Na to nemški portal opozarja državljane pred odhodom na Hrvaško

Foto: Živa Hanc
Foto: Živa Hanc
Cene so občutno višje kot lani.
Oglej si celoten članek

Ne glede na to, ali greste na izlet v Dubrovnik ali na plažo na Krku - pripravite se na višje cene, dopustnike opozarja nemški portal Bayerische Rundfunk 24. Hrvaška je za Nemce sicer priljubljena izbira za dopust, tja se množično odpravljajo tudi letos. Pred izbruhom epidemije covida-19, leta 2019, je tam letovalo kar 2,88 milijona prebivalcev te države, letos pa bi lahko to število še presegli, napoveduje omenjeni portal.

A državljane opozarjajo na 10-odstotno inflacijo na Hrvaškem, poleg tega pa tudi na primere, ko je cena artikla enaka kot lani, embalaža pa manjša.

"Po podatkih državnega statističnega urada so se cene hrane in brezalkoholnih pijač maja 2022 v primerjavi z istim mesecem lani zvišale za 15,2 odstotka," piše Bayerische Rundfunk 24 o Hrvaški. 

Porast cen je po njihovem opažanju močno prisoten tudi v gostinstvu. "V krajih, priljubljenih med turisti, kot so Split, Dubrovnik ali Rovinj, so cene precej višje. Kosilo za štiričlansko družino lahko stane 700 kun in več, kar je približno 93 evrov.  Po statističnih podatkih so se tudi zvišale cene hotelov. V primerjavi z majem 2021 so bile letos višje za več kot dvanajst odstotkov," dodajajo.

Nemce so opozorili tudi na menjavo denarja. Menjalni tečaji so namreč različni. "Praviloma so menjalni tečaji v menjalnicah precej ugodnejši kot pri dvigovanju denarja iz bankomatov.".

dezurni@styria-media.si

Poletna sezona Tako draga bo letos pot na dopust na Hrvaškem

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.