"Majhne Benetke" - metropola Balkana

Foto: Profimedia
V sredo, 6. marca, bodo Ljubljano nemško in francosko govorečim gledalcem TV postaje arte predstavili v novem dokumentarnem filmu serije Metropole Balkana.
Oglej si celoten članek

"V soji prvih sončnih žarkov se pokaže vsa lepota Ljubljane. Reka Ljubljanica je zelena žila starega mestnega centra. Na bregovih, ki so povezani s številnimi mostovi, raste mnogo dreves. Kdor želi doživeti mesto mirno in brez ljudi mora vstati zelo zgodaj. Kavarne in bari na bregovih domačini namreč imenujejo tudi dnevno sobo Ljubljane."

Nov rekord Toliko turistov še ni bilo nikoli

S temi besedami dokumentarec Metropole Balkana – Ljubljana nemško in francosko govorečim gledalcem na kratko predstavi slovensko glavno mesto. Dokumentarec je pripravila francosko-nemška javna televizija arte, snemanje pa je podprlo tudi predstavništvo Slovenske turistične organizacije (STO) v Nemčiji. Premierno je bil predvajan v nedeljo, 24. februarja, v Wiesbadnu, z Ljubljano pobratenim nemškem mestu.

Foto: Profimedia Ljubljana V sredo, 6. marca, bo sedaj dokumentarec prikazan tudi na televizijskem programu arte. Pričakujejo, da si bo dokumentarec ogledalo okoli tri milijona gledalcev v Nemčiji, Franciji, Belgiji, Švici, Avstriji in na Nizozemskem. Film bo predvidoma prevzela tudi nemška javna televizija ZDF, dodaja STO na svoji spletni strani.

Mediteransko vzdušje sreča avstrijski stil gradnje

V ospredje dokumentarca so postavili arhitekturo Jožeta Plečnika, prizadevanja za trajnostni razvoj mesta in sproščeno vzdušje v prestolnici. "Ljubljana je zelena in živahna metropola, v kateri se novo in staro čudovito dopolnjujeta," so zapisali na spletni strani arte ob kratkem izseku iz dokumentarca. V filmu predstavijo tudi poklicno življenje treh Ljubljančanov: mestnega kmeta Andreja Peršina, voznika kavalirja Zorana Stojinoviča in Špele Zupanc, ki s SUPom turiste vodi po Ljubljanici.

NOVOST Turizem tudi za tiste, ki so bili do sedaj prikrajšani

Oglejte si kratek izsek iz dokumentarca v nemškem jeziku:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 12:16 8. April 2019.

    Osamosvojitelji smo se tako močno hoteli oddaljiti od balkanskega kotla, ki je vir zla za EU, a ga neki izdajalci …

  • 21:12 7. April 2019.

    Od leta 1918

  • 21:44 4. Marec 2019.

    Naj jim pokazejo tudi vsa crna odlagalisca v Ljubljani da potrdijo da smo pravi balkanci.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.