Svet
27699 ogledov

Novost pri kaznovanju voznikov na Hrvaškem

hrvaški policist Profimedias
S 1. julijem začne na Hrvaškem veljati pomembna novost pri plačilu prekrškov.

S 1. julijem vozniki na Hrvaškem ne bodo več mogli plačevati z gotovino za prometne prekrške na kraju prekrška, temveč se bodo globe zbirale brezgotovinsko preko POS naprav. 

V ta namen je hrvaško ministrstvo za notranje zadeve preko Centralnega državnega urada za razvoj digitalne družbe in Finančne agencije kupilo 600 POS naprav, ki so razporejene po policijskih upravah po državi. Svoje naprave imajo tako policijske patrulje, motoristi, patruljne ladje, mednarodni mejni prehodi in policijske postaje.

Izobraževanje policistov o uporabi POS-naprav je že v teku. Gotovinska izterjava prometnih kazni v začetku julija ne bo več mogoča, so sporočili s hrvaškega ministrstva za notranje zadeve. ''Poudarjamo, da policija že uporablja POS naprave za pobiranje glob na terenu, z izterjavo globe v gotovini, s 1. julijem pa možnost plačila globe v gotovini sploh ne bo več. Državljanu, ki preko POS naprave plača globo na kraju storitve prekrška, se izda Potrdilo o plačilu globe in stroškov postopka ter potrdilo o opravljenem poslu preko POS naprave,'' so pojasnili iz notranjega ministrstva.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da bodo s hitrejšim, učinkovitejšim in preglednejšim delovanjem na kraju prekrška izboljšali nadzor nad obstoječim sistemom plačevanja glob in zmanjšali korupcijska tveganja v policiji. 

Kaj, če gotovine ni?

Če želi voznik plačati globo na kraju storjenega prekrška, vendar tega ne zmore, ker pri sebi nima kartice, dovolj sredstev na računu ali iz drugega razloga, mu bo policist odslej izročil obvestilo o prekršku. V tem primeru se šteje, da je globa pobrana na kraju, kjer je bil prekršek storjen, če državljan plača polovično globo, v treh dneh od prejema obvestila o prekršku in predloži dokazilo o plačilu organu, ki je ugotovil prekršek. Možnost plačila polovične globe velja zgolj do predvidene višine, in sicer 2.000 kun (265,6 evra) za fizične osebe oziroma 15.000 kun (1991 evra) za pravne osebe. 

V primeru, da občan ne želi plačati globe na kraju prekrška, mu bo izdan nalog, pri čemer se bo štelo, da je globa plačana v celoti, če voznik poravna znesek v višini dveh tretjin v 8 dneh.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • bljitva 13:25 24.junij 2022.

    to večino ne zanima...kdor bo šel dol se bo že pozanimal kako pa kaj...