Objekt, ki obsega 3.500 m2, je umeščen pod zemljo

Foto: Zlati grič Zlati grič Foto: Zlati grič Zlati grič Foto: Zlati grič Zlati grič Foto: Zlati grič Zlati grič
Na približno 70 hektarjih Zlatega griča vsako leto dozori do 550 ton grozdja.
Oglej si celoten članek

Eden od jesenskih izletov je lahko tudi destinacija v osrčju Škalc nad Slovenskimi Konjicami, ujeta med zelene griče, prekrite z vinogradi Vinske kleti Zlati grič. Slednja velja za osrednjo točko vinarstva v tem delu Slovenije, kjer pridelujejo vino oziroma grozdje že več kot osemsto let.

A kot je povedal direktor Vinske kleti Zlati grič Silvo Žižek, je Zlati grič veliko več kot vino: "Pri nas lahko obiskovalci preživijo lep dan. Ponujamo ogled vinske kleti z degustacijo, uro golfa na urejeni zelenici, bivanje v naših apartmajih, odlično kulinariko v Gostilni Grič, pa tudi vodene oglede Slovenskih Konjic in vodene ture skozi Žičko kartuzijo, ki velja za enega najlepših kulturnih spomenikov v tem delu Slovenije."

Foto: Zlati grič Zlati grič Klet se po njegovih besedah ponaša z najnovejšo tehnologijo, njena posebnost pa je vsekakor umeščenost v krajino: "Objekt, ki obsega 3.500 m2, je umeščen pod zemljo. Njegova streha je zatravljena in zasajena, vidni pa so le posamezni fasadni elementi, ki se izvirno vključujejo v obstoječi ambient in se zlivajo s pravljično vinogradniško krajino."

Zorenje penine kar tri leta

Objekt v svoji notranjosti skriva na tisoče litrov vina, ki se jih lahko okuša v degustacijski sobi s pogledom na vinogradniški dvorec. Ker Slovenske Konjice spadajo pod območje hladne klime, ki je bolj primerna za pridelovanje belih sort grozdja, v Vinski kleti Zlati grič prevladujejo bela vina, na področju rdečih vin pa navdušujeta modra frankinja in modri pinot.

Pridelujejo tudi vina posebnih kakovosti ter bele in rose penine, ki zorijo v obokani Otokarjevi peninski kleti v Žički Kartuziji. Penine so pridelane po klasični metodi. To pomeni, da osnovno vino pridobijo s prvim vretjem, a ključna pot do penine pomeni drugo vretje, ko vinsko osnovo še enkrat zavrejo, ko nahranijo kvasovke.

Postopek zorenja penine na kvasovkah poteka najmanj tri leta. Po klasični metodi se drugo vretje odvija v steklenicah. Penine Vinske kleti Zlati grič, bela je izdelana iz sorte beli pinot, rose pa iz grozdja modre frankinje, so izredno osvežujoče in po tem so prepoznane med poznavalci in prav zato tudi nagrajene celo na velikih vinskih tekmovanjih, kot so Decanter, AWC in Finger Lakes.

"Nagrade nam seveda veliko pomenijo, a nam ne prinesejo večje prodaje. Nam to samo potrjuje, da naš enolog Sašo Topolšek ni šel s poti in dela dobro. Veste, enologi so pravi umetniki, to moram jasno povedati …" pravi Žižek.

Iz strehe Vinske kleti Zlati grič se pogled usmeri preko gričev na vinogradniški dvorec, ki velja za kulturni spomenik iz 15. stoletja, in butično Gostilno Grič, v kateri svoje gurmanske kreacije ustvarja kuhar Andrej Smogavc

Tam leži tudi golf igrišče z devetimi razgibanimi igralnimi polji s skupno dolžino 2.500 metrov. Je eno redkih golf igrišč v svetovnem merilu, ki ga obdajajo vinogradi in je dobesedno zlito s pokrajino.

Foto: Zlati grič Golf igrišče

Nov uspeh "Sobotni večeri zasedeni tudi do šest mesecev vnaprej"

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 00:28 25. Oktober 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.