Popotnik
5094 ogledov

"Majhne Benetke" - metropola Balkana

Ljubljana
V sredo, 6. marca, bodo Ljubljano nemško in francosko govorečim gledalcem TV postaje arte predstavili v novem dokumentarnem filmu serije Metropole Balkana.

"V soji prvih sončnih žarkov se pokaže vsa lepota Ljubljane. Reka Ljubljanica je zelena žila starega mestnega centra. Na bregovih, ki so povezani s številnimi mostovi, raste mnogo dreves. Kdor želi doživeti mesto mirno in brez ljudi mora vstati zelo zgodaj. Kavarne in bari na bregovih domačini namreč imenujejo tudi dnevno sobo Ljubljane."

Turisti v Ljubljani Nov rekord Popotnik Toliko turistov še ni bilo nikoli

S temi besedami dokumentarec Metropole Balkana – Ljubljana nemško in francosko govorečim gledalcem na kratko predstavi slovensko glavno mesto. Dokumentarec je pripravila francosko-nemška javna televizija arte, snemanje pa je podprlo tudi predstavništvo Slovenske turistične organizacije (STO) v Nemčiji. Premierno je bil predvajan v nedeljo, 24. februarja, v Wiesbadnu, z Ljubljano pobratenim nemškem mestu.

Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia
V sredo, 6. marca, bo sedaj dokumentarec prikazan tudi na televizijskem programu arte. Pričakujejo, da si bo dokumentarec ogledalo okoli tri milijona gledalcev v Nemčiji, Franciji, Belgiji, Švici, Avstriji in na Nizozemskem. Film bo predvidoma prevzela tudi nemška javna televizija ZDF, dodaja STO na svoji spletni strani.

Mediteransko vzdušje sreča avstrijski stil gradnje

V ospredje dokumentarca so postavili arhitekturo Jožeta Plečnika, prizadevanja za trajnostni razvoj mesta in sproščeno vzdušje v prestolnici. "Ljubljana je zelena in živahna metropola, v kateri se novo in staro čudovito dopolnjujeta," so zapisali na spletni strani arte ob kratkem izseku iz dokumentarca. V filmu predstavijo tudi poklicno življenje treh Ljubljančanov: mestnega kmeta Andreja Peršina, voznika kavalirja Zorana Stojinoviča in Špele Zupanc, ki s SUPom turiste vodi po Ljubljanici.

Virtualni muzej rudarstva Trbovlje NOVOST Popotnik Turizem tudi za tiste, ki so bili do sedaj prikrajšani

Oglejte si kratek izsek iz dokumentarca v nemškem jeziku:

Komentarjev 9
  • Avatar Minovak
    Minovak 12:16 08.april 2019.

    Osamosvojitelji smo se tako močno hoteli oddaljiti od balkanskega kotla, ki je vir zla za EU, a ga neki izdajalci vračajo nazaj pod okrilje nazadovanja, z imenom Turistična organizacija Slovenije. S tem so izdali vsa načela osamosvojitve in potrdili, kdo ...prikaži več je ni hotel in so navadni odpadniki, ker je tudi sama organizacija vredna kot lanski sneg.

  • korisnik_13858 21:12 07.april 2019.

    Od leta 1918

  • simon30 21:44 04.marec 2019.

    Naj jim pokazejo tudi vsa crna odlagalisca v Ljubljani da potrdijo da smo pravi balkanci.