Svet
37665 ogledov

Dobrodošli! Parkiranje 33 evrov, pica 32, ...

Hrvaška plaža
Med sezono so cene višje tudi do 20 odstotkov.

Hrvaški portal 24sata se kritično odziva na draginjo, ki vlada sredi turistične sezone; poročajo, da so nekatere cene poskočile tudi do 20 odstotkov. Med otoki je še vedno najdrajžji Hvar.

Portal nadaljuje, da so sezonske cene glede na kupno moč Hrvatov zanje enostavno predrage. Povprečna plača v državi je 6.150 kun (830 evrov), s tem denarjem si na nekaterih območjih ob morju v mesecu dni ne bi mogli privoščiti niti pice na dan. Brez ostalih prištetih stroškov in če bi ves dan pojedli le ta obrok. Na Hvaru namreč cena ene cele pice doseže tudi 32 evrov, hamburger s krompirčkom 22 evrov.

Očitno, nadaljuje portal, te cene tujim turistom ne predstavljajo prav velike težave, saj so v lanskoletnih anketah navajali, da na Hrvaškem pogrešajo predvsem raznolikost športne ponudbe, pomanjkanje kulturnih dogodkov, slabe možnosti za nakupovanje, premalo kolesarskih stez in slaba organizacija prometa v mestih. Nad visokimi cenami se niso glasno pritoževali, dodaja 24sata.

Parkiranje Zaton | Avtor: 24sata 24sata

Dražje kot v New Yorku

Kot primer nerazumno visokih cen portal navaja Turistično naselje Zaton pri Zadru, kjer za parkiranje od 13.20 do 19.49 znaša 33 evrov. "Kakšen rop! Nikoli več nas ne bodo videli," je komentiral bralec portala, ki jim je poslal ta nerazuno visoki račun.

Cena poldnevnega parkiranja, ki preračunano znaša 38,5 dolarjev, se ne more primerjati niti s povprečnimi cenami v New Yorku, Sidneyu ali Londonu, ki veljajo za mesta z najdražjimi parkirišči na svetu.  

Za kilogram grozdja se na tržnici odšteje 5,40 evra, za fige 4,05 evra, češnje dosegajo podobne cene. Navadna ekspreso kava doseže ceno 2,30 evra, cena kave z mlekom preseže 2,70 evra.

Kvarner je za turiste cenejši; pico se da dobiti za 6,76 evrov, povprečna cena kave velja od evra do evra in pol. "V Opatiji imamo izbiro. Obstajajo lokali, v katerih veljajo za nas dostopne cene, obstajajo pa tudi elitnejše restavracije in lokali, ki nudijo višji standard. razlike v cenah morajo obstajati, to je podobno, kot da vozite golfa ali mercedesa," je za portal 24sata cene komentiral domačin.

Z njim se strinja angleški par iz Birminghama. "Cene so takšne, kot sva jih pričakovala, meniva, da ni predrago. Zadovoljna sva in uživava, sta povedala Derek in Jenny Johnson.  

Hrvaška Svet Na Hrvaškem "manjka" 160 tisoč turistov

Od turizma letos že več kot lani

Visoke cene očitno res ne bodo odvrnile turistov; Hrvaška je v prvih treh mesecih letos zabeležila 450,2 milijona evrov prihodkov iz naslova turizma, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je v nedeljo objavila hrvaška centralna banka. Hrvaška je v prvem četrtletju zabeležila petino več turistov, povečal se je tudi delež te panoge v hrvaškem BDP.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je povedal, da so bili prihodki v začetku leta velik korak naprej v prizadevanjih turističnega sektorja, da bi bila Hrvaška konkurenčna turistična država vse leto.

Ponovil je, da letos pričakuje nekaj manj kot milijardo evrov vlaganj v turizem, kar naj bi prispevalo k razvoju turističnih mest in krepitvi celotnega hrvaškega gospodarstva, je poročala STA.

Zdravnik Hrvaška Zdravje Pozor, če ste na dopustu in potrebujete zdravnika Avtokampi na Hrvaškem Dopust Svet Cene na Hrvaškem vse višje, letošnji dopust bo precej dražji kot lanski!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • kapibara 08:47 01.avgust 2018.

    ... Na Hvaru namreč cena ene cele pice doseže tudi 32 evrov, hamburger s krompirčkom 22 evrov...- Pa kdo jim je reku, da morjo to jest.. naj jedo potico+ pa polento z žganci

  • Metka Dare 19:03 31.julij 2018.

    dobrodošliiiiiiii

  • Avatar vec
    vec 17:57 31.julij 2018.

    na hrvačkop hodi na morje samo sociala, vsi ki kaj imajo imajo tam ali hiše ali vsaj stanovanja, barke pa množično premikajo v ČG ali IT, ker so kravatarji neketere storitve v marinah zadeve podražili napram lanski sezoni tudi za 100x