Sprehajališče med oblaki

Foto: Arhiv Park prirode Biokovo Sprehajališče Skywalk Biokovo Foto: Arhiv Park prirode Biokovo Sprehajališče Skywalk Biokovo Foto: Arhiv Park prirode Biokovo Sprehajališče Skywalk Biokovo Foto: Arhiv Park prirode Biokovo Sprehajališče Skywalk Biokovo
V naravnem parku gorovja Biokovo nad hrvaškim mestom Makarska so odprli razgledno ploščad, ki stoji 1288 metrov nad prepadom.
Oglej si celoten članek

V sredo so za širšo javnost odprli impresivno sprehajališče v oblakih Skywalk Biokovo, ki stoji v jugozahodnem delu naravnega parka Biokovo na Ravni Vlaški. Sprehajališče je od Makarske oddaljeno približno 30 kilometrov po najvišje ležeči asfaltirani cesti na Hrvaškem, ki naprej vodi do najvišjega vrha Biokova sv. Jura na 1762 metrih nadmorske višine.

V sklopu razgledne točke je bil zgrajen tudi geološki steber, ki omogoča tridimenzionalni pogled na prerez kamnin, ki so oblikovale območje Biokova od njegovega nastanka do danes, z geološko tabelo časa in opisom starosti ter vrste kamnin.

Foto: Arhiv Park prirode Biokovo Sprehajališče Skywalk Biokovo

slovenska obala Tri najlepše pešpoti ob morju

Sprehajališče v oblakih je del projekta Novi Adrion za spodbujanje trajnostne rabe naravne dediščine naravnega parka Biokovo, ki je namenjen ureditvi celotne turistične infrastrukture ob Ravni Vlaški. Za projekt, vreden 4,1 milijona evrov, je 3,6 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj. V samo razgledno ploščad, ki so jo začeli graditi lansko jesen, so vložili nekaj več kot milijon evrov.

V sklopu projekta naj bi ustanovili tudi izobraževalno središče, ki bo obiskovalce seznanilo z geologijo, zemljepisnimi značilnostmi, rastlinskim in živalskim svetom ter mitologijo tega dela dalmatinskega zaledja. Poleg tega naj bi za sprehajalce in kolesarje uredili staro 32-kilometrsko biokovsko cesto iz 19. stoletja, ob kateri bodo uredili počivališča in prostore za piknike z mizami, parke za otroke, šolo v naravi, panoramske teleskope, informacijske točke in pametne zabojnike za smeti. Celoten projekt naj bi končali prihodnje leto.

V naravnem parku načrtujejo tudi nakup dveh posebnih avtobusov kot tudi več navadnih in električnih koles a sledilcem GPS, ki bodo na voljo obiskovalcem. Napovedali so tudi gradnjo žičnice Makarska–Biokovo.

ideja za izlet 8 istrskih doživetij, ki jih še ne poznate

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.