Popotnik
1186 ogledov

Turizem tudi za tiste, ki so bili do sedaj prikrajšani

slovenija 29.01.14, invalidski vozicek, nepokretni, Zeljada, Dom starejsih Fuzin
1/2
Anže Petkovšek
Virtualna resničnost in novejša tehnologija bosta ranljivejšim skupinam omogočila vpogled in doživetje naravne in kulturne dediščine, ki jim je bila do sedaj nedostopna.

Šest slovenskih lokalnih akcijskih skupin (LAS) je zagnalo projekt Interaktivni turizem za vse. V njem želijo razvijati nišne turistične produkte, ki bodo namenjeni ranljivim skupinam. Mednje sodijo gibalno ovirane osebe, starejši, gluhi, slepi in slabovidni. Hkrati bodo zaradi uporabe novih tehnologij ti produkti zanimivi tudi za ostale.

Projekt se je začel s 1. januarjem in bo trajal do 31. decembra letošnjega leta. Ustanavljajo ga LAS Notranjska kot vodilni partner v sodelovanju z LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS med Snežnikom in Nanosom, LAS v objemu sonca, Partnerstvo LAS Zasavje in LAS po poteh od dediščine Turjaka do Kolpe. Kot partnerji pa sodelujejo še Zavodi Ars Viva, Javni zavod Snežnik in Zavod Red Tree Heritage.

Poudarek je na ozaveščanju invalidnosti

slovenija 29.01.14, invalidski vozicek, nepokretni, Zeljada, Dom starejsih Fuzin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Osnovni namen projekta je ozaveščanje o invalidnosti in uporaba novih tehnologij v turizmu. "Nove tehnologije za prikaz virtualne resničnosti omogočajo vsem ljudem, tudi predstavnikom različnih ranljivih skupin, da spoznajo in doživijo naravno in kulturno dediščino, ki bi jim bila brez te tehnologije popolnoma nedostopna," je razlog za ustanovitev navedel Benjamin Žnidaršič iz Zavoda Ars Viva.

Po besedah Vesne Jesih iz Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, kjer se sicer že poslužujejo uporabe novejše tehnologije, bo projekt aktivno udejanil humanizacijo tehnologije. "Projekt nam omogoča ravno to: izkoristiti vse potenciale, ki jih nudi tehnološki razvoj in sodobne vizualne prakse, da pomagamo ljudem izkusiti nekaj, kar v resnici zaradi različnih ovir ne bi mogli. S tem jim omogočamo, da svoj prosti čas izkoristijo veliko bolj kvalitetno in aktivno," slikovito opiše poglavitni namen projekta Jesihova.

Virtualni muzej rudarstva Trbovlje | Avtor: Robert Ahlin Robert Ahlin

Projekt omogoča tudi ohranjanje dediščine

Prav tako pa bo uporaba nove tehnologije in virtualne resničnosti omogočila celovitejši ogled dediščine in ohranjanje dediščine za prihajajoče generacije.

„Povečana resničnost lahko poveča dostopnost zgradb in javnih prostorov z mobilnimi aplikacijami, ki uporabniku omogočajo intuitivno vizualizacijo podrobnosti o zgradbi ali prostoru. Razširjena resničnost omogoča uporabnikom, da premagajo omejitve okolja in zagotovijo nova dojemanja in razumevanje okolja. S pomočjo interakcije z virtualizacijo objektov in površin, ki se pojavljajo v resničnem svetu, s pametno napravo lahko uporabniki s posebnimi potrebami bolje nadzorujejo svoje okolje in sodelujejo pri oblikovanju tega,“ je še dodal Žnidaršič.

Vas zanima, kaj boste z novo tehnologijo lahko doživeli?

“S pomočjo posebnih, 360-stopinjskih kamer, aplikacije in opreme za navidezno resničnost bomo obiskovalce popeljali globoko pod zemljo v Trbovljah, v rove nekdanjega rudnika. S tem želimo približati ljudem panogo, ki je odločilno sooblikovala preteklost našega kraja več kot 200 let. Ta svet, ki je tako pomembno sooblikoval preteklost Trbovelj, bo kmalu obstajal zgolj še v virtualnem svetu, kjer pa bomo lahko vsi izkusili vsaj delček tistega, kar so rudarji doživljali vsak dan,” je načrte predstavila Jesihova iz Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje.

S podobnimi željami so se projektu približali tudi pri Zavodu Savinja, ki je vodilni partner LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, saj želijo tradicijo splavarstva približati novim rodovom. "Interaktivno bomo predstavili simulacijo flosa, torej vožnje splava po reki Savinji, ter tako interaktivno predstavili kulturno dediščino (flosarstvo-splavarstvo), naravno dediščino (reka Savinja in življenje ob njej). Tako rekoč bo reka govorila o življenju flosarjev in življenju reke. Uporabili bomo mapirano videoprodukcijo s strojnim vidom. Na razpolago pa bodo tudi interaktivna očala,” je dejala Ivica Orešnik

Aleš Zidar iz Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom pa ima željo “omogočiti čim boljšo interaktivno predstavitev znamenitosti parka Pivških presihajočih jezer skozi 3D perspektivo in ob tem izvesti ustrezno promocijo tako preko spleta kot po klasični poti”. Presihajoča Pivška jezera bodo lahko obiskovalci pogledali skozi oči beloglavega jastreba na njegovi selitveni poti. 

Financiranje

Vsak LAS ima svoj del sofinanciranja v projektu, skupaj približno 550.000 evrov, razliko pa pokrijejo partnerji iz lastnih sredstev. Za informacijo: projekt bo LAS Notranjska stal nekaj več kot 86.000 evrov, kar 85 odstotkov pa bo sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP). Velik del financ bodo krile tudi občine, ki predstavljajo enega izmed finančnih partnerjev društev in zavodov ustanoviteljev projekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice