Svet
45745 ogledov

Hrvaška se je odločila uničiti turizem

Dubrovnik Mastercard® Priceless® Cities
Davščine dušijo hrvaško gospodarstvo; povečujejo se tudi pritiski na trenutno najbolj vitalen del, turizem.

Hrvaški portal Index.hr kritično piše o tem, da se je država očitno odločila uničiti hrvaški turizem. Že včeraj smo povzemali kritično pisanje portala 24sata, ki navaja v nekaterih predelih resnično nerazumno visoke cene.

Nekateri turistični ponudniki žogico usmerjajo na državo, češ da jih enostavno duši z davščinami in taksami. Turizem predstavlja 20 odstotkov BDP-ja na Hrvaškem. "In? Kaj zdaj? Zdaj je potrebno na turizem obesiti čim več davkov in pristojbin, da vsi, ki živijo od turizma, ne propadejo," kritično piše Index.hr.

Potem ko so ukinili nižjo stopnjo davka na dodano vrednost za turistične storitve, ki jih imajo skoraj vse turistične države, sledi povišanje turistične takse, ki gre v blagajno Hrvaške turistične zveze in lokalnih turističnih združenj.

"Čeprav zaradi povišanja nočitev prihodki od turistične takse vsako leto rastejo, je ekipa ocenila, da jim to ni dovolj. Odločili so se iztisniti še kakšen milijon iz tega naslova in povišati takso za udarna turistična mesta (kategorija A) za 25 odstotkov z 8 na 10 kun," piše Index.hr.

V obrazložitvi Ministrstvo za turizem poudarja, da so pri odločitvi vzeli v obzir konkurenčnost in da je Hrvaška z 1,35 evra glede na konkurenco še vedno med cenejšimi. Za primerjavo; nedavno se je zvišala tudi turistična taksa v skoraj vseh slovenskih turističnih središčih, znaša dva evra.

Dubrovnik Navodila Svet Turisti, tega ne počnite na Hrvaškem!

Najvišji DDV na Mediteranu

Index.hr nadaluje, da v primerjavi s konkurenco Hrvaška ni poceni kar se tiče DDV-ja nastanitev, ki so temelj turizma, "brez sonca, morja in paštete".

DDV za nastanitev znaša 25 odstotkov, kar je precej več od večine držav Evropske unije, zlasti tistih, ki so turistično usmerjene, kot so Španija, Grčija in Italija. Višjo stopnjo ima le Madžarska, kjer DDV na nastanitev znaša celo 27 odstotkov. Pri nas DDV za nastanitve znaša 9,5 odstotka.

Nasilje pred restavracijo v Zadru Hrvaška Svet Policijsko nasilje pred restavracijo v Zadru

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • bojovi 15:57 04.avgust 2018.

    Hrvati so na robu propada, vse so prodali, mladi bežijo iz Hrvaške levo in desno, tako kot se je zgodilo Sloveniji, samo na srečo smo rekli Janšizmu NE in nismo vse razprodali in propadli.

  • vladek 06:44 02.avgust 2018.

    kaj pa naši bazeni,naših kopalcev sploh ni,samo rjuharice najdeš SRAMOTA

  • Rado Fras 10:14 01.avgust 2018.

    pa kaj jočete vsi na hrvate saj imate šolde