Popotnik
8357 ogledov

Na to nemški portal opozarja državljane pred odhodom na Hrvaško

Split, Hrvaška, turizem, ulica Živa Hanc
Cene so občutno višje kot lani.

Ne glede na to, ali greste na izlet v Dubrovnik ali na plažo na Krku - pripravite se na višje cene, dopustnike opozarja nemški portal Bayerische Rundfunk 24. Hrvaška je za Nemce sicer priljubljena izbira za dopust, tja se množično odpravljajo tudi letos. Pred izbruhom epidemije covida-19, leta 2019, je tam letovalo kar 2,88 milijona prebivalcev te države, letos pa bi lahko to število še presegli, napoveduje omenjeni portal.

A državljane opozarjajo na 10-odstotno inflacijo na Hrvaškem, poleg tega pa tudi na primere, ko je cena artikla enaka kot lani, embalaža pa manjša.

"Po podatkih državnega statističnega urada so se cene hrane in brezalkoholnih pijač maja 2022 v primerjavi z istim mesecem lani zvišale za 15,2 odstotka," piše Bayerische Rundfunk 24 o Hrvaški. 

Porast cen je po njihovem opažanju močno prisoten tudi v gostinstvu. "V krajih, priljubljenih med turisti, kot so Split, Dubrovnik ali Rovinj, so cene precej višje. Kosilo za štiričlansko družino lahko stane 700 kun in več, kar je približno 93 evrov.  Po statističnih podatkih so se tudi zvišale cene hotelov. V primerjavi z majem 2021 so bile letos višje za več kot dvanajst odstotkov," dodajajo.

Nemce so opozorili tudi na menjavo denarja. Menjalni tečaji so namreč različni. "Praviloma so menjalni tečaji v menjalnicah precej ugodnejši kot pri dvigovanju denarja iz bankomatov.".

dezurni@styria-media.si

Hrvaška avtocesta zastoj Lučko Poletna sezona Svet Tako draga bo letos pot na dopust na Hrvaškem
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice