, eSwatini, Kostarika, Nizozemska, Liberija, Maroko in Urugvaj.

Durdle Door Beach, Dorset, Anglija | Avtor: Profimedia Profimedia

Top deset regij

Zmagovalna regija je Silk Road (Svilna cesta) v srednji Aziji. Svilna cesta je sicer starodavna mreža medsebojno povezanih trgovskih poti Azije z območjem Sredozemlja, Severne, Severozahodne Afrike in Evrope. Junija 2014 je bil Chang'an-Tianshan koridor Svilne ceste sprejet celo na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine.

Svilna cesta | Avtor: Profimedia Profimedia
 

Na seznamu so še: Marche v Italiji,  Tōhoku na Japonskem, Maine v ZDA, Lord Howe v Avstraliji, provinca Guìzhōu na Kitajskem, provinca Kadiz v Španiji, severovzhodna Argentina, zaliv Kvarner na Hrvaškem in amazonski deževni gozd v Braziliji. 

Marche, Italija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Naj mesta

Zmagovalno mesto je Salzburg v Avstriji, saj leta 2020 praznuje 100 let znamenitega Salzburškega festivala (nem. Salzburger Festspiele).

salzburg | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Sledijo mu mesta: Washington DC v ZDA, Kairo v Egiptu, Galway na Irskem, Bonn v Nemčiji, La Paz v Boliviji, Kochi v Indiji, Vancouver v Kanadi, Dubaj v Združenih arabskih emiratih in Denver v ZDA.

Washington DC, ZDA | Avtor: Profimedias Profimedias

Najbolj dragocene destinacije

Zmagovalka je Vzhodna Nusa Tenggara v Indoneziji. To pogosto spregledano območje je polno neokrnjenih plaž, ki so veliko mirnejše od tistih na zahodu. Območje je idelano tudi za tiste, ki obožujete potapljanje.

East Nusa Tenggara | Avtor: Epa Epa
Sledijo ji Budimpešta na Madžarskem, Madhya Pradesh v Indiji,  Buffalo v ZDA,  Azerbejdžan, Srbija, Tunizija, Cape Winelands, Južna Afrika, Atene v Grčiji in Zanzibar v Tanzaniji.

Budimpešta | Avtor: Pixabay Pixabay

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.